Η υπεραπόδοση των εσόδων φέρνει επίδομα ακριβείας στους ευάλωτους
Τη χορήγηση ενός ακόμη επιδόματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από τους ευάλωτους τα Χριστούγεννα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός των ημερών, ίσως και σήμερα. Το δημοσιονομικό περιθώριο εξασφαλίσθηκε από τα αυξημένα έσοδα του Οκτωβρίου, κυρίως χάρη στον τουρισμό, όπως αποτυπώθηκαν στα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, σύμφωνα με σχόλιο του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων αυτών, σε σύγκριση με το προσχέδιο προϋπολογισμού 2024, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων τον μήνα αυτό –και συνολικά το 10μηνο Ιανουαρίου Οκτωβρίου– είναι 300 εκατ. ευρώ. Ετσι, δημιουργείται κάποιο περιθώριο για επιπλέον παροχές, με σημαντικότερη, σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα ακρίβειας στους ευάλωτους.
Η υπεραπόδοση ήταν πολύ μεγαλύτερη αν η σύγκριση γίνει με τον στόχο του προϋπολογισμού του 2023. Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 16,4% ή 832 εκατ. ευρώ και συνολικά στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου κατά 8,4% ή 3,921 δισ. ευρώ. Ωστόσο, καμπανάκι χτυπά η υποεκτέλεση του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 1,844 δισ. ευρώ.
Ο τουρισμός επισφράγισε την καλή πορεία των εσόδων που είχε διαπιστωθεί και το προηγούμενο διάστημα, καθώς τον Οκτώβριο που υποβλήθηκαν οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ αποτυπώθηκαν τα αυξημένα έσοδα του τουριστικού κλάδου. Από την υπεραπόδοση κατά 3,921 δισ. ευρώ του 10μήνου, τα 470 εκατ. ευρώ αφορούν την παράταση της προθεσμίας των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023, ενώ αρχικώς είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν τον ∆εκέμβριο του 2022, ενώ 367 εκατ. ευρώ αφορούν την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις, επίσης μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. Κατά το υπουργείο, η καλύτερη απόδοση που αφορά το τρέχον έτος είναι 2,539 δισ. ευρώ.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 6,084 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,746 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 350 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2022.
Η επίδοση αυτή σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις σε επιμέρους κατηγορίες εσόδων, κυρίως στην είσπραξη της 3ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, 1,718 δισ. ευρώ, που είχε υπολογισθεί ότι θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί, εξαιτίας μιας δικαστικής διαμάχης, που μεταφράζεται σε μη ικανοποίηση ενός προαπαιτούμενου για την είσπραξή της. Επίσης, η εκκρεμότητα του δικαιώματος χρήσης της Εγνατίας και τριών καθέτων οδών, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Ιούνιο, στέρησε άλλο 1,496 δισ. ευρώ από τα έσοδα του 10μήνου. Ωστόσο, οι υστερήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, καθώς και από την είσπραξη 603 εκατ. ευρώ από ANFAS, που δεν είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό 2023.
Στο αποτέλεσμα, όμως, του κρατικού προϋπολογισμού συνεισέφεραν καθοριστικά και οι δαπάνες, οι οποίες ήταν μειωμένες κατά 2,140 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Αυτό είναι αποτέλεσμα της υποεκτέλεσης των επιχορηγήσεων προς τους ΟΚΑ κατά 1,174 δισ. ευρώ, αλλά και της υποεκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 1,844 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Πάνω από 6 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα – Αύξηση 8,4% στα φοροέσοδα το 10μηνο
Μέτρα στήριξης: Κλειδώνουν οι αποφάσεις για επίδομα ακρίβειας τα Χριστούγεννα
Το ΑΕΠ αυξάνεται, αλλά τα φορολογικά έσοδα υστερούν
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News