BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Βλέπει πτώση 2% στις ευρωπαϊκές αγορές το 2024 – Δύσκολο το α΄ εξάμηνο

JP Morgan: Βλέπει πτώση 2% στις ευρωπαϊκές αγορές το 2024 – Δύσκολο το α΄  εξάμηνο

Περιθώρια πτώσης 2% εμφανίζουν τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης για το 2024, σύμφωνα με την JP Morgan, καθώς ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος θέτει την τιμή-στόχο για τον MSCI Eurozone στις 256 μονάδες. Οι αναλυτές του προειδοποιούν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους θα είναι δύσκολο για τις αγορές ρίσκου, όμως οι συνθήκες θα μπορούσαν να βελτιωθούν δυνητικά στη συνέχεια.

«Πιστεύουμε ότι η αναλογία ρίσκου-ανταμοιβής για τις μετοχές θα αρχίσει να βελτιώνεται θεμελιωδώς όταν η Fed θα έχει προχωρήσει με τις μειώσεις επιτοκίων, ειδικά εάν αυτό συμβεί χωρίς ορατή επιδείνωση στην κατανάλωση και την απασχόληση», σημειώνει η JP Morgan. Έως τότε, προειδοποιούν ότι οι πιθανότητες ενός ατυχήματος ή μιας πιο σοβαρής οικονομικής επιβράδυνσης θα είναι αυξημένες.

Τα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προβλέπονται στάσιμα το 2024, με βάση το σενάριο ότι δεν θα σημειωθεί ύφεση. Όμως, εάν οι οικονομίες μπουν σε φάση συρρίκνωσης, τότε τα εταιρικά κέρδη θα εμφανίσουν μείωση, τονίζεται.

JP Morgan: Βλέπει πτώση 2% στις ευρωπαϊκές αγορές το 2024 – Δύσκολο το α΄  εξάμηνο-1

Η JP Morgan πιστεύει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν φαίνονται ακριβές στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ είναι πιο τραβηγμένες, όμως τονίζει ότι οι αποτιμήσεις θα είναι «όμηρος» των επιδόσεων των εταιρικών κερδών, αφού τα P/E εμφανίζουν μεγάλη συσχέτιση με το momentum των EPS.  

JP Morgan: Βλέπει πτώση 2% στις ευρωπαϊκές αγορές το 2024 – Δύσκολο το α΄  εξάμηνο-2

Στις επιμέρους αγορές, η Ιαπωνία παραμένει η κορυφαία επιλογή του οίκου, με τη σύσταση για overweight θέσεις που άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο να ισχύει ακόμα, και μάλιστα χωρίς την ανάγκη αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Η JP Morgan δήλωνε επιφυλακτική για τις αναδυόμενες αγορές έναντι των ανεπτυγμένων αγορών το 2023, με τις αναδυόμενες αγορές να εμφανίζουν σχετική αδυναμία 10% από τις αρχές του έτους. Ο οίκος θεωρεί τώρα ότι τα χρηματιστήρια αυτά έχουν μια πιο ρεαλιστική ευκαιρία να υπεραποδώσουν κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2024, ειδικά εάν η κινεζική ανάπτυξη εκπλήξει θετικά.

JP Morgan: Βλέπει πτώση 2% στις ευρωπαϊκές αγορές το 2024 – Δύσκολο το α΄  εξάμηνο-3

Στην Ευρωζώνη, η JP Morgan τηρεί underweight θέσεις έναντι των ΗΠΑ, μία θέση την οποία άνοιξε στις αρχές Μαΐου. Όμως δηλώνει ότι θα σκεφτόταν να αλλάξει αυτή τη σύσταση όσο θα προχωράει το πρώτο εξάμηνο του 2024. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οίκος δηλώνει underweight για το 2024.

Σε επίπεδο κλάδων, η JP Morgan είναι θετική για τις εταιρείες κοινής ωφέλειας και την υγεία και πρόσφατα αναβάθμισε το real estate. Τηρεί επίσης overweight θέσεις στην αεροναυπηγική και άμυνα, ενώ αντίθετα συστήνει underweight θέσεις στις τράπεζες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τα κυκλικά καταναλωτικά είδη, το λιανεμπόριο τροφίμων, τα ξενοδοχεία και τα ταξίδια καθώς και τους ημιαγωγούς.

Διαβάστε επίσης: 

Bank of America: Ήπια επιβράδυνση για τις οικονομίες το 2024 – Ανάπτυξη 1% στην Ελλάδα

Deutsche Bank: Βλέπει την οικονομία στα όρια της ύφεσης αλλά τις αγορές στο +12% για το 2024

UniCredit: Αδύναμη ανάπτυξη, μειώσεις επιτοκίων και +10 οι μετοχές το 2024 – Τι λέει για Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News