Business & Finance Δευτέρα 30/10/2023, 21:11
BUSINESS & FINANCE

Exxon: Ο Cahir ξανά επικεφαλής για το σχιστολιθικό πετρέλαιο σε αντικατάσταση στελέχους που συνελήφθη

Ο Cahir θα αντικαταστήσει το ανώτερο στέλεχος που συνελήφθη στις αρχές Οκτωβρίου

Exxon: Ο Cahir ξανά επικεφαλής για το σχιστολιθικό πετρέλαιο σε αντικατάσταση στελέχους που συνελήφθη

Ο πρώην επικεφαλής της επιχείρησης σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου XTO της Exxon Mobil θα επιστρέψει ως ανώτερος αντιπρόεδρος στην πιο σημαντική πετρελαϊκή επιχείρηση της εταιρείας στις ΗΠΑ μετά τη σύλληψη του διαδόχου του στις αρχές του μήνα.

Ο Bart Cahir, ο οποίος προήχθη πριν από ένα χρόνο για να διευθύνει μια μονάδα εσωτερικών υπηρεσιών που ονομάζεται Global Business Solutions, θα κάνει μια δεύτερη θητεία ως ανώτερος αντιπρόεδρος της Upstream Unconventional, με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου, επιβεβαίωσε η Exxon τη Δευτέρα.

Η Exxon έψαχνε για ένα νέο στέλεχος για τα σχιστολιθικά κοιτάσματα μετά τη συμφωνία ύψους 59,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Pioneer Natural Resources και τη σύλληψη αυτό το μήνα με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης του David Scott, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Cahir.

Ο Cahir έχει προηγουμένως διευθύνει την επιχείρηση σχιστόλιθου της Exxon, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας XTO, ως ανώτερος αντιπρόεδρος του Unconventional από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2022. Ο όρος Unconventional είναι αυτός που χρησιμοποιεί  η Exxon για το σχιστολιθικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Αναλαμβάνει μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να επεκταθεί ραγδαία μετά τη συμφωνία με την Pioneer. Η εν λόγω αγορά θα ανεβάσει την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Exxon σε 1,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου (boepd), περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής της.

Η Exxon στοχεύει να φτάσει τις ποσότητες σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ στα 2 εκατομμύρια boepd μέχρι το 2027, από περίπου 620.000 boepd σήμερα.

Η συγχώνευση θα συνδυάσει τα περίπου 850.000 καθαρά στρέμματα της Pioneer στο τμήμα Midland του κορυφαίου σχιστολιθικού πεδίου των ΗΠΑ με τα 570.000 στρέμματα της Exxon στα τμήματα Delaware και Midland.

Ο Cahir ηγήθηκε της μονάδας Unconventional της Exxon ως ανώτερος αντιπρόεδρος, καθώς η Exxon εφάρμοσε σκληρές περικοπές δαπανών μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε μια ανάρτηση στο Linkedin.com το 2020, ο Cahir κατήγγειλε ότι η Exxon έκοψε χιλιάδες «έξυπνο, εργατικό και απίστευτα επαγγελματικό» προσωπικό κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης των τιμών, ενθαρρύνοντας άλλες εταιρείες να τους προσλάβουν.

O David Scott εμφανίστηκε ενώπιον δικαστή του Τέξας την περασμένη εβδομάδα για σεξουαλική επίθεση σε βαθμό κακουργήματος δεύτερου βαθμού. Ο Scott, ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 30.000 δολαρίων, δεν έκανε κανένα σχόλιο. Ο δικηγόρος του αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει όταν τον πλησίασε δημοσιογράφος του Reuters έξω από το δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα.

Ο διακεκριμένος ποινικός δικηγόρος υπεράσπισης Dan Cogdell εκπροσωπεί τον Scott. Σημειώνεται ότι ο Cogdell ήταν μέλος της νομικής ομάδας που υπερασπίστηκε τον Γενικό Εισαγγελέα του Τέξας, Ken Paxton στη δίκη για την παραπομπή του σε δίκη. Ο Paxton αθωώθηκε.

Η Exxon δήλωσε ότι ο Scott θα βρίσκεται σε υποχρεωτική αργία εν αναμονή της έρευνας. Ο ίδιος δεν υπέβαλε ομολογία ενώπιον του δικαστηρίου και η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Η Exxon δεν σχολίασε αμέσως υπό ποιους όρους ο Scott θα μπορούσε να επανέλθει στα επιχειρησιακά του καθήκοντα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News