Business & Finance Τρίτη 31/10/2023, 22:00
ΒUSINESS & FINANCE

Tesla: «Έκαναν φτερά» 145 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της

Tesla: «Έκαναν φτερά» 145 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της

Οι μετοχές της Tesla εκτιμάται ότι απώλεσαν περίπου το ένα-πέμπτο της αξίας τους σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων εν μέσω ανησυχιών ότι η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα αρχίζει να μειώνεται. 

Το sell off άρχισε στις αρχές Οκτωβρίου, όταν ο γίγαντας ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναθεώρησε πτωτικά τις προσδοκίες του για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δυσοίωνες προβλέψεις και από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως επίσης και από αναλυτές της Wall Street. Αυτή την εβδομάδα, η κατασκευάστρια μπαταριών Panasonic Holdings και η κατασκευάστρια τσιπ ON Semiconductor προειδοποίησαν για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. 

Οι προειδοποιήσεις αυτές άσκησαν πιέσεις στις μετοχές σε ολόκληρη την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία βρίσκεται σε επίπονες συζητήσεις με εργατικά συνδικάτα για αυξήσεις μισθών. Ωστόσο, η πτώση των μετοχών της Tesla ήταν ιδιαίτερα έντονη: οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει περίπουο 20% από τις 18 Οκτωβρίου συγκριτικά με την πτώση 3,6% του δείκτη S&P 500 και άνω του 4% για το δείκτη Nasdaq. Η υποχώρηση της μετοχής της έχει εξανεμίσει περίπου 145 δισ.δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. 

«Στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάος επενδύει σε μη δοκιμασμένες στρατηγικές ηλεκτροκίνησης μέσα σε έναν κόσμο αυξανόμενου κόστους, χαμηλότερων τιμών, αυξημένων επιτοκίων και μικρότερης ζήτησης», αναφέρει ο αναλυτής Άνταμ Τζόνας της Morgan Stanley. 

Οι προοπτικές για τα αυτοκίνητα συνολικά είναι δυσοίωνες καθώς τα υψηλά επιτόκια έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος για την ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου. Σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η ικανότητα των καταναλωτών να αντέξουν οικονομικά τις μεγάλες αγορές έχει συμπιεστεί. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μια σχετικά νέα τεχνολογία με ένα υπανάπτυκτο οικοσύστημα φόρτισης, δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Ως κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων, το διακύβευμα είναι υψηλό για την Tesla. Ενώ ένα μέρος της ακριβής τιμής της μετοχής της αντανακλά τις δυνατότητές της να αναπτύσσει αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης, ένα μεγάλο μέρος εξαρτάται από την ικανότητα της εταιρείας να διατηρήσει την τρέχουσα δεσπόζουσα θέση της στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και τα περιθώρια κέρδους της.

Καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα μειώνεται και οι επιθετικές μειώσεις τιμών της Tesla φαίνεται να χάνουν την ικανότητά τους να ενισχύουν τη ζήτηση πολύ περισσότερο, οι επενδυτές αρχίζουν να νευριάζουν, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην απότομη διολίσθηση της τιμής της μετοχής.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Το Gigafactory της Tesla ωφέλησε τόσο την Κίνα, όσο και τις ΗΠΑ

Η BP αγοράζει φορτιστές Tesla αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων

Πού είναι ο ανταγωνισμός της Tesla στα ηλεκτρικά οχήματα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News