Business & Finance Σάββατο 18/11/2023, 16:46
BUSINESS & FINANCE

Ο πρώην CEO της OpenAI, Sam Altman είναι ευπρόσδεκτος στη Γαλλία, λέει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής

Ο πρώην CEO της OpenAI, Sam Altman είναι ευπρόσδεκτος στη Γαλλία, λέει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής

Ο αποπεμφθείς διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Sam Altman είναι ευπρόσδεκτος στη Γαλλία, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας σε ανάρτησή του στο X.

Η δήλωση του Γάλλου υπουργού έρχεται μία μόλις ημέρα μετά την απόλυσή του Altman από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT.

«Ο Sam Altman, η ομάδα του και τα ταλέντα τους είναι ευπρόσδεκτοι στη Γαλλία αν το επιθυμούν», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Jean-Noel Barrot στο X το Σάββατο.

Τον Μάιο, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για συνομιλίες με πολιτικούς ηγέτες, ο Altman συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron για να συζητήσουν τη θέση της Γαλλίας και της Ευρώπης στην παγκόσμια κούρσα για την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η OpenAI, η οποία υποστηρίζεται από τη Microsoft, κυκλοφόρησε το chatbot ChatGPT στα τέλη του 2022. Χρησιμοποιεί γεννητική τεχνητή νοημοσύνη που σημαίνει ότι μπορεί να μαθαίνει από δεδομένα του παρελθόντος για να δημιουργεί νέο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου κειμένου, εικόνων και κώδικα υπολογιστή.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους ηγέτες της τεχνολογίας την Παρασκευή, ο Macron δήλωσε ότι η genAI έχει τεράστιες δυνατότητες και ότι η Γαλλία σχεδιάζει ένα συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι το επόμενο έτος. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία ήταν πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη πριν από πέντε χρόνια, με ειδική στρατηγική και προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ.

Ο Macron είπε ότι αποτελεί «πολιτιστική πρόκληση» για τη Γαλλία να διασφαλίσει ότι οι αλγόριθμοι AI δεν θα τροφοδοτούνται μόνο με αγγλόφωνο περιεχόμενο. «Θέλω να αντικατοπτρίζει επίσης τη γαλλική κουλτούρα και γλώσσα και τον τρόπο σκέψης μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα ανοίξει τις βάσεις δεδομένων της στην τεχνητή νοημοσύνη, προστατεύοντας παράλληλα τα πνευματικά δικαιώματα και εξασφαλίζοντας επαρκή ρύθμιση.

Ο Macron χαιρέτισε επίσης την έναρξη αυτή την εβδομάδα του Kyutai, ενός μη κερδοσκοπικού ερευνητικού εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης που ιδρύθηκε από τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο (ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνολογίας) Xavier Niel, τον επικεφαλής του γαλλικού ναυτιλιακού ομίλου CMA CGM Rodolphe Saade και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google Eric Schmidt.

Ο όμιλος Iliad του Niel και η CMA CGM έχουν συνεισφέρει από 100 εκατομμύρια ευρώ στο Kyutai, το οποίο έχει συνολικές επενδύσεις σχεδόν 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην αρχή της πρώτης θητείας του, ο Macron υποσχέθηκε ότι θα αγωνιστεί για να αποτρέψει τη Γαλλία από το να μείνει πίσω από τους αμερικανικούς και κινεζικούς τεχνολογικούς γίγαντες, αλλά πέντε χρόνια αργότερα, καμία ευρωπαϊκή εταιρεία δεν συγκαταλέγεται στους ηγέτες στη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά στην Αθήνα τη λειτουργία της η Κοινότητα French Tech Athens

Σε ασταθές έδαφος οι μετοχές της big tech παρά τα ισχυρά κέρδη

Ο άγνωστος ήρωας της Silicon Valley – Πολλοί έγιναν δισεκατομμυριούχοι με τις δικές του ιδέες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News