Business & Finance Παρασκευή 17/11/2023, 21:20
ΒUSINESS & FINANCE

Elon Musk: Θύελλα αντιδράσεων από την αντισημιτική του ανάρτηση

Elon Musk: Θύελλα αντιδράσεων από την αντισημιτική του ανάρτηση

Ο αντίκτυπος από μια ανάρτηση του Έλον Μασκ που υποστηρίζει τις αντισημιτικές απόψεις συνεχίζει να εξαπλώνεται, προκαλώντας την επίπληξη του Λευκού Οίκου και κριτική από τους επενδυτές της Tesla καθώς οι διαφημιστές εγκαταλείπουν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο Μασκ, ο οποίος ασχολείται τακτικά με αντισημιτικούς χρήστες στο X, συμφώνησε με μια ανάρτηση που έλεγε ότι οι Εβραίοι τρέφουν ένα «διαλεκτικό μίσος» για τους λευκούς. «Είπατε την πραγματική αλήθεια», είπε ο Μασκ.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την απάντηση του Μασκ «απαράδεκτη» πράξη που θέτει σε κίνδυνο τις εβραϊκές κοινότητες. Εν τω μεταξύ, αρκετοί μέτοχοι της Tesla μίλησαν επίσης εναντίον του Μασκ, ο οποίος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με ορισμένους να λένε ότι πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του.

Οι Αμερικανοί έχουν «την υποχρέωση να μιλήσουν εναντίον οποιουδήποτε επιτίθεται στην αξιοπρέπεια των συμπατριωτών τους και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κοινοτήτων μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς. Οι εταιρείες του Μασκ έχουν αρκετές κρατικές συμβάσεις.

Οι δηλώσεις του Μασκ έρχονται να προστεθούν στις αντιδράσεις που πυροδότησε μια αναφορά της Media Matters που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, η οποία εμφανίζει διαφημίσεις για την IΒΜ, την Apple, την Oracle, την Xfinity της Comcast και το τηλεοπτικό δίκτυο Bravo στην πλατφόρμα Χ δίπλα σε φιλοναζιστικό περιεχόμενο. Η IBM ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να διαφημίζεται στο X μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποσύρει διαφημίσεις στο X, αλλά θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για τη δημοσίευση ειδήσεων και άλλων πληροφοριών.

«Η πλατφόρμα X ήταν εξαιρετικά σαφής σχετικά με τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και των διακρίσεων», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του X Λίντα Γιακαρίνο. «Δεν υπάρχει θέση για αυτό πουθενά στον κόσμο – είναι άσχημο και λάθος. Τελεία».

Τα τελευταία σχόλια του Μασκ, ο οποίος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο αυξανόμενου αντισημιτισμού και ισλαμοφοβίας σε όλο τον κόσμο εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Η Anti-Defamation League διαπίστωσε ότι ο αντισημιτισμός στο X αυξήθηκε κατά περισσότερο από 900% την εβδομάδα μετά την αρχική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Πέρυσι, η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή κάλεσε τον Μασκ να ζητήσει συγγνώμη αφού διέγραψε ένα αμφιλεγόμενο tweet που έκανε μια σατιρική σύγκριση μεταξύ του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό και του Αδόλφου Χίτλερ.

Επίσης, ο Μασκ κατηγόρησε την ADL, μια εβραϊκή ομάδα πολιτικών δικαιωμάτων, ότι υπονόμευσε τα διαφημιστικά έσοδα της X, επισημαίνοντας την αύξηση του εξτρεμιστικού περιεχομένου που έχει προκαλέσει τη φυγή των διαφημιζόμενων. Οι πωλήσεις διαφημίσεων στο X μειώνονται κατά 60% «κυρίως λόγω της πίεσης στους διαφημιστές» που ασκεί η ADL, είχε δηλώσει ο Μασκ το Σεπτέμβριο, αφού ο οργανισμός είπε ότι οι αναφορές για παρενόχληση και εξτρεμιστικό περιεχόμενο αυξήθηκαν από τότε που ανέλαβε την εταιρεία.

Τον Σεπτέμβριο, ο Μασκ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στα γραφεία της Tesla στο Fremont της Καλιφόρνια, αναφέροντας  ότι «προφανώς είμαι κατά του αντισημιτισμού. Είμαι ενάντια σε οτιδήποτε προωθεί το μίσος και τις συγκρούσεις».

Στο τέλος της μακράς συζήτησης με τον Νετανιάχου, ο Μασκ μοιράστηκε ότι είχε παρακολουθήσει ένα εβραϊκό σχολείο ενώ μεγάλωνε στη Νότια Αφρική και μπορούσε ακόμη και να τραγουδήσει «ένα υπέροχο «Hava Nagila», ένα εβραϊκό λαϊκό τραγούδι.

«Ο αντίκτυπος της ακανόνιστης, ρατσιστικής και αντισημιτικής ομιλίας από έναν διευθύνοντα σύμβουλο επηρεάζει άμεσα την επωνυμία και τα αποτελέσματα της Tesla με σημαντικό τρόπο», έγραψε η Kristin Hull, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Nia Impact Capital. Είπε ότι μια κατάλληλη απάντηση στις ενέργειες του Μασκ μπορεί να περιλαμβάνει μομφή από το διοικητικό συμβούλιο της Tesla, υποβιβασμό, εκ νέου ανάθεση, αναστολή ή απομάκρυνση.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Η SpaceX αναβάλει τη δοκιμαστική εκτόξευση του Starship για μία ημέρα

Ελον Μασκ: Με το Starlink θα αποκαταστήσουμε τις επικοινωνίες στη Γάζα

Χτύπημα του Elon Musk στα media – Έκοψε τους τίτλους των άρθρων στο X

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News