Business & Finance Κυριακή 19/11/2023, 08:15
ΒUSINESS & FINANCE

OpenAI: Πιέσεις από Microsoft και επενδυτές για επιστροφή Altman

OpenAI: Πιέσεις από Microsoft και επενδυτές για επιστροφή Altman

Οι μεγαλύτεροι επενδυτές του OpenAI πιέζουν την εταιρεία να επαναφέρει τον Sam Altman στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να τον απολύσει την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές.

Η Microsoft, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της startup με μερίδιο άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνεργάζεται με επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Thrive Capital και Tiger Global Management για να επαναφέρει τον Altman, είπαν οι πηγές οι οποίες ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας επαναφοράς του διευθύνοντος συμβούλου, οι επενδυτές πιέζουν επίσης για την αντικατάσταση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου. Οι διευθυντές σκέφτηκαν να παραιτηθούν, αν και επί του παρόντος διστάζουν για μια τέτοια κίνηση, ανέφεραν οι πηγές. Η κατάσταση είναι ρευστή και τελικά σχέδια δεν έχουν τεθεί. Εάν το διοικητικό συμβούλιο παραιτηθεί, οι επενδυτές εξετάζουν μια λίστα πιθανών νέων διευθυντών. Ένας υποψήφιος είναι ο Bret Taylor, ο πρώην συν-CEO της Salesforce.

Το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI έχει δεχθεί έντονη κριτική για την απόφασή του να απομακρύνει τον Altman, κάτι που προκάλεσε έκπληξη τόσο για τους επενδυτές όσο και για τον ίδιο τον Altman. Με τα χρόνια πίεσε σκληρά για να αλλάξει την εταιρεία από μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση σε μια εμπορικά επιτυχημένη επιχείρηση και ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από νέα εργαλεία που έφεραν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ολοκληρώνουν εργασίες από την εργασία μέχρι την κωδικοποίηση. Η απομάκρυνσή του δεν άρεσε στις εταιρείες που υποστήριξαν το OpenAI.

Η Thrive, η οποία αναμενόταν να ηγηθεί μιας δημοπρασίας για τις μετοχές των εργαζομένων, δεν έχει δεσμεύσει ακόμη τα χρήματα και έχει καταστήσει σαφές στο OpenAI ότι η αποχώρηση του Altman θα επηρεάσει τις ενέργειές της. Η Thrive, ο μεγαλύτερος επενδυτής του OpenAI εκτός από τη Microsoft, εργάζεται για την αποκατάσταση τόσο του Altman όσο και του Greg Brockman, του προέδρου της startup που παραιτήθηκε την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Altman είναι ανοιχτός να επιστρέψει στην εταιρεία, είπαν κάποιες από τις πηγές. Ωστόσο, εάν επέστρεφε, θα ζητούσε αλλαγές στον τρόπο διοίκησης της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, έχει έρθει σε επαφή με τον Altman και δεσμεύτηκε να τον υποστηρίξει σε όποια βήματα κάνει στη συνέχεια. 

Αρκετοί υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή του OpenAI, Brockman, αποχώρησαν από την εταιρεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την αποπομπή του Altman. Οι παραιτήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν, είπαν οι πηγές.

Εάν δεν επιστρέψει, ο Altman σκέφτεται να ξεκινήσει ένα νέο εγχείρημα, πιθανώς με πρώην στελέχη του OpenAI, σύμφωνα με πηγές. Σε μια δήλωση στο X, πρώην Twitter, ο επιχειρηματίας Vinod Khosla είπε ότι η εταιρεία του ήθελε τον Altman «πίσω στο OpenAI, αλλά θα τον στηρίξει σε ό,τι κάνει στη συνέχεια».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ο πρώην CEO της OpenAI, Sam Altman είναι ευπρόσδεκτος λέει ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής

OpenAI: Γιατί η αιφνιδιαστική απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου Σαμ Αλτμαν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News