Business & Finance Τρίτη 21/11/2023, 20:20
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Η Binance και ο CEO Zhao δηλώνουν ένοχοι – Πρόστιμα 4,3 δισ. δολ. και 50 εκατ. δολ. αντίστοιχα

ΗΠΑ: Η Binance και ο CEO Zhao δηλώνουν ένοχοι – Πρόστιμα 4,3 δισ. δολ. και 50 εκατ. δολ. αντίστοιχα

[upd] Ο διευθύνων σύμβουλος της Binance Holdings Ltd., Changpeng Zhao, δήλωσε ένοχος για κατηγορίες παραβίασης των κανονισμών για ξέπλυμα χρήματος και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 50 εκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που εκπονήθηκε με το υπουργείο Δικαιοσύνης και αποσκοπεί στη διατήρηση της λειτουργίας της εταιρείας.

Ο Zhao συμφώνησε να παραιτηθεί στο πλαίσιο του διακανονισμού, ο οποίος περιελάμβανε το Υπουργείο Οικονομικών και την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η Binance συμφώνησε να δηλώσει ένοχη σε ποινικές κατηγορίες και να πληρώσει πρόστιμο ύψους 4,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η συμφωνία τερματίζει μια πολυετή έρευνα για το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.  

Σε έγγραφο κατηγοριών που αποκαλύφθηκε την Τρίτη, στην Binance αποδίδονται τρεις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων παραβάσεων για ξέπλυμα χρήματος, συνωμοσία για τη διεξαγωγή μη αδειοδοτημένης επιχείρησης μεταφοράς χρημάτων και παραβιάσεις των κυρώσεων των ΗΠΑ. Η Binance επέτρεψε τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια συναλλαγές, αξίας άνω των 898 εκατομμυρίων δολαρίων, που αφορούσαν πελάτες στο Ιράν, σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο.

Ο διακανονισμός που διαπραγματεύτηκαν οι δύο πλευρές θα επιλύσει τους ισχυρισμούς περί ποινικών αδικημάτων. Το Bloomberg News ανέφερε τον διακανονισμό τη Δευτέρα.

Η Binance επέλεξε να «δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της συμμόρφωσης με τις νομικές απαιτήσεις των ΗΠΑ», ώστε να της επιτραπεί να πραγματοποιεί συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες πληροφορίες για τους πελάτες ή να παρακολουθεί τις συναλλαγές, ανέφεραν οι ΗΠΑ.

Το BNB, ένα κρυπτονόμισμα που συνδέεται με το οικοσύστημα Binance, υποχώρησε περίπου 5% μετά την είδηση. Το token είχε φθάσει σε υψηλό πέντε μηνών νωρίτερα μέσα στην ημέρα με την είδηση ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιβεβαίωνε σύντομα τον διακανονισμό του με το ανταλλακτήριο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Merrick Garland και η Υπουργός Οικονομικών Janet Yellen θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσουν περισσότερες λεπτομέρειες του διακανονισμού.

Ποινικές κατηγορίες

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε την εταιρεία -καθώς και κορυφαία στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Zhao- ότι έλαβαν μέτρα για να αποκρύψουν ότι παρέκαμπταν τους νόμους των ΗΠΑ. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι περίπου από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2022, η Binance και ο Zhao συμμετείχαν σε μια «σκόπιμη και υπολογισμένη προσπάθεια» να επωφεληθούν από την αγορά των ΗΠΑ χωρίς να εφαρμόσουν τους ελέγχους που απαιτούνται από το νόμο.

Η Binance «επέλεξε να μην συμμορφωθεί με τις νομικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις των ΗΠΑ, επειδή αποφάσισε ότι κάτι τέτοιο θα περιόριζε την ικανότητά της να προσελκύσει και να διατηρήσει χρήστες στις ΗΠΑ», σύμφωνα με το έγγραφο. 

Η Binance και τα ανώτερα στελέχη της, από την ίδρυση της εταιρείας, παρακολουθούσαν την αύξηση των χρηστών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταγγελία, η οποία περιλαμβάνει ένα γράφημα της εταιρείας από το 2017 που έδειχνε ότι πάνω από το 23% των χρηστών της Binance προέρχονταν από τις ΗΠΑ – το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο Zhao γνώριζε πολύ καλά την παρουσία των πελατών των ΗΠΑ, γράφοντας το 2019 ότι αν η Binance μπλόκαρε τους πελάτες των ΗΠΑ από την πρώτη μέρα, «δεν θα ήταν τόσο μεγάλη όσο είμαστε σήμερα».

Ο Zhao έγραψε ότι είναι «καλύτερο να ζητάς συγχώρεση παρά άδεια» και περιέγραψε την κατάσταση ως «γκρίζα ζώνη».

Ο Zhao αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή κάθειρξης 10 ετών και πρόστιμα έως 500.000 δολάρια, συν τα τυχόν κέρδη που αποκόμισε από το εικαζόμενο σύστημα. Οι δικηγόροι του δήλωσαν στο δικαστήριο την Τρίτη ότι η καταδίκη του θα καθυστερήσει κατά 6 μήνες. Η συμφωνία του Zhao περιλαμβάνει παραίτηση από το δικαίωμά του να έφεση, υπό την προϋπόθεση ότι η ποινή του δεν θα υπερβαίνει τους 18 μήνες, όπως δήλωσε ο δικαστής Brian Tsuchida κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Έλεγχος της αγοράς κρυπτονομισμάτων

Το ψήφισμα κατά του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο και του κορυφαίου ηγέτη του αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί εντός της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων, η οποία αντιμετωπίζει εξοντωτικό έλεγχο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και νομοθέτες.

Η Binance, η οποία έκανε μία εκρηκτική εμφάνιση στη σκηνή των κρυπτονομισμάτων το 2017 και σχεδόν αμέσως τα έβαλε με μεγαλύτερους αντιπάλους και τους ξεπέρασε, είδε το μερίδιο αγοράς της να εκτοξεύεται σε πάνω από 60% παγκοσμίως μετά την πτώση της FTX τον Νοέμβριο του 2022. Έκτοτε, το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς της για spot κρυπτονομίσματα και παράγωγα έχει μειωθεί σε λιγότερο από 44% αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον ερευνητή CCData.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε πρόσφατα δίωξη κατά του συνιδρυτή της FTX Sam Bankman-Fried στη Νέα Υόρκη, επειδή φέρεται να ότι ήταν υπαίτιος για υπεξαίρεση κεφαλαίων πελατών ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που οδήγησε στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων. Ο Bankman-Fried καταδικάστηκε για απάτη μετά από δίκη.

Τόσο η CFTC όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν μηνύσει την Binance και τον Zhao ισχυριζόμενοι μια σειρά από παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της κακής διαχείρισης των κεφαλαίων των πελατών και του ότι επιτρέπουν στους Αμερικανούς να έχουν παράνομη πρόσβαση στην πλατφόρμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News