Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Θετική η Κομισιόν, επιφυλάξεις στο Βερολίνο
Tην περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πρότασή του για τη χρήση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού».
Στόχος να υπάρξει ώθηση στον ζωτικής – για την ελληνική οικονομία – σημασίας κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για να μπορεί κάποιος να ταξιδεύει, αλλά επισήμανε την ανάγκη να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα τα άτομα που θα εμβολιαστούν. Αυτό, όπως ανέφερε στην επιστολή του, θα αποτελέσει επίσης και ένα κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν που κατά τον κ. Μητσοτάκη «είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα».
Η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν ήταν θετική, με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να τοποθετείται ευνοϊκά απέναντι στην ιδέα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. «Αποτελεί ιατρική επιταγή να υπάρχει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για το λόγο αυτόν με χαροποίησε η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού» ανέφερε. Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «αν αυτό δώσει προτεραιότητα ή πρόσβαση σε ορισμένα αγαθά, πρόκειται για μία πολιτική και νομική απόφαση η οποία θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Κερμέκερ, ανέφερε πως η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού θα συζητηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους αρχηγούς των κρατών-μελών.
Ωστόσο σύμφωνα με την Deutsche Welle ο γερμανικός τουριστικός κλάδος φαίνεται να απορρίπτει καταρχήν την πρόταση για την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικά προνόμια για τους εμβολιασμένους.
Το να αναχθούν τα ταξίδια σε προνόμια για τους εμβολιασμένους είναι «ο λάθος πολιτικός δρόμος, ειδικά όσο δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους», εκτίμησε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Τουριστικής Οικονομίας BTW Μίχαελ Φρέντσελ. Σε δηλώσεις του προς τις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke επισήμανε ότι στη χειρότερη περίπτωση «το ελευθέρας μέσω πιστοποιητικού υγείας για τους εμβολιασμένους, θα έφερνε απαγόρευση ταξιδιών για μη εμβολιασμένους».
Επιφυλακτικός ως προς την ελληνική πρόταση εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Γερμανικού Τουριστικού Συνδέσμου DRV Νόρμπερτ Φίμπιγκ. Σε δηλώσεις του στα ίδια μέσα χαρακτήρισε τη συζήτηση περί πιθανών προνομίων για εμβολιασμένους στην παρούσα φάση «πολύ θεωρητική», καθώς αφενός θα απαιτηθεί ακόμη πολύς χρόνος μέχρι να έχουν εμβολιαστεί όλοι αυτοί που το επιθυμούν και αφετέρου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, εάν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.
Στα τέλη Δεκεμβρίου και πριν καν κατατεθεί επίσημα η ελληνική πρόταση προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ είχε ταχθεί επί της αρχής κατά της προνομιακής μεταχείρισης εκείνων που θα κάνουν το εμβόλιο. «Ο διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ισοδυναμεί με υποχρεωτικό εμβολιασμό. Εγώ όμως είμαι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού», είχε τονίσει ο συντηρητικός Βαυαρός πολιτικός.
Αντίθετα, την πρόταση Μητσοτάκη χαιρέτισε ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.
«Εάν οι άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν στην Ε.Ε. με το αντίστοιχο έγγραφο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αντιδράσουν γρήγορα και να δώσουν ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών τους στο πλαίσιο της επικείμενης τηλεδιάσκεψής τους στις 21 Ιανουαρίου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από euractiv, Deutsche Welle
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News