BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Βλέπει ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα – Σε ύφεση θα πέσει η Ευρωζώνη

Morgan Stanley: Βλέπει ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα – Σε ύφεση θα πέσει η Ευρωζώνη

Σε ύφεση θα βυθιστεί η Ευρωζώνη προειδοποιεί η Morgan Stanley, καθώς προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά  0,2% το τρίτο τρίμηνο (-0,1% έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα) και κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο, με τη χρονιά να κλείνει με ανάπτυξη μόλις 0,4%. Για την ελληνική οικονομία, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος περιμένει ανάπτυξη 2,5% φέτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί το 2024 στο 1,6%, την ώρα, ωστόσο, που η Ευρωζώνη θα εμφανίζει ρυθμούς μόνο 0,7%.

Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να κλείσει στο 3,7% φέτος και στο 2,4% το 2024. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στο 1,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 0,4% το 2024, με το χρέος να πέφτει στο  160,4% του ΑΕΠ και στο 153,3% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Θα σώσουν την παρτίδα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές; 

«Με την περιοριστική νομισματική πολιτική να εξακολουθεί να επηρεάζει την πραγματική οικονομία στην Ευρωζώνη και σε ένα περιβάλλον υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης, τόσο εμείς όσο και πολλοί άλλοι εκφράζουν την άποψη ότι εάν υπάρχει ελπίδα για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αυτή βρίσκεται στην κατανάλωση των νοικοκυριών», σημειώνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley. Μπορεί, λοιπόν, ο Ευρωπαίος καταναλωτής να σώσει την οικονομία;

Εκ πρώτης όψεως, τα πράγματα δεν φαίνονται καλά, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση στην Ευρωζώνη ήταν στάσιμη το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ οι μηνιαίες λιανικές πωλήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να μειωθεί το τρίτο τρίμηνο.

Κοιτάζοντας τα εισοδήματα, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα έπρεπε να είναι υψηλότερες, αφού τα πραγματικά εισοδήματα έπιασαν «πάτο» στα μέσα του 2022 και τώρα σταδιακά αυξάνονται, με την τάση αυτή να συνεχίζεται τα επόμενα τρίμηνα, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων έχει οδηγήσει σε ανάκαμψη μόνο του ρυθμού αποταμιεύσεων (στο 14,8% του εισοδήματος το δεύτερο τρίμηνο του 2023 έναντι 13,5% κατά μέσο όρο το 2022) και όχι σε πρόσθετη κατανάλωση.

Τι συμβαίνει; Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψή της ότι οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις δεν θα τροφοδοτήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη, σε αντίθεση με όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ. Τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης συσσώρευσαν αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας (ο ρυθμός έφτασε στο 25% στα μέσα του 2020), αλλά αντί οι αποταμιεύσεις αυτές να ενισχύσουν την κατανάλωση μετά τον κορωνοϊό, μετατράπηκαν σταδιακά σε μη ρευστά περιουσιακά στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν το διαθέσιμο εισόδημά τους περισσότερο για να κάνουν επενδύσεις στο νοικοκυριό τους, όπως μία ανακαίνιση ή η ανέγερση ενός σπιτιού.  Οι επενδύσεις αυτές, που δεν είναι χρηματοοικονομικές, αποτελούν κατά μέσο όρο το 10% των δαπανών των νοικοκυριών (το 90% κατευθύνεται στην κατανάλωση).

Ενδεχομένως αυτό να είναι απόρροια της τηλεργασίας ή της ανάγκης να προσαρμοστούν οι κατοικίες στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.

Ποια είναι τα συμπεράσματα της Morgan Stanley κατόπιν αυτών; Πρώτα από όλα, ότι οι υψηλοί ρυθμοί αποταμιεύσεων δεν είναι κατ΄ ανάγκη αρνητικοί για την ανάπτυξη, καθώς μπορεί να αντανακλούν τη μεγαλύτερη ζήτηση των νοικοκυριών για επενδύσεις. Δεύτερον, ότι εάν το υψηλό ενεργειακό κόστος οδηγεί σε ισχυρότερες επενδύσεις, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει σε βάρος της συνολικής κατανάλωσης, απορροφώντας δαπάνες που κανονικά θα κατευθύνονταν αλλού. Και τρίτον, ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να μειώσει τις επενδύσεις των νοικοκυριών. Εάν τα νοικοκυριά στραφούν στην κατανάλωση, αυτή η στροφή θα είναι μικρότερη, καθώς στην εποχή των υψηλών επιτοκίων, οι αποταμιεύσεις φαντάζουν πιο ελκυστικές.

Διαβάστε επίσης: 

«Σύννεφα» στην οικονομία της Ευρωζώνης – Συρρίκνωση το γ’ τρίμηνο

Απειλή ύφεσης στη Γερμανία – Συρρίκνωση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο

Γαλλία: Οριακή ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο – Στοχεύει σε ρυθμό 1% το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News