Business & Finance Κυριακή 19/11/2023, 19:40
BUSINESS & FINANCE

Επαναφορά του Altman στη θέση του ζητά η Microsoft από την OpenAI

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella έχει έρθει σε επαφή με τον Altman και δεσμεύτηκε να τον υποστηρίξει σε όποια βήματα κάνει στη συνέχεια

Επαναφορά του Altman στη θέση του ζητά η Microsoft από την OpenAI

Οι μεγαλύτεροι επενδυτές της OpenAI πιέζουν την εταιρεία να επαναφέρει τον Sam Altman στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μετά την εντυπωσιακή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να τον απολύσει την Παρασκευή, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.

Η Microsoft Corp., ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της startup με μερίδιο άνω των 10 δισ. δολαρίων, συνεργάζεται με επενδυτές όπως η Thrive Capital και η Tiger Global Management για να επαναφέρει τον Altman, δήλωσαν οι ίδιοι, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους συζητώντας ιδιωτικές πληροφορίες. 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επαναφορά του διευθύνοντος συμβούλου, οι επενδυτές πιέζουν επίσης για την αντικατάσταση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου, είπαν οι άνθρωποι. Τα μέλη του δσ έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθούν, αν και προς το παρόν διστάζουν σε μια τέτοια κίνηση, είπαν οι άνθρωποι. Η κατάσταση είναι ρευστή και τα τελικά σχέδια δεν έχουν καθοριστεί. Εάν το διοικητικό συμβούλιο παραιτηθεί, οι επενδυτές εξετάζουν έναν κατάλογο πιθανών νέων διευθυντών. Ένας υποψήφιος είναι ο Bret Taylor, ο πρώην συνδιευθύνων σύμβουλος της Salesforce Inc.

Επαναφορά του Altman στη θέση του ζητά η Microsoft από την OpenAI-1
φωτ.: Bloomberg

 

Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI δέχθηκε έντονη κριτική για την απόφασή του να απομακρύνει τον Altman, η οποία αποτέλεσε έκπληξη τόσο για τους επενδυτές όσο και για τον ίδιο τον Altman. Με την πάροδο των ετών πίεσε σκληρά για να αλλάξει η εταιρεία από μη κερδοσκοπική σε εμπορικά επιτυχημένη επιχείρηση και ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από νέα εργαλεία που έφεραν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ολοκληρώνουν εργασίες από την εργασία στο σπίτι μέχρι τον προγραμματισμό. Η απομάκρυνσή του δεν άρεσε στις εταιρείες που υποστήριζαν την OpenAI.

Η Thrive, η οποία αναμενόταν να ηγηθεί μιας προσφοράς για τις μετοχές των εργαζομένων, δεν έχει ακόμη εμβάσει τα χρήματα και έχει καταστήσει σαφές στην OpenAI ότι η αποχώρηση του Altman θα επηρεάσει τις ενέργειές της. Η Thrive, ο μεγαλύτερος επενδυτής της OpenAI μετά τη Microsoft, εργάζεται για την αποκατάσταση τόσο του Altman όσο και του Greg Brockman, του προέδρου της startup που παραιτήθηκε την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Ο Altman είναι ανοιχτός στο να επιστρέψει στην εταιρεία, δήλωσαν κάποιοι από τους ανθρώπους. Ωστόσο, είπαν ότι αν επιστρέψει, θα ζητήσει αλλαγές στον τρόπο διοίκησης της εταιρείας. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella έχει έρθει σε επαφή με τον Altman και δεσμεύτηκε να τον υποστηρίξει σε όποια βήματα κάνει στη συνέχεια, είπαν οι ίδιοι. Ο Nadella αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. 

Εκπρόσωποι της OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και της Microsoft με έδρα το Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Thrive και η Tiger Global επίσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ο Taylor δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. 

Αρκετοί υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή της OpenAI Brockman, έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία, διαμαρτυρόμενοι για την απομάκρυνση του Altman. Οι παραιτήσεις είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ο επικεφαλής επιστήμονας του OpenAI Ilya Sutskever, ο διευθύνων σύμβουλος της Quora Inc. Adam D’Angelo, η επιχειρηματίας τεχνολογίας Tasha McCauley και η Helen Toner, διευθύντρια στρατηγικής στο Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενων Τεχνολογιών του Georgetown.

Η OpenAI είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να φέρει πίσω τους Altman, Brockman και άλλα στελέχη που έφυγαν, ανέφερε η Information, επικαλούμενη ένα υπόμνημα του προσωπικού το βράδυ του Σαββάτου από τον Chief Strategy Officer, Jason Kwon. Ο Kwon δήλωσε ότι τα στελέχη της εταιρείας θα είναι σε θέση να ενημερώσουν το προσωπικό μέχρι το πρωί της Κυριακής. 

Εάν δεν επιστρέψει, ο Altman εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, ενδεχομένως με πρώην στελέχη της OpenAI, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους. Σε δήλωσή του στο X, πρώην Twitter, ο venture capitalist Vinod Khosla δήλωσε ότι η εταιρεία του ήθελε τον Altman «πίσω στην OpenAI, αλλά θα τον υποστηρίξει σε ό,τι κι αν κάνει στη συνέχεια».

Σε ένα υπόμνημα προς το προσωπικό της OpenAI το Σάββατο, ο διευθύνων σύμβουλος, Brad Lightcap δήλωσε ότι η απομάκρυνση του Altman «δεν έγινε ως απάντηση σε κακομεταχείριση» ή στις οικονομικές πρακτικές της εταιρείας ή στις πρακτικές ασφαλείας.

Η απόφαση απομάκρυνσης του Altman, είπε, «μας εξέπληξε όλους» και έκτοτε μίλησε με το διοικητικό συμβούλιο για να κατανοήσει καλύτερα την απόφασή του, σύμφωνα με το υπόμνημα, το οποίο είδε το Bloomberg.

«Αιτία ήταν μια διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ του Sam και του διοικητικού συμβουλίου», έγραψε ο Lightcap, προσθέτοντας ότι η Microsoft «παραμένει πλήρως δεσμευμένη» ως επενδυτής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Forbes, The Verge

Διαβάστε επίσης:

Την επιστροφή του στην OpenAI συζητά ο Sam Altman – Προϋπόθεση η απομάκρυνση του ΔΣ

OpenAI: Ανησυχίες για την προγραμματισμένη πώληση μετοχών 86 δισ. δολ. μετά την απόλυση Altman

Sam Altman: Πήρε την πρώτη «χρυσή βίζα» της Ινδονησίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News