Business & Finance Πέμπτη 9/11/2023, 20:30
ΒUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Στα πρόθυρα συμφωνίας για την αγορά του δικτύου της ολλανδικής Tennet

Γερμανία: Στα πρόθυρα συμφωνίας για την αγορά του δικτύου της ολλανδικής Tennet

Η Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα ανακοίνωσης συμφωνίας για την αγορά του μεγαλύτερου ηλεκτρικού δικτύου από την κρατική ολλανδική εταιρεία Tennet Holding σε μία τιμή άνω των 22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες σχετικά με τους όρους της πιθανής αγοράς και ενδέχεται να ανακοινώσει συμφωνία ακόμη και αύριο Παρασκευή, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές.

Η Γερμανία προσπαθεί να κλείσει την πολυαναμενόμενη συμφωνία λίγες εβδομάδες πριν από τις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου. Η συμφωνία αντιμετώπισε πολλαπλές καθυστερήσεις με τις δύο κυβερνήσεις να παζαρεύουν την τιμή. Περιπλέκεται επίσης από τις αποκλίνουσες απόψεις στον κυβερνών συνασπισμό του Βερολίνου σχετικά με τον τρόπο δομής της ιδιοκτησίας του δικτύου μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη και θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκπρόσωποι του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών και του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Εκπρόσωπος της Tennet είπε ότι «είμαστε ακόμα σε συζητήσεις».

Μεγάλο μέρος του γερμανικού ηλεκτρικού δικτύου λειτουργεί από την Ολλανδία

Η κυβέρνηση θέλει να  θέσει το δίκτυο υπό εσωτερικό έλεγχο

Source: Bloomberg

Η σχεδιαζόμενη εξαγορά εντάσσεται στο πλαίσιο των γερμανικών προσπαθειών για την εδραίωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Ήδη, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα δύσκολη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και με την αβεβαιότητα που προκαλείται από την απώλεια της προμήθειας φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό.

Ο στόχος της Γερμανίας να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2045 απαιτεί μια μαζική αναθεώρηση του δικτύου της χώρας για να συνδέσει τον υπεράκτιο άνεμο που παράγεται στο βορρά με τη βιομηχανική βασική υποδομή της στο νότο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News