Business & Finance Τρίτη 28/11/2023, 22:30
ΒUSINESS & FINANCE

Ρέι Ντάλιο: Οι χώρες του Κόλπου είναι πολύ, πολύ ελκυστικές

Ρέι Ντάλιο: Οι χώρες του Κόλπου είναι πολύ, πολύ ελκυστικές

Μέσα στο σημερινό ταραχώδες παγκόσμιο περιβάλλον, ο γίγαντας των hedge fund Ρέι Ντάλιο βλέπει ένα συγκεκριμένο μέρος του κόσμου ως υπόσχεση για τους επενδυτές: τα κράτη του Κόλπου της Μέσης Ανατολής.

Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός πάνελ του CNBC στο Abu Dhabi Finance Week.

«Σήμερα μιλάμε για το πώς αλλάζει η παγκόσμια τάξη και πώς η περιοχή, η περιοχή του GCC (Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου) αναδεικνύεται σε σημαντική περιοχή».

Το Bridgewater Associates είναι το μεγαλύτερο αντισταθμιστικό ταμείο στον κόσμο, με υπό διαχείριση ενεργητικό αξίας 97,2 δισ. δολαρίων από το Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Pensions & Investments. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής άνοιξε τον Απρίλιο νέο υποκατάστημα του οικογενειακού του γραφείου Dalio Family Office, στο Άμπου Ντάμπι, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του στη Μέση Ανατολή.

«Τα βασικά ερωτήματα που θέτω είναι τα εξής: κερδίζετε περισσότερα από όσα ξοδεύετε; Έχετε μια καλή κατάσταση εισοδήματος; Έχετε καλό ισολογισμό; Είναι τα περιουσιακά σας στοιχεία μεγαλύτερα από τις υποχρεώσεις σας;»

«Έχετε μια κουλτούρα στην οποία υπάρχει η ανάπτυξη των ανθρώπων και η συνεργασία αυτών των ανθρώπων για να είναι παραγωγική;»

«Επίσης, είστε εκτός της σύγκρουσης κάποιων μεγάλων δυνάμεων; Είσαι στη μέση του πολέμου; Ή είσαι εκτός πολέμου; Έτσι ακριβώς εξετάζω σε όλο τον κόσμο τα μέρη στα οποία θέλω να επενδύσω, τα μέρη που θέλω να είμαι. Και αυτή η περιοχή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι πολύ, πολύ ελκυστική και βρίσκεται στο σημείο απογείωσης».

Πολλοί οικονομικοί παρατηρητές έχουν επισημάνει ότι τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, αξιοποιούν τον πετρελαϊκό τους πλούτο, τη γεωγραφική τους θέση μεταξύ ανατολικών και δυτικών αγορών και τα μακροπρόθεσμα σχέδια ανάπτυξης για να γίνουν εξαιρετικά ελκυστικά σημεία τόσο για ξένες επενδύσεις όσο και για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Το Ντουμπάι, η εμπορική πρωτεύουσα των ΗΑΕ, φιλοξενούσε 40 εγγεγραμμένα hedge funds τον Ιούλιο, περισσότερο από το ένα τρίτο των οποίων έφτασαν τους προηγούμενους 12 μήνες, σύμφωνα με το Διεθνές Οικονομικό Κέντρο του Ντουμπάι. Η συντριπτική πλειονότητα δημιούργησε καταστήματα τα χρόνια μετά την πανδημία του Covid-19, όταν οι σχετικά χαλαροί κανόνες και οι μεταρρυθμίσεις χρηματοοικονομικής απελευθέρωσης έφεραν νέο κύμα ξένων επενδύσεων. Η πλειοψηφία αυτών των κεφαλαίων είναι περιφερειακές θυγατρικές εταιρειών με έδρα το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη.

Τα συνολικά 10 μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία της περιοχής διαχειρίστηκαν περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2023, σύμφωνα με το Sovereign Wealth Fund Institute. Αυτό είναι περισσότερο από το ΑΕΠ της Γαλλίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου – και δεν περιλαμβάνει ιδιωτικό χρήμα. Μόνο το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας διαχειρίζεται περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με το SWFI.

Αυτά τα στοιχεία και η προθυμία των ταμείων να κάνουν μεγάλες επενδύσεις σε προηγμένες βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο προσελκύουν το ενδιαφέρον των venture capitalists και των ιδρυτών startup, σε τομείς όπως το fintech, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Άνοδος των «μεσαίων δυνάμεων»

Γεωπολιτικά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία συγκαταλέγονται μεταξύ των αποκαλούμενων χωρών «μεσαίας δύναμης», που διατηρούν καλές σχέσεις τόσο με τον δυτικό κόσμο όσο και με χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Αυτό τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν αυτές τις σχέσεις για να μεγιστοποιήσουν τα πλεονεκτήματα στο εμπόριο και την πολιτική επιρροή.

Οι χώρες διαδραμάτισαν μεσολαβητικούς ρόλους στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και συνεργάζονται τόσο με τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο όσο και, επίσημα ή ανεπίσημα, με το Ισραήλ, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να εμπλακούν στον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Είναι επίσης βασικό για την παγκόσμια ανακατάταξη των δυνάμεων, καθώς η επιρροή των ΗΠΑ στον κόσμο και την περιοχή μειώνεται, είπε ο Ντάλιο. 

«Με την ευρύτερη έννοια, έχετε τώρα ένα σοβαρό πόλεμο στην Ευρώπη, έχετε έναν σοβαρό πόλεμο στη Μέση Ανατολή και έχετε μια αλλαγή στον έλεγχο. Παλαιότερα είχατε μια κυρίαρχη δύναμη… οι ΗΠΑ θα είχαν μεγαλύτερο ρόλο να επηρεάζουν τα πράγματα. Τώρα κάνουμε μια δοκιμή ισχύος. Και αυτό συμβαίνει με διαφορετικούς τρόπους».

Η οικονομική κατάσταση, το ρυθμιστικό περιβάλλον και, μέχρι στιγμής, η πολιτική σταθερότητα των κρατών του Κόλπου -ιδιαίτερα η ικανότητά τους να παραμείνουν εκτός μεγάλων συγκρούσεων- είναι ζωτικής σημασίας για τους θεσμικούς επενδυτές, είπε ο Ντάλιο.

«Θέλω να τονίσω, ως επενδυτής, ότι σημαντικά πράγματα είναι πρώτα να ξέρεις πώς να διαφοροποιείσαι καλά, να βρίσκεσαι σε εκείνα τα μέρη που έχουν αυτές τις τέσσερις ιδιότητες που ανέφερα προηγουμένως», είπε.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Ρέι Ντάλιο: Οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν κρίση χρέους

Ντάλιο: Επενδύει στα υποβρύχια και δηλώνει λάτρης της εξερεύνησης των ωκεανών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News