Business & Finance Πέμπτη 16/11/2023, 15:19
BUSINESS & FINANCE

Εθνική Τράπεζα: Στις 8 φορές η υπερκάλυψη της προσφοράς για το 22% του ΤΧΣ

Εθνική Τράπεζα: Στις 8 φορές η υπερκάλυψη της προσφοράς για το 22% του ΤΧΣ

[upd 19:10] Περίπου 8 φορές έχει υπερκαλυφθεί η δημόσια προσφορά για την πώληση ποσοστού 22% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφότου η υψηλή ζήτηση οδήγησε σε αύξηση του μεγέθους της προσφοράς και την ανακοίνωση κατώτατης τιμής στα 5,30 ευρώ. 

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο άτομα που εμπλέκονται στη διαδικασία, έως τις 14:30, η προσφορά είχε καλυφθεί περίπου 7 φορές.

Νωρίτερα, το ΤΧΣ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμα επιλογής για αύξηση του μεγέθους της προσφοράς, κατόπιν ενημέρωσης από τους διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς αναφορικά με τη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των προσφερόμενων μετοχών θα αυξηθεί από 182.943.031 σε 201.237.334, που αντιστοιχεί στο 22%.

Περαιτέρω, έγινε γνωστό ότι εν όψει της ισχυρής ζήτησης, σύμφωνα με την ίδια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ, οι διαχειριστές θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στην διεθνή προσφορά ότι προσφορές κάτω του ποσού των 5,30 ευρώ ανά προσφερόμενη μετοχή, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ληφθούν υπόψιν στην κατανομή Προσφερόμενων Μετοχών.

Ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης που υπήρξε είναι το γεγονός ότι οι εγγραφές επενδυτών κάλυψαν το ζητούμενο ποσό ήδη τα πρώτα 5 λεπτά από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ μέσα σε μόλις 3 ώρες το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε πάνω από 5 δισ. ευρώ. Η ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν χαρακτηρίζεται υψηλή, καθώς το ενδιαφέρον προήλθε από μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, family offices, αλλά και ιδιώτες από το εσωτερικό. Η υψηλή ζήτηση ωθεί την τιμή για την αγορά μετοχών της τράπεζας στο ανώτατο όριο που έχει προταθεί από το Ταμείο, μεταξύ 5 και 5,440 ευρώ. 

Με την αύξηση του μεγέθους της προσφοράς, η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα περιορίζεται στο 18,39% (από 40,39% σήμερα) και το ποσοστό των μετοχών της τράπεζας που θα κατέχουν ιδιώτες επενδυτές ανεβαίνει στο 81,61%, από 59,61% σήμερα. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Το 22% θα διαθέσει το ΤΧΣ – Θα δεχθεί προσφορές άνω των 5,30 ευρώ

Υψηλή ζήτηση για τις μετοχές της Εθνικής: Πάνω από 6 δισ. οι προσφορές για το 20%

Εθνική Τράπεζα: Προσφορές 5 δισ. ευρώ σε μόλις 3 ώρες – Προς τα 5,44 ευρώ η τιμή διάθεσης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News