Business & Finance Τρίτη 14/11/2023, 21:25
ΒUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Προωθεί νέους κανόνες για τα κρυπτονομίσματα

Τουρκία: Προωθεί νέους κανόνες για τα κρυπτονομίσματα

Νέους κανόνες για την αγορά κρυπτονομισμάτων προωθεί η Τουρκία, ούτως ώστε να βγει από την «γκρίζα» λίστα της διεθνούς υπηρεσίας FATF με τις χώρες με υψηλό κίνδυνο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και οικονομικού εγκλήματος.

Η Τουρκία αποτελεί αυτή τη στιγμή την τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βρετανία, με τις συναλλαγές της να φθάνουν την περυσινή χρονιά τα 170 δισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Chainalysis.  

Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα διαβεβαίωσετην Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) τον περασμένο μήνα ότι θα λάβει μέτρα για να θέσει υπό έλεγχο την έκρηξη στις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, καθώς το ράλι του πληθωρισμού και η υποχώρηση της λίρας έστρεψαν τo ενδιαφέρον των Τούρκων σε εναλλακτικό ενεργητικό. 

Σύμφωνα με έκθεση της Binance Research, η πλειονότητα των Τούρκων επενδυτών εισήλθαν στην αγορά κρυπτονομισμάτων πριν από περίπου δύο χρόνια, ενώ ένα 27% ξεκίνησε συναλλαγές την περασμένη χρονιά, με το ενδιαφέρον για τον κλάδο να παρουσιάζει έκτοτε σταθερή ανοδική πορεία.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζουν τώρα οι τουρκικές αρχές είναι η αδειοδότηση των εταιρειών και διαχειριστών crypto, καθώς και η φορολόγηση των συναλλαγών, ενώ οι κανόνες θα διέπουν επίσης τις κεφαλαιουχικές απαιτήσεις, τη βελτίωση της ψηφιακής ασφάλειας, τον καλύτερο έλεγχο των υπηρεσιών των πελατών, αλλά και την επιβεβαίωση των πραγματικών αποθεμάτων.

Το συγκεκριμένο θέμα είχε θίξει τον Οκτώβριο και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοινώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσει άμεσα νέα νομοθεσία που θα διέπει τα κρυπτονομίσματα, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί και με τις συστάσεις της FATF.

Η παρουσία της Τουρκίας στη «γκρίζα» λίστα της FATF πλήττει τόσο τη δημόσια εικόνα όσο και φήμη της χώρας και της οικονομίας της, ενώ θα μπορούσε να επηρεάσει και την επενδυτική αξιολόγηση της από θεσμικούς παίκτες και διεθνείς οίκους.

Η διεθνής υπηρεσία είχε καταγράψει τον περασμένο Ιούλιο τουλάχιστον 40 συστάσεις προς τις τουρκικές αρχές με μέτρα και διορθωτικές κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν για να βγουν από την «γκρίζα» λίστα, μεταξύ των οποίων και ο έλεγχος των συναλλαγών στα crypto.

Η ένταξη μιας χώρας στην «γκρίζα» λίστα της Ομάδας σημαίνει ότι δεν πράττει όσα θα έπρεπε για να καταπολεμήσει οικονομικά εγκλήματα και να περιορίσει φαινόμενα ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Κάθειρξη 11.196 ετών στον ιδρυτή της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Thodex

Σε χρυσό και δολάρια επενδύουν μαζικά οι Τούρκοι

Τουρκία: Μαζική στροφή στο Tether ως «καταφύγιο» απέναντι στη λίρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News