BUSINESS & FINANCE

Εθνική Τράπεζα: Ξεκινά η πώληση του 20% του ΤΧΣ

Εθνική Τράπεζα: Ξεκινά η πώληση του 20% του ΤΧΣ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα, με το βιβλίο προσφορών για τους υποψήφιους επενδυτές να αναμένεται να ανοίξει στις αρχές της εβδομάδας, με πιθανότερη ημερομηνία την προσεχή Τρίτη. Η πώληση προβλέπει τη διάθεση ποσοστού 20% (±5% ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις, βάσει της ζήτησης που εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί) και το βιβλίο προσφορών θα μείνει ανοιχτό περίπου δύο μέρες, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Η Alpha Bank

Οι επίσημες ανακοινώσεις από το ΤΧΣ αναμένονται τη Δευτέρα, μαζί με την ανακοίνωση για την εξέλιξη της ανταγωνιστικής διαδικασίας για την Alpha Bank, που έκλεισε την Παρασκευή, χωρίς, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει υπάρξει άλλη προσφορά –πλην της UniCredit– για την εξαγορά του 8,98% που ελέγχει το Ταμείο στην τράπεζα. 

H UniCredit υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά σε σχέση με αυτή που είχε υποβάλλει στο ΤΧΣ στις 20 Οκτωβρίου, ανεβάζοντας το τίμημα για την εξαγορά του 9% της Alpha Bank στα 1,390 ευρώ ανά μετοχή από 1,333 ευρώ πριν. Η βελτίωση της προσφοράς υπεβλήθη μετά την ολοκλήρωση της ανταγωνιστικής διαδικασίας και εμπεριέχει premium της τάξης του 9,48% σε σχέση με την ημερομηνία υποβολής της πρότασης, όταν δηλαδή η τιμή της μετοχής ήταν στο 1,27 ευρώ στο ταμπλό και είναι οριακά χαμηλότερη από το κλείσιμο της Παρασκευής στο 1,395 ευρώ ανά μετοχή.

Το Ταμείο καλείται να αποδεχθεί την προσφορά της UniCredit στην βάση της βελτίωσης του τιμήματος, που ανεβάζει το ποσό που θα εισπράξει στα 293,5 εκατ. ευρώ έναντι 268,2 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη προσφορά. Να σημειωθεί ότι η λογιστική αξία της Τράπεζας ανέρχεται στα 5,9 δισ. ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 3,28 δισ. ευρώ και άρα διαπραγματεύεται κοντά στο 55% της λογιστικής της αξίας.

Κεφαλαιοποίηση 5 δισ.

Πιο περίπλοκη και βαρύνουσας σημασίας είναι η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, λόγω του υψηλού ποσοστού που βγαίνει προς διάθεση, αλλά και της ίδιας της διαδικασίας του book building, που θα «τεστάρει» τις διαθέσεις των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες. Η πώληση αποτελεί ορόσημο, όχι μόνο για τη διαδικασία αποεπένδυσης, αλλά και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς με δεδομένο ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ (με βάση και το κλείσιμο της τιμής στο τέλος της εβδομάδας στα 5,46 ευρώ), η επιτυχής διάθεση ποσοστού 20% θα μπορούσε να αποφέρει στα κρατικά ταμεία περί το 1 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση με την Alpha Bank, όπου η «μάχη» δίνεται για τη βελτίωση του τιμήματος με την προσφορά premium από την πλευρά της UniCredit που υπέβαλε εκούσια πρόταση για την αγορά πακέτου μετοχών, στην περίπτωση του book building που θα ακολουθηθεί για την Εθνική Τράπεζα, η διάθεση μετοχών πιθανολογείται ότι θα γίνει με discount από τη σημερινή τιμή της μετοχής, αλλά το πόσο θα είναι αυτό έχει μεγάλη σημασία για το Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα είναι πυρετώδεις, καθώς η JP Morgan, που λειτουργεί ως σύμβουλος του ΤΧΣ, υποβάλλει την πρότασή της για το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί, σε συνδυασμό με την κατανομή που προκρίνει με βάση τη ζήτηση που εκτιμά ότι θα εκδηλωθεί από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές. Εκτός από το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί στη διεθνή αγορά, οι ανακοινώσεις θα προβλέπουν τον ακριβή αριθμό των μετοχών που προτείνεται να διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα (ελληνική προσφορά).

Η τιμή διάθεσης των μετοχών θα καθοριστεί από τη διεθνή προσφορά, με βάση όμως το εύρος τιμής που θα προτείνει η JP Morgan και θα αποδεχθεί το Ταμείο, ανοίγοντας τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών. Το εύρος τιμής που θα προταθεί είναι αποτέλεσμα επίσης των διερευνητικών επαφών που έχει ολοκληρώσει ο σύμβουλος πώλησης το τελευταίο διάστημα, βάσει των οποίων έχει βολιδοσκοπηθεί η τιμή που είναι διατεθειμένα να προσφέρουν για την Εθνική Τράπεζα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Ευνοϊκή συγκυρία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η χρονική συγκυρία για την πώληση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας είναι ευνοϊκή, καθώς συμπίπτει με την πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα με βάση την S&P, ενώ είχε προηγηθεί ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου η κατάταξη της Εθνικής Τράπεζας (μαζί με τη Eurobank) σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s. Εκτός από ισχυρά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας και μεγάλα family offices από το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό, εκτιμήσεις δεν αποκλείουν την ύπαρξη corner investor που θα ενδιαφερθεί να αγοράσει ένα σημαντικό πακέτο μετοχών, κάτι που θα ήταν ευκταίο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προεξοφληθεί.

Διαβάστε επίσης: 

Ξεκινά άμεσα η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα

ΤΧΣ: Ξεκινά η ανταγωνιστική διαδικασία για την διάθεση του 9% της Alpha Bank

ΚΕΠΕ: Ο τελικός «λογαριασμός» της διάσωσης των τραπεζών από το ΤΧΣ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News