Business & Finance Παρασκευή 1/12/2023, 20:04
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Πρόωρες οι συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων – Ανοικτή η πόρτα για νέα αύξηση

Πάουελ: Πρόωρες οι συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων – Ανοικτή η πόρτα για νέα αύξηση

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προσπάθησε να συγκρατήσει τις προσδοκίες των αγορών για επιθετικές επιτοκιακές μειώσεις, λέγοντας ότι είναι υπερβολικά νωρίς να κηρύξουμε νίκη κατά του πληθωρισμού. 

Παρά τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος της κορυφαίας κεντρικής τράπεζας ανέφερε ότι η Fed σκοπεύει να διατηρήσει περιοριστική τη νομισματική πολιτική έως ότου οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής πεισθούν ότι ο πληθωρισμός οδεύει σταθερά προς το στόχο του 2%. 

«Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε ότι έχουμε φθάσει σε μία επαρκώς περιοριστική στάση ή να προβούμε σε φημολογίες για το πότε θα χαλαρώσουμε την πολιτική. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προχωρήσουμε σε περαιτέρω αύξηση, εάν είναι η ενδεδειγμένη κίνηση», είπε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια στιγμή ωστόσο υποστήριξε ότι η πολιτική βρίσκεται σε επαρκώς περιοριστικό έδαφος και σημείωσε ότι η πλάστιγγα των κινδύνων ανάμεσα στο να κάνουμε υπερβολικά πολλά ή στο να κάνουμε υπερβολικά λίγα όσον αφορά στον πληθωρισμό βρίσκονται πολύ κοντά σε εξισορρόπηση. 

«Οι αγορές είδαν ότι τα σχόλια Πάουελ έχουν γίνει πιο ήπια», σχολίασε ο Τζέφρει Ρόουτς, επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial. Τουλάχιστον οι δηλώσεις Πάουελ υποστηρίζουν την ιδέα ότι η Fed έχει τουλάχιστον αυξήσει αρκετά τα επιτόκια από το Μάρτιο του 2022 ώστε να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα.  «Έχοντας αυξήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό και τόσο γρήγορα, η Fed κινείται προσεκτικά, καθώς οι κίνδυνοι είναι πιο ισορροπημένοι», είπε ο Ρόουτς. 

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο Πάουελ υπογράμμισε ότι βρίσκεται αρκετά πιο πάνω από το στόχο της κεντρικής τράπεζας και γι΄αυτό, παρά την πρόοδο στην αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για μείωσή του. 

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω του στόχου, παρότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επομένως, πιστεύουμε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κινούμαστε προσεκτικά. Τα στοιχεία θα μας πουν εάν έχουμε κάνει αρκετά ή εάν θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε ο Πάουελ. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα γίνει στις 12-13 Δεκεμβρίου. 

«Οι δυναμικές κινήσεις μας έχουν οδηγήσει την πολιτική σε περιοριστικό έδαφος, που σημαίνει ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική ασκεί πτωτικές πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στον πληθωρισμό. Η νομισματική πολιτική επηρεάζει τις οικονομικές συνθήκες με καθυστέρηση που σημαίνει ότι ο πλήρης αντίκτυπος της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής μας δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητός», τόνισε ο Πάουελ. 

Ούτε ο Πάουελ, ούτε και άλλοι αξιωματούχοι έχουν δώσει μέχρι στιγμής κάποια ένδειξη ότι σκέφτονται να μειώσουν τα επιτόκια, διαμηνύοντας ότι τα μακροοικονομικά είναι αυτά που θα επηρεάσουν τις μελλοντικές αποφάσεις χωρίς να υπάρχει κάποια προδιαγεγραμμένη πορεία. 

«Λαμβάνουμε αποφάσεις σε κάθε συνεδρίαση, με βάση τα μακροοικονομικά και τον αντίκτυπο που θα έχουν στην οικονομική δραστηριότητα και στον πληθωρισμό», τόνισε ο Πάουελ. Αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία, ο Πάουελ χαρακτήρισε την αγορά εργασίας «πολύ ισχυρή», παρότι ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας έχει βοηθήσει στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News