BUSINESS & FINANCE

ING: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ελλάδα – Η Ευρωζώνη φλερτάρει με την ύφεση

ING: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ελλάδα – Η Ευρωζώνη φλερτάρει με την ύφεση

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η ING, έστω και εάν προειδοποιεί για τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη, αφού η στασιμότητα έχει γίνει η νέα πραγματικότητα για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι αναλυτές της ING περιμένουν ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% στην Ελλάδα φέτος (έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 1,7%). Για το 2024 αναμένονται ρυθμοί 1,5% (από 1,6% προηγουμένως) και για το 2025 ο πήχυς τοποθετείται στο 1,9% (από 1,7% προηγουμένως).

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο επενδυτικός οίκος προβλέπει 4,2% φέτος και αποκλιμάκωση στο 2,4% το 2024 και 2% το 2025.

Είναι πολύ νωρίς για αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία

Η ING, που κατατάσσεται ανάμεσα στους πιο απαισιόδοξους οίκους, προειδοποιεί πως είναι ακόμα νωρίς για αισιοδοξία, καθώς η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η παγκόσμια οικονομία.

«Αυτή είναι μία σύγκρουση με ατελείωτη ανθρώπινη τραγωδία και έχει τεράστιες δυνατότητες να ταρακουνήσει την παγκόσμια οικονομία», σημειώνουν οι αναλυτές της ING, εξηγώντας ότι όπως και στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, οι οικονομικές επιπτώσεις δεν θα ακολουθήσουν τις παραδοσιακές γραμμές των ροών του εμπορίου, αλλά θα προέλθουν από τις τιμές του πετρελαίου και τα κύματα της αυξανόμενης αβεβαιότητας.

Εάν η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω και το Ιράν εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα, οι πιθανές κυρώσεις, η περαιτέρω μείωση της προσφοράς πετρελαίου ή το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ  θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια νέα εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και άρα να φέρουν υψηλότερο πληθωρισμό.

Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς και μεμονωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις, δείχνουν ότι η σύγκρουση μπορεί να μεταφερθεί στον δυτικό κόσμο, επιβαρύνοντας το οικονομικό κλίμα σε μία εποχή όπου οι μεγάλες οικονομίες ήδη εξασθενούν, τονίζει η ING.

Άλλωστε, οι μεγάλες οικονομίες ήδη κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν μετά από την επιθετική νομισματική σύσφιγξη: Αποδυναμώνονται. Καθώς οι οικονομίες κατεβάζουν ρυθμούς, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνειδητοποιήσουν τελικά ότι η δουλειά τους με τις αυξήσεις επιτοκίων έχει τελειώσει, προβλέπουν οι αναλυτές. Αλλά όσο ο πληθωρισμός παραμένει αρκετά υψηλότερος από τον στόχο, το «υψηλότερα επιτόκια για περισσότερο καιρό» θα είναι το επόμενο στάδιο της νομισματικής πολιτικής.

ING: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ελλάδα – Η Ευρωζώνη φλερτάρει με την ύφεση-1

Παρόλα αυτά, η ING βλέπει ήδη τις πρώτες ενδείξεις ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες προετοιμάζουν το έδαφος για μειώσεις επιτοκίων, έστω και εάν ο πληθωρισμός δεν έχει επιστρέψει ακόμα στον στόχο. Σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, όταν ο πληθωρισμός και ο δομικός πληθωρισμός πέσουν γύρω στο 3%, οι μειώσεις επιτοκίων  θα γίνουν πραγματικότητα.

Η Ευρωζώνη

Σύμφωνα με την ING, η Ευρωζώνη φλερτάρει με την ύφεση, καθώς η ανάπτυξη ήταν αρνητική το τρίτο τρίμηνο και οι προοπτικές για τα δύο επόμενα τρίμηνα δεν μοιάζουν ιδιαίτερα υποσχόμενες.

Η στασιμότητα έχει γίνει η νέα πραγματικότητα για την Ευρωζώνη, αφού η τόνωση της οικονομίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποδείχθηκε ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν και οι δείκτες διαψεύδουν τις όποιες ελπίδες για μια άμεση βελτίωση.

Οι νέες γεωπολιτικές αβεβαιότητες, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις από τη νομισματική σύσφιγξη της ΕΚΤ αναμένεται να δοκιμάσουν και πάλι την οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Έτσι, με τον πληθωρισμό σε πτώση, η ING δεν περιμένει άλλες αυξήσεις επιτοκίων. Από την άλλη, δεν περιμένει και μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ πριν από το καλοκαίρι του 2024.

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Βλέπει ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα – Σε ύφεση θα πέσει η Ευρωζώνη

Deutsche Bank: Διπλή ύφεση στη Γερμανία – Ανάπτυξη 2,3% στην Ελλάδα

HSBC: Στο 2,2% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για Ελλάδα – Στασιμότητα στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News