Χρηματιστήριο: Μικρά κέρδη με χείρα βοηθείας από το εμπόριο
Σε Jumbo και Fourlis το ενδιαφέρον
Μικρές μεταβολές καταγράφει στην έναρξη της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος να βρίσκεται στις μετοχές του λιανεμπορίου, το οποίο κάνει «πρεμιέρα» σήμερα, για πρώτη φορά από το lockdown του Νοεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, λίγο μετά το εναρκτήριο «καμπανάκι», καταγράφει οριακά κέρδη της τάξης του 0,26% και διαμορφώνεται στις 792,18 μονάδες, κερδίζοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (790,96 μονάδες).
Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες, από 788 έως 794 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 3,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο -δείγμα της προς ώρας απουσίας ζωηρής συναλλαγματικής δραστηριότητας.
Εξάλλου, οι επενδυτές φαίνεται να μην επηρεάζονται μαζικά από την επαναλειτουργία του ελληνικού εμπορίου, μία εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να επιδράσει καταλυτικά στην ευρύτερη πορεία του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η «απάθεια» αυτή οφείλεται στον κίνδυνο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων, σε περίπτωση νέας αύξησης των ημερήσεων κρουσμάτων, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένου και του αργού ρυθμού εμβολιασμού του μαζικού πληθυσμού.
Στάσιμες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός κλάδος, μην ξεφεύγοντας από το ευρύτερο κλίμα στασιμότητας, εμφανίζει μικρή άνοδο της τάξης του 0,50% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 480 μονάδων, με το σύνλο των τραπεζικών τίτλων να παρουσιάζει οριακές μεταβολές. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank +0,70% 0,869 ευρώ
- Attica Bank -1,15% 0,2155 ευρώ
- Eurobank -0,55% 0,5776 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +0,75% 1,9505 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς +0,04% 1,13 ευρώ
Σε Jumbo και Fourlis το ενδιαφέρον
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδαφέρον εστιάζει στις μετοχές των Fourlis και Jumbo, οι οποίες ενισχύονται κατά 1,67% και κατά 0,85%, αντίστοιχα, χάρη στην επαναλειτουργία του εμπορίου, περίπου 2,5 μήνες μετά το lockdown του Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Ελλάκτωρ καταγράφει άνοδο της τάξης του 1%, εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων οι οποίες αφορούν την ανάδειξη των επιχειρηματιών Καϋμενάκη – Μπάκου ως τον έτερο πόλο απέναντι στους Ολλανδούς του fund Reggeborgh.
Συνολικά, αυτή την ώρα (11.00), 51 μετοχές κινούνται ανοδικά, 17 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 53,3 δισ. ευρώ.
«Δεν αμφιβητείται η μακροπρόθεσμη τάση»
Η ελληνική αγορά εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα του 2021 και όπως φαίνεται με βεβαιότητα, χαρακτηρίζεται αφενός από έντονη μεταβλητότητα αφετέρου από στασιμότητα, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει προς ώρας στον Γενικό Δείκτη να «δει» τις 820 μονάδες και κατ’ επέκταση τις 850 μονάδες.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Αλωνιστιώτη, senior portofolio manager στην XSpot Wealth, «η μεταβλητότητα που υπάρχει στις αγορές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το κάπως ακριβό “εισιτήριο” που πληρώνει ο επενδυτής για να έχει πρόσβαση στην ισχυρή μακροχρόνια ανταμοιβή που προσφέρουν οι μετοχές».
Αποτελεί κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι η έναρξη του ανοδικού κύκλου, ο οποίος θα δώσει συνέχεια στο ράλι του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει όταν οι αγορές πειστούν ότι η πανδημία του κορωνοϊού και τα πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα αποτελούν οριστικά παρελθόν. Προϋποθέσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν εκπληρούνται, παρά το σημερινό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, καθώς αρκετοί αναλυτές φοβούνται το ενδεχόμενο επαναφοράς του lockdown, σε περίπτωση ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.
Όμως, και πάλι, αυτή η προσδοκώμενη ανοδική κίνηση δεν θα είναι ευθύγραμμη. Αντίθετα, θα διαπερνά αρκετές ευκαιρίες διόρθωσης και ενθυλάκωσης των κερδών. «Η παραπάνω διαπίστωση δεν συνεπάγεται ότι οι αγορές ανεβαίνουν αδιάκοπα, αλλά ότι οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση είναι μια φυσιολογική διαδικασία σε μια αγορά, η οποία επιχειρεί να κινηθεί μακροπρόθεσμα ανοδικά, χωρίς να υπάρχουν υπερβολές» εκτιμά ο κ. Αλωνιστιώτης.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News