FT για Energean: Πώς μια εταιρεία φυσικού αερίου κράτησε τα φώτα του Ισραήλ αναμμένα
Αφιέρωμα στην Energean κάνουν οι Financial Times με επίκεντρο την παραγωγή στο κοίτασμα Karish και με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. Όπως αναφέρουν οι FT, περίπου 75 χιλιόμετρα από τις ακτές του βόρειου Ισραήλ βρίσκεται ένα σκάφος που κάποτε ήταν στόχος της Χιζμπολάχ και τώρα φυλάσσεται από δύο ισραηλινά πολεμικά πλοία, τα οποία έχουν αναλάβει να διασφαλίσουν ότι τα φώτα παραμένουν αναμμένα στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα.
Η γιγαντιαία πλωτή μονάδα παραγωγής είναι το κύριο περιουσιακό στοιχείο της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Energean, η οποία άρχισε να παράγει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Karish πέρυσι.
Παρότι είναι μια σχετικά μικρή εταιρεία στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Energean «παρέχει κατά καιρούς έως και το 60% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου του Ισραήλ» από το Karish μετά τη σφαγή περίπου 1.200 Ισραηλινών από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας.
«Έπρεπε να παράγουμε για να κρατήσουμε τα φώτα αναμμένα στο Ισραήλ… “απλώς διατηρήστε τη ροή του φυσικού αερίου” ήταν το μήνυμα, οπότε φτάσαμε στη μέγιστη δυναμικότητα», είπε στους Financial Times.
Η ευθύνη ανατέθηκε στην Energean αφού η ισραηλινή κυβέρνηση διέταξε προσωρινό κλείσιμο του κοιτάσματος αερίου Tamar που λειτουργεί από τη Chevron, το οποίο συνήθως καλύπτει περίπου το 70% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Η πλατφόρμα παραγωγής της Tamar, ορατή από τα βόρεια της λωρίδας της Γάζας, βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από τις ακτές του νότιου Ισραήλ — εντός εμβέλειας για τους πυραύλους της Χαμάς, αν και η παραγωγή αποκαταστάθηκε μετά από ένα μήνα.
Για τον Ρήγα, οι κίνδυνοι για τους παραγωγούς φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Ισραήλ δεν είναι νέοι. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους το Ισραήλ κατέρριψε τρία αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ που η λιβανέζικη μαχητική ομάδα ισχυρίστηκε ότι κατευθυνόταν προς το πλωτό σκάφος παραγωγής Energean Power καθώς έφτασε στο Karish.
Η παραγωγή φυσικού αερίου ξεκίνησε μόλις τον Οκτώβριο του 2022 αφού οι ΗΠΑ μεσολάβησαν σε μια σημαντική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αφήνοντας το Karish στην ισραηλινή πλευρά της γραμμής.
Ο πόλεμος με τη Χαμάς έχει αναζωπυρώσει τους φόβους ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να προσπαθήσει να βάλει ξανά στο στόχαστρο την Energean. Η μετοχή έπεσε 20% καθώς ξεκίνησε η σύγκρουση. Ωστόσο, έχοντας σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οι απώλειες έχουν περιοριστεί και η τιμή είναι μόλις 6% χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από τη σύγκρουση, αποτιμώντας την Energean στο 1,7 δισεκατομμύρια λίρες, εν μέρει με τη βοήθεια του Μ. Ρήγα και άλλων ανώτερων στελεχών που έσπευσαν να αγοράσουν.
Ο Alex Smith, αναλυτής της Investec, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει πολλές δραστηριότητες σε πολλές χώρες, είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη στο ενεργητικό Karish και υπάρχει αναμφισβήτητα ο κίνδυνος ενός περιουσιακού στοιχείου». «Καθώς αυξάνει την παραγωγή, είναι ο βασικός μοχλός για τις τρέχουσες και μελλοντικές ταμειακές ροές», πρόσθεσε.
Ο Ρήγας ανέφερε ότι ήταν βέβαιος ότι το σκάφος προστατεύεται καλά, με τα δύο ισραηλινά πολεμικά πλοία που μεταφέρουν τη θαλάσσια έκδοση της αντιπυραυλικής ασπίδας του Ισραήλ «Iron Dome».
Η πλωτή εγκατάσταση είχε μια σύντομη διακοπή λειτουργίας τον Οκτώβριο λόγω μιας λανθασμένης ένδειξης μετρητή, αλλά κατά τα άλλα παρήγαγε σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Ένα συνεργείο συνεχίζει την παραγωγή, ενώ το μη απαραίτητο προσωπικό έχει μετακομίσει σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Ρήγας είπε ότι μέλη του πληρώματος μεταφέρονταν στο πλοίο από την Κύπρο.
Μια άλλη σημαντική βραχυπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο διευθύνων σύμβουλος είναι η διαχείριση μιας ποικιλόμορφης ομάδας προσωπικού σε μια εποχή που οι εντάσεις είναι μεγάλες στην περιοχή. Η Energean έχει γραφεία στην Αίγυπτο, όπου πραγματοποιεί γεωτρήσεις για φυσικό αέριο με την ιταλική Eni στο πλαίσιο της στρατηγικής της με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ρήγας (Energean): Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News