Business & Finance Τρίτη 7/11/2023, 13:00
BUSINESS & FINANCE

Trade Estates: Μετατίθεται για την Παρασκευή η πρεμιέρα της στο ΧΑ

Trade Estates: Μετατίθεται για την Παρασκευή η πρεμιέρα της στο ΧΑ

Την ερχόμενη Παρασκευή και όχι αύριο Τετάρτη θα γίνει τελικά η εισαγωγή των μετοχών της Trade Estates στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Trade Estates στο Χρηματιστήριο, η «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» ως Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος και Σύμβουλος Έκδοσης και οι «Τράπεζα ΠειραιώςΠΕΙΡ -0,54% Ανώνυμος Εταιρεία», «ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» και «EUROBANK Α.Ε.» ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι για τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή του συνόλου των κοινών μετοχών της εταιρείας «TRADE ESTATES ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (η «Εταιρεία») προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενημερώνουν το επενδυτικό κοινό ότι το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών μέχρι την εισαγωγή διαμορφώνεται ως εξής:

Trade Estates: Μετατίθεται για την Παρασκευή η πρεμιέρα της στο ΧΑ-1

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αύξηση κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, συμμετείχαν τελικά 10 ελληνικά family offices, συμφερόντων εφοπλιστικών οικογενειών, αλλά και από σειρά άλλων τομέων της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, στην αύξηση κεφαλαίου συμμετείχαν και δύο από τους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτικούς ομίλους, με συμμετοχή και στην ελληνική αγορά, όπως επίσης και οι τομείς διαχείρισης περιουσίας των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, όπως συμβαίνει κατά κανόνα σε όλες τις δημόσιες εγγραφές εταιρειών, αλλά και σε ομολογιακές εκδόσεις.

Οι θεσμικοί επενδυτές απαρτίζουν το 65% των εσόδων της έκδοσης, ενώ το υπόλοιπο 35% αφορά ιδιώτες μικρομετόχους, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η Trade Estates θα αποτελεί μία εκ των ΑΕΕΑΠ που θα πληρούν τα νέα, αυστηρότερα κριτήρια που θα θέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με την ελεύθερη διασπορά των μετοχών των εταιρειών του κλάδου. Σημαντικό είναι επίσης ότι η εταιρεία πρόκειται να διανέμει, μέσω μερισμάτων, τουλάχιστον το 80% (και έως 90%) των κερδών από λειτουργικές δραστηριότητες. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καλύφθηκε πλήρως, μέσω της διάθεσης 28.169.015 νέων κοινών, ονομαστικών μετοχών κι ενώ η ζήτηση ανήλθε σε 29.484.114 μετοχές. Η τιμή διάθεσης ανά μετοχή διαμορφώθηκε σε 1,92 ευρώ εξασφαλίζοντας στην εταιρεία τα προσδοκώμενα έσοδα των 56,6 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των κεφαλαίων από την αύξηση κεφαλαίου πρόκειται να αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μέρους του κόστους αγοράς του εμπορικού πάρκου Smart Park, που αναμένεται να προσφέρει σημαντική ώθηση τόσο στην αξία του χαρτοφυλακίου της Trade Estates, όσο και στα έσοδά της, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στη χώρα, με καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια άνω των 50.000 τ.μ. και πληρότητα 100%. Η συγκεκριμένη συμφωνία, αξίας 110 εκατ. ευρώ, πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, αυξάνοντας τη μεικτή αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας σε πάνω από 450 εκατ. ευρώ (από 330 εκατ. ευρώ σήμερα), δεδομένου ότι το ακίνητο έχει αποτιμηθεί σε 127 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η εισαγωγή της Trade Estates πραγματοποιείται με βάση την αξία του χαρτοφυλακίου, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στις 30 Ιουνίου, προκύπτουν σημαντικές υπεραξίες για τους νέους μετόχους της εταιρείας.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς αυτής, η Trade Estates θα ελέγχει πάνω από το 80% του συνόλου των εμπορικών πάρκων στην Ελλάδα, ποσοστό που θα αυξηθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια, καθώς η εταιρεία έχει σε διάφορα στάδια σχεδιασμού και ανάπτυξης επιπλέον τέσσερα εμπορικά ακίνητα, σε Ελληνικό, Πάτρα (Ακτή Δυμαίων), Ηράκλειο Κρήτης και Σπάτα. Ειδικά όσον αφορά το τελευταίο ακίνητο, πρόκειται για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση, καθώς βρίσκεται απέναντι από το Smart Park και ως εκ τούτου μπορεί να αξιοποιηθεί συμπληρωματικά. Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση για το αν θα αξιοποιηθεί και αυτό ως εμπορικό πάρκο, αν και στελέχη της Trade Estates εκτιμούν ότι αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο. Η οριστικοποίηση της σχετικής απόφασης αναμένεται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς στόχος των διοικούντων είναι να λειτουργήσουν πρώτα το Smart Park και να διαπιστώσουν τυχόν ανάγκες/ελλείψεις που υπάρχουν, αναφορικά με το μείγμα των μισθωτών. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, μαζί με την εξαγορά του Smart Park, υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας μια εταιρεία με αξία χαρτοφυλακίου που θα ξεπερνάει τα 700 εκατ. ευρώ έως το πρώτο τρίμηνο του 2027.

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώνεται η δημόσια εγγραφή της Trade Estates

Trade Estates: Τα σχέδια μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News