Business & Finance Δευτέρα 20/11/2023, 21:42
ΒUSINESS & FINANCE

OpenAI: «Ανταρσία» των εργαζομένων – Πιέζουν για επιστροφή Άλτμαν

OpenAI: «Ανταρσία» των εργαζομένων – Πιέζουν για επιστροφή Άλτμαν

Εκατοντάδες υπάλληλοι της OpenAI απειλούν να παραιτηθούν εάν δεν επιστρέψει ο έκπτωτος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Σαμ Άλτμαν και εάν δεν παραιτηθεί το διοικητικό συμβούλιο.

Περίπου 700 από τους 770 εργαζομένους της εταιρείας έχουν υπογράψει επιστολή δυσπιστίας προς το συμβούλιο του κατασκευαστή ChatGPT, απαιτώντας την επιστροφή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Η εσωτερική αυτή ανταρσία προέκυψε σήμερα Δευτέρα ως απάντηση στην αποπομπή του Άλτμαν από την OpenAI, ο οποίος έκτοτε προσλήφθηκε από τη Microsoft για να ηγηθεί των προσπαθειών της για τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Άλτμαν, ο οποίος ίδρυσε την OpenAI το 2015, απολύθηκε απροσδόκητα σε ένα «πραξικόπημα» στην αίθουσα συνεδριάσεων πριν από τρεις ημέρες. Μια προσπάθεια επαναφοράς του, με επικεφαλής βασικούς επενδυτές και ανώτερο προσωπικό, απέτυχε αργά την Κυριακή.

Παρά τις κρίσιμες συνομιλίες το βράδυ της Κυριακής που έδειχναν ότι ο Άλτμαν ήταν στο δρόμο προς την επιστροφή, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI προσέλαβε τελικά τον συνιδρυτή του Twitch Έμελτ Σίαρ ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης.

Η Microsoft, η οποία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της OpenAI, είχε υποστηρίξει την προσπάθεια επαναφοράς του Άλτμαν. Ο Σάτια Ναντέλα, ο επικεφαλής του τεχνολογικού γίγαντα, ανακοίνωσε την πρόσληψη του Άλτμαν και του πρώην προέδρου της OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν, το πρωί της Δευτέρας, λίγο μετά την τοποθέτηση του Σίαρ.

Ωστόσο, η προσπάθεια του συμβουλίου της OpenAI να επαναβεβαιώσει την εξουσία του προκάλεσε μια ακόμη μεγαλύτερη εσωτερική εξέγερση. Ώρες αργότερα, η πλειοψηφία του προσωπικού ζήτησε την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου.

Η επιστολή τους ανέφερε: «Δεν μπορούμε να εργαστούμε για ή με άτομα που δεν έχουν ικανότητα, κρίση και φροντίδα για την αποστολή και τους υπαλλήλους μας. Εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, ενδέχεται να επιλέξουμε να παραιτηθούμε από την OpenAI και να γίνουμε μέλος της πρόσφατα ανακοινωθείσας θυγατρικής της Microsoft που διευθύνεται από τους Σάμ Άλτμαν και Γκρεγκ Μπρόκμαν.

«Θα κάνουμε αυτό το βήμα άμεσα, εκτός εάν παραιτηθούν όλα τα σημερινά μέλη του διοικητικού συμβουλίου».

Οι εργαζόμενοι δημοσίευσαν επίσης μαζικά στο Twitter «η OpenAI δεν είναι τίποτα χωρίς τους ανθρώπους της».

Ο Ilya Sutskever, επικεφαλής επιστήμονας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI, έπαιξε μεν καθοριστικό ρόλο στην εκδίωξη του Άλτμαν, αλλά ήταν ένας από τους υπογράφοντες της επιστολής σε μια αιφνιδιαστική ανατροπή.

Είπε: «Λυπάμαι βαθιά για τη συμμετοχή μου στις ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου… Θα κάνω ό,τι μπορώ για να επανενώσω την εταιρεία».

Απαντώντας στην ένταξή του στη Microsoft, ο 38χρονος Άλτμαν είπε: «Η αποστολή συνεχίζεται».

Ο κ. Άλτμαν έχει αναδειχθεί ως ο πρωταγωνιστής ενός νέου κύματος εταιρειών της Silicon Valley που ευαγγελίζουν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Microsoft είχε δεσμευτεί να επενδύσει έως και 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI υπό την ηγεσία του Άλτμαν.

Ο Ναντέλα δυσαρεστήθηκε ιδιαίτερα από την απομάκρυνση του επικεφαλής της AI και ειδοποιήθηκε για την απόφαση λίγα λεπτά πριν δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, έδειξε ότι η Microsoft θα συνεχίσει να εργάζεται με την OpenAI παρά τις αλλαγές.

Ο Άλτμαν απολύθηκε από άλλα διευθυντικά στελέχη του OpenAI, το οποίο έχει συσταθεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με επίκεντρο την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, επειδή «δεν ήταν σταθερά ειλικρινής» με το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Το «πραξικόπημα» φέρεται να οφείλεται στις εντάσεις μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου και του Άλτμαν σχετικά με τα όλο και πιο εμπορικά σχέδιά του για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση. Φέρεται επίσης να επιχειρεί να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια για άλλα εγχειρήματα, όπως μια νέα εταιρεία μικροτσίπ.

Ωστόσο, υπάλληλοι της OpenAI παραπονέθηκαν στην επιστολή τους ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν παρείχε «συγκεκριμένα στοιχεία» σχετικά με την απόλυση του Άλτμαν.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από The Telegraph

 

Διαβάστε επίσης:

Sam Altman: Νέα θέση στη Microsoft για τον «εγκέφαλο» πίσω από το ChatGPT

OpenAI: Ο πρώην CEO του Twitch παίρνει τη θέση του Sam Altman

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News