Business & Finance Σάββατο 2/12/2023, 11:37
BUSINESS & FINANCE

Ch. Munger: Αυτοί που χτίζουν πραγματικά φανταχτερά σπίτια γίνονται λιγότερο ευτυχισμένοι

Για τον Charlie Munger, το να ζει σε ένα σχετικά ταπεινό σπίτι δεν ήταν ατύχημα - ήταν συνειδητή επιλογή!

Ch. Munger: Αυτοί που χτίζουν πραγματικά φανταχτερά σπίτια γίνονται λιγότερο ευτυχισμένοι

Ο Charlie Munger, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και επί μακρόν συνεργάτης του Warren Buffett, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 99 ετών. Προηγουμένως είχε δώσει μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο CNBC, η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, και στην οποία ανέλυε, μεταξύ άλλων, το σκεπτικό του για το ότι ζούσε στο ίδιο σπίτι στην Καλιφόρνια τα τελευταία 70 χρόνια.

«Ο Buffett και εγώ είμαστε και οι δύο αρκετά έξυπνοι ώστε να έχουμε παρακολουθήσει τους φίλους μας που έγιναν πλούσιοι να χτίζουν αυτά τα πραγματικά φανταχτερά σπίτια», δήλωσε ο Munger. «Και θα έλεγα ότι σχεδόν σε κάθε περίπτωση, αυτά κάνουν το άτομο λιγότερο ευτυχισμένο, όχι πιο ευτυχισμένο».

Ένα «απλό σπίτι» έχει χρησιμότητα, δήλωσε ο Munger, σημειώνοντας ότι ένα μεγαλύτερο σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει να διασκεδάσετε περισσότερους ανθρώπους -αλλά μέχρι εκεί. «Είναι κάτι πολύ ακριβό και δεν σας κάνει τόσο καλό».

Ένα άλλο μειονέκτημα της κατοχής μιας μεγάλου μεγέθους έπαυλης, πρόσθεσε είναι ότι αποτελεί μια τέτοια επίδειξη πλούτου που θα μπορούσε να κακομάθει τα παιδιά του, ενθαρρύνοντάς τα να ζουν μεγαλοπρεπώς. Ο Munger είχε εννέα παιδιά από δύο γάμους, συμπεριλαμβανομένων δύο θετών γιων και ενός γιου που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία 9 ετών.

«Ο Buffett και εγώ και οι δύο σκεφτόμασταν μεγαλύτερα και καλύτερα σπίτια», δήλωσε ο Munger. «Είχα έναν τεράστιο αριθμό παιδιών, οπότε θα ήταν δικαιολογημένο ακόμη και αυτό. Αλλά επέλεξα να μην ζήσω μια ζωή όπου θα μοιάζω με τον Δούκα του Westchester ή κάτι τέτοιο. Όχι, αν μπορούσα να το αποφύγω. Το έκανα επίτηδες… Δεν πίστευα ότι θα ήταν καλό για τα παιδιά».

Όπως άφησε να εννοηθεί ο Munger, ο Buffett ζει με παρόμοιο τρόπο: Ο 93χρονος δισεκατομμυριούχος αγόρασε το σπίτι του στην Ομάχα της Νεμπράσκα για 31.500 δολάρια το 1958 και από τότε ζει εκεί. Η ποιότητα ζωής του Buffett «θα ήταν χειρότερη αν είχε έξι ή οκτώ σπίτια», φέρεται να είπε στη συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway το 2014.

Ο Munger συχνά κήρυττε τα πλεονεκτήματα της μετριοπαθούς διαβίωσης, δίνοντας συμβουλές όπως «μην έχετε πολύ φθόνο» και «μην ξοδεύετε υπερβολικά το εισόδημά σας». Στη συνέντευξη της Πέμπτης, πίστωσε την επιτυχία και τη μακροζωία του σε μια μακροχρόνια αίσθηση προσοχής και στην ικανότητα «να αποφεύγει όλους τους συνήθεις τρόπους αποτυχίας».

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Γουόρεν Μπάφετ: Η παράδοξη συμβουλή καριέρας που δίνει στους φοιτητές

Charlie Munger: Όταν το δεξί χέρι του Warren Buffett «κατσάδιαζε» τους Έλληνες

Δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τσ. Μάνγκερ: Κίνητρο η ελευθερία, όχι ο φθόνος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News