Business & Finance Δευτέρα 13/11/2023, 09:54
BUSINESS & FINANCE

Με… καλλωπισμούς δημοσιεύεται το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή

Με… καλλωπισμούς δημοσιεύεται το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή

Όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών δεν είναι γραμμένο στις πλάκες του Μωυσή ούτε συνιστά τις «10 εντολές». Έτσι, το τελικό κείμενο που κατατίθεται για δημόσια διαβούλευση πιθανότατα την Τετάρτη αναμένεται να έχει αλλαγές συγκριτικά με τα όσα είχαν ανακοινωθεί προ ημερών από την κυβέρνηση.

Από το οικονομικό επιτελείο καθιστούν πάντως σαφές το εξής: οι αλλαγές δεν θα επηρεάζουν ούτε τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου -να μην πληρώνουν δηλαδή οι επαγγελματίες λιγότερα από τους υπαλλήλους τους- ούτε και τη δημοσιονομική του επίδοση. Περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ προσδοκά να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών αφού αφαιρεθούν οι απώλειες εσόδων από το ψαλίδισμα του τέλους επιτηδεύματος.

Οι αλλαγές που αναμένονται έχουν να κάνουν με τον υπολογισμό του ελάχιστου εισοδήματος για κάποιες ειδικές περιπτώσεις επαγγελματιών οι οποίοι αντικειμενικά δεν μπορούν να εμφανίζουν κέρδη άνω των 15.000 ευρώ. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρονται οι επαγγελματίες που συνεχίζουν να εργάζονται και μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους, οι επαγγελματίες που απασχολούν εργαζομένους καθώς οι επαγγελματίες σε συγκεκριμένους κλάδους οι οποίοι αποδεδειγμένα λειτουργούν με πολύ μικρό περιθώριο κέρδους (mini market, κυλικεία σχολείων, μικρά εμπορικά κλπ). Γενικότερα το κλαδικό στοιχείο απουσιάζει έντονα από το νομοσχέδιο. Όμως δεν μπορεί να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση ενός επαγγελματία που παρέχει υπηρεσία με έναν επαγγελματία που κάνει μικροεμπόριο.

Δεδομένου ότι το κλίμα στην αγορά είτε τεταμένο, το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Οι επαγγελματίες -οι οποίοι έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις- θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους και εντός κοινοβουλίου καθώς μετά την κατάθεση -προγραμματίζεται για το τέλος Νοεμβρίου- θα ακολουθηθεί η διαδικασία της 5νθήμερης συζήτησης στη Βουλή. Το νομοσχέδιο θα είναι το τελευταίο που θα ψηφιστεί φέτος. 

Διαβάστε επίσης: 

16 ερωτήσεις – απαντήσεις για το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

Οι μισθωτοί πληρώνουν το βάρος της φοροδιαφυγής – Παραδείγματα

Χατζηδάκης για μέτρα φοροδιαφυγής: Πού θα πάνε τα επιπλέον έσοδα από φόρους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News