BUSINESS & FINANCE

DBRS: Ισχυρά αλλά χαμηλότερα τα τραπεζικά κέρδη το 2024 – Ελληνική πρωτιά στα περιθώρια

DBRS:  Ισχυρά αλλά χαμηλότερα τα τραπεζικά κέρδη το 2024 – Ελληνική πρωτιά στα περιθώρια

Τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών θα παραμείνουν ισχυρά το 2024, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2023, εκτιμά η DBRS Morningstar, προβλέποντας κάποιες πιέσεις στα περιθώρια και αδύναμη αύξηση των δανείων, καθώς και υψηλότερα έξοδα και πιστωτικά κόστη.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η αύξηση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων από τα μέσα του 2022 έχει υπάρξει  βασικός μοχλός για την κερδοφορία των τραπεζών στην Ευρώπη, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στα επιτοκιακά περιθώρια ανάμεσα στις χώρες. Τα στοιχεία της DBRS δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες απολαμβάνουν το υψηλότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στην Ευρώπη.

DBRS:  Ισχυρά αλλά χαμηλότερα τα τραπεζικά κέρδη το 2024 – Ελληνική πρωτιά στα περιθώρια-1

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, οι τράπεζες που έχουν τα υψηλότερα περιθώρια συνήθως εμφανίζουν τα εξής χαρακτηριστικά:

• Λειτουργούν σε αγορές με υψηλό μερίδιο δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και έχουν ήδη επανατιμολογήσει μεγάλο μέρος, εάν όχι το σύνολο του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

• Δεν έχουν περάσει μεγάλο μέρος των επιτοκιακών αυξήσεων στους καταθέτες.

• Οι καταθέσεις που δίνουν τόκους τείνουν να είναι ένα χαμηλό μέρος του συνόλου των καταθέσεων.

Εκτός από τις χώρες που έχουν κυρίως δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, όπως είναι η Ελλάδα και η Πορτογαλία, στις περισσότερες χώρες τα δάνεια ακόμα επανατιμολογούνται, κάτι που αναμένεται να στηρίξει τα περιθώρια το 2024. Όμως, η διαδικασία της ανατιμολόγησης επιβραδύνει, ενώ τα beta των καταθέσεων ενισχύονται, σημειώνει η DBRS.

DBRS:  Ισχυρά αλλά χαμηλότερα τα τραπεζικά κέρδη το 2024 – Ελληνική πρωτιά στα περιθώρια-2

«Οι τράπεζες έχουν ωφεληθεί από τα ισχυρά κέρδη τα τελευταία τρίμηνα, αλλά περιμένουμε ότι η ποιότητα ενεργητικού σταδιακά θα επιδεινωθεί, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της συνεχιζόμενης αδυναμίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, με τον αντίκτυπο να γίνεται πιο ορατός στα χαρτοφυλάκια επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών», σημειώνει η Sonja Förster της DBRS Morningstar.

Ο οίκος βλέπει επίσης πιέσεις και στα νοικοκυριά, στις χώρες  όπου συνηθίζονται τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Πάντως, η εκτίμηση της DBRS είναι ότι η ρευστότητα των τραπεζών θα παραμείνει σταθερή, παρά τις πιέσεις στην τιμολόγηση των καταθέσεων, καθώς η ζήτηση για δάνεια είναι υποτονική εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων και αδύναμων οικονομιών.

DBRS:  Ισχυρά αλλά χαμηλότερα τα τραπεζικά κέρδη το 2024 – Ελληνική πρωτιά στα περιθώρια-3

Οι κεφαλαιακοί δείκτες εξακολουθούν να ωφελούνται από την ισχυρή παραγωγή κερδών των τραπεζών, η οποία αντισταθμίζει τις πιέσεις για αύξηση των μερισμάτων και των επαναγορών μετοχών.

Διαβάστε επίσης: 

Societe Generale: Αγοράζει Ελλάδα για το 2024 – Θολώνουν οι γραμμές πυρήνα και περιφέρειας

JP Morgan: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα για το 2024 – Επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους

Moody’s: Πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων – Προβλέψεις για Fed και ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News