Business & Finance Πέμπτη 30/11/2023, 21:37
ΒUSINESS & FINANCE

S&P: Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν «σπάσει» το doom loop

S&P: Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν «σπάσει» το doom loop

Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν «σπάσει» το δεσμό που συνδέει το κρατικό χρέος και τα δημοσιονομικά με τις τράπεζες – γνωστός ως doom loop – και ο οποίος είχε κυριαρχήσει στην κρίση χρέους της περιοχής, με τους επενδυτές να εστιάζουν ξανά σε αυτή την παθογένεια το επόμενο έτος, σύμφωνα με την S&P Global Ratings. 

Παρά τη δημιουργία κοινών μηχανισμών εποπτείας και επίλυσης κρίσεων που έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση τέτοιων κινδύνων, η σχέση αυτή που τροφοδότησε την κρίση σε αρκετές χώρες μέλη εξακολουθεί να υπάρχει, όπως αναφέρει ο οίκος. 

«Τυχόν προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στις χώρες και αντιστρόφως ανάλογα – κάτι που είναι γνωστό ως doom loop», ανέφεραν οι αναλυτές του οίκου Nicolas Charnay, Cihan Duran και Karim Kroll. «Εν μέσω εξασθενημένης οικονομικής ανάπτυξης, οι πιθανές διαφορές στην ταχύτητα και στο εύρος των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών θα μπορούσε να ξαναφέρει αυτό το δεσμό που ενώνει τράπεζες και κρατικό χρέος ξανά στο προσκήνιο». 

Η ανάλυση αυτή υπογραμμίζει τους κινδύνους που εγκυμονούν το 2024 εν μέσω μίας πιθανής ύφεσης, της επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και της αβεβαιότητας για τις προοπτικές των επιτοκίων. 

Ένα σενάριο που θυμίζει την προηγούμενη αναστάτωση στις αγορές κρατικού χρέους είναι μία πιθανή κρίση εμπιστοσύνης για τα δημοσιονομικά, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να πλήξει τις τράπεζες. 

«Οι αυξανόμενες διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα στην αγορά και να οδηγήσει με τη σειρά του σε απώλεια επενδυτικής εμπιστοσύνης στο χειρότερο σενάριο», ανέφεραν οι αναλυτές. Επικαλέστηκαν μάλιστα την πρόσφατη αναστάτωση στη Βρετανία το 2022 με την πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τρας. 

Ακόμη ένα σενάριο είναι οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν κλυδωνισμούς σε περίπτωση επιστροφής σε μέτρα λιτότητας, με τον διοικητή της ιταλικής κεντρικής τράπεζας Φάμπιο Πανέτα να προειδοποιεί για τον κίνδυνο αυτό. 

Παρότι οι τράπεζες έχουν περιορίσει την έκθεσή τους στο δημόσιο χρέος των χωρών τους, η αυξανόμενη προσφορά κρατικών ομολόγων σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους κανόνες θα τις οδηγήσουν να αυξήσουν τη διακράτηση κρατικών ομολόγων από το ήδη υψηλό επίπεδο των 2,3 τρισ.ευρώ με βάση στοιχεία του Ιουλίου, σημειώνει η S&P. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

EIU: Ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των χρεών – Έρχονται χρεοκοπίες

Ευρώπη: Η μία κρίση διαδέχεται την άλλη – «Αγκάθι» ο πληθωρισμός

EIU: Συνεχίζονται οι απειλές για την Ευρωζώνη – Χαμηλή ανάπτυξη φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News