Business & Finance Κυριακή 29/10/2023, 11:59
BUSINESS & FINANCE

Οι δαπάνες επαγγελματιών νούμερο ένα στόχος της ΑΑΔΕ

Οι δαπάνες επαγγελματιών νούμερο ένα στόχος της ΑΑΔΕ

Με τον ασφυκτικό έλεγχο των επαγγελματικών δαπανών και την υποχρεωτική δήλωση σχεδόν του συνόλου αυτών στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA θα επιχειρηθεί ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Στόχος είναι να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα οι πραγματικές δαπάνες των επαγγελματιών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δηλωθείσες δαπάνες οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις σε μηδενικά αποτελέσματα ή ακόμη και σε ζημίες.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το εύλογο ερώτημα που θέτουν από τη φορολογική διοίκηση και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι πώς συνεχίζουν να λειτουργούν, δεδομένου ότι για πολλές χρήσεις χιλιάδες επαγγελματίες δηλώνουν ζημίες; Σε δεύτερη φάση αναμένεται να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις, ενώ θα επανεξετασθούν από μηδενικής βάσης και οι φοροαπαλλαγές.

Με το σχέδιο νόμου που παρουσιάζεται εντός της εβδομάδας στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο εν συνεχεία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση σκοπεύει να ενεργοποιήσει και νέες ψηφιακές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα την ηλεκτρονική τιμολόγηση, η οποία όμως θα καθυστερήσει καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε., εξέλιξη που μόνο λόγω της γραφειοκρατίας δεν επιτρέπει την άμεση εφαρμογή της.

Ωστόσο, ο έλεγχος των δαπανών μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο προκειμένου να μη δηλώνει ο κάθε επαγγελματίας κάθε λογής απόδειξη, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνδυασθεί και με άλλα μέτρα τα οποία προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά. Συγκεκριμένα, στόχος της κυβέρνησης είναι να εμφανισθούν περισσότερα εισοδήματα από τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους που δηλώνουν έως 10.000 ευρώ ετησίως. Ο έλεγχος των δαπανών δεν επιτυγχάνει την εμφάνιση των εισοδημάτων, αλλά τον περιορισμό τους.

Ενα από τα σενάρια που είχε εξεταστεί, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει υιοθετηθεί, προβλέπει τη δημιουργία νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων, που επί της ουσίας θα οδηγούσαν στην αύξηση του δηλωθέντος εισοδήματος, δεδομένου ότι σήμερα πολλές επαγγελματικές ομάδες φαίνεται ότι ζουν με μηνιαία εισοδήματα της τάξης των 300-500 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε σύνολο 676.000 ΑΦΜ ελευθέρων επαγγελματιών ποσοστό 32,7% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ένα επιπλέον ποσοστό 25,5% δηλώνει εισόδημα έως 5.000 ευρώ και υπάρχει και ένα ποσοστό 20% το οποίο δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.900 ευρώ.

Δηλαδή, 221.000 επαγγελματίες δηλώνουν μηδενικά αποτελέσματα ή ζημίες, ενώ 172.000 δηλώνουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ. Από 5.000 έως και 10.900 ευρώ δηλώνουν 148.000 επαγγελματίες, ενώ μόλις 135.200 δηλώνουν πάνω από 10.900 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς το έμμεσο αφορολόγητο, επομένως από το πρώτο ευρώ και επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος που κυμαίνεται μεταξύ 650-1.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι επαγγελματίες ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2019, καθώς συρρικνώθηκαν οι φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ μειώθηκε και η προκαταβολή φόρου στο 55%.

Τα νέα μέτρα που έρχονται

• Επέκταση των POS σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, καθώς σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι, όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι, ταξί. Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά.

• Διασύνδεση 450.000 ταμειακών μηχανών με POS έως την 1η Μαρτίου 2024.

• Δρομολογούνται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις από την ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό. Σήμερα αρκετές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν (μέσω παρόχου) την ηλεκτρονική τιμολόγηση, αλλά προαιρετικά. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα ελαχιστοποιηθούν οι απάτες στον ΦΠΑ και στα εικονικά στοιχεία.

• Ψηφιακό δελτίο αποστολής από τον Ιανουάριο. Ολα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ. Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λπ.). Οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τι διακινείται και πού πάει.

• Πρόστιμο διπλάσιο της αξίας τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.

• Μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Ουσιαστικά καταργούνται τα μετρητά κατά τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

• Επιβάλλονται από 1/1/2024 ΦΠΑ και τέλος διαμονής στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων τύπου Airbnb. Το τέλος διαμονής θα επιβληθεί στο σύνολο των ακινήτων τύπου Airbnb.

Τι εξετάζει το ΥΠΕΘΟ για την ανάλωση κεφαλαίου

Ακόμη ένα μέτρο που σχεδιάζεται, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, σχετίζεται με την ανάλωση κεφαλαίου. Σήμερα η επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου επιτρέπει στους φορολογουμένους να σχηματίζουν ένα τεράστιο (σε αρκετές περιπτώσεις εικονικό) ποσό αποταμιεύσεων για να καλύψουν δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει. Αυτό που θα επιχειρήσει να αλλάξει το οικονομικό επιτελείο είναι το άρθρο 34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), το οποίο ορίζει ότι όλοι οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων (λόγω του ότι το τεκμαρτό εισόδημα που προσδιορίζεται από την εφορία με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν εισόδημα) επικαλούμενοι εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από πάρα πολλά χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι φορολογούμενοι επικαλούνται την ανάλωση κεφαλαίων προηγούμενων ετών, θα αφαιρούνται δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν και δεν λαμβάνονται σήμερα υπόψη. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος έχει επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίων ύψους 50.000 ευρώ για την κάλυψη τμήματος αγοράς ακινήτου, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα ξεκινούν την αφαίρεση. Από το ποσό των 50.000 ευρώ θα αφαιρούν τις δαπάνες που έγιναν με πιστωτικές κάρτες (σήμερα δεν αφαιρούνται). Επίσης θα αφαιρούνται οι φόροι που πληρώθηκαν, καθώς και τα ενοίκια που καταβλήθηκαν (επίσης δεν αφαιρούνται). Ετσι λοιπόν το αρχικό ποσό των 50.000 ευρώ μπορεί να μειωθεί κατά 5.000 ευρώ για δαπάνες πιστωτικών καρτών, 2.000 ευρώ για φόρους και 8.000 ευρώ για μισθώματα. Το ποσό που απομένει και εν προκειμένου τα 35.000 ευρώ θα δέχεται η εφορία ως ανάλωση κεφαλαίου. Παράλληλα, φοροαπαλλαγές και επιδόματα θα τεθούν το επόμενο διάστημα υπό εξέταση, καθώς το σημερινό σύστημα λειτουργεί με ελάχιστα έως καθόλου κοινωνικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οικονομικά ισχυρές κοινωνικές ομάδες αλλά και φοροφυγάδες.

Διαβάστε επίσης: 

Θεοχάρης: Τα μέτρα του ΥΠΕΘΟ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Πώς θα γίνεται ο έλεγχος με το νέο σύστημα

Αναβιώνουν και ψηφιοποιούνται τα «πρόσθετα βιβλία» – Πώς δουλεύουν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News