Κομισιόν: Περισσότερος χρόνος για μείωση χρέους στις χώρες που επενδύουν στην άμυνα
Μία χώρα που επενδύει σε διασυνοριακά αμυντικά προγράμματα της Ε.Ε. θα μπορεί να εξασφαλίζει περισσότερο χρόνο για να μειώσει το δημόσιο χρέος της με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., όπως ανέφερε σήμερα Πέμπτη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οι δημοσιονομικοί κανόνες τελούν υπό επανεξέταση και μία τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα βήμα ακόμη πιο πέρα από αυτό που έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις. Με βάση τις ισχύουσες συζητήσεις, οι χώρες μέλη θέλουν να δηλώνονται οι δαπάνες για την άμυνα ως «σχετικός παράγοντας» όταν η Κομισιόν εξετάζει εάν το έλλεμμα του προϋπολογισμού είναι εντός των ορίων της Ε.Ε..
Στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι εάν υιοθετηθεί μία τέτοια πρόβλεψη στους δημοσιονομικούς κανόνες, αυτό θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή για την αμυντική και βιομηχανική πολιτική των 27 χωρών μελών.
«Στο Συμβούλιο υπάρχει τώρα ευρεία συναίνεση να δηλώνονται οι αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες ως «σχετικός παράγοντας» στον υπολογισμό του ελλείμματος. Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω στοχευμένες προσαρμογές ούτως ώστε να διευκολυνθεί η απαιτούμενη βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική προσαρμογή για τις χώρες μέλη που αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οι επενδύσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών και αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε συγκεκριμένα κίνητρα για διασυνοριακά προγράμματα, συμπλήρωσε.
Οι αμυντικές δαπάνες αποτελούν προς το παρόν εθνική υπόθεση, όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει καταστήσει αναγκαία τη συζήτηση για τα οφέλη κοινών προμηθειών και παραγωγής αμυντικού υλικού για την ενίσχυση της βιομηχανίας.
Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η επιλογή να δίδεται περισσότερος χρόνος για δημοσιονομική προσαρμογή στις χώρες που δαπανούν στην άμυνα θα μπορούσε να προστεθεί στο τελικό πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται με το Ευρωκοινοβούλιο.
«Εάν γίνει αποδεκτό, τότε οι νομοθέτες θα εξετάσουν αυτές τις προτάσεις ολοκληρώνοντας το τελικό κείμενο. Αυτό θα αποτελούσε μία αλλαγή πολιτικής για την κοινή άμυνα και βιομηχανική πολιτική σε αυτόν τον τομέα», κατέληξε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Το παζάρι για νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και οι φόβοι της Ελλάδας
Ο γόρδιος δεσμός του νέου Συμφώνου Σταθερότητας
Σύμφωνο Σταθερότητας: Εντεινόμενες προσπάθειες με ορίζοντα Ιουνίου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News