Business & Finance Παρασκευή 27/10/2023, 20:52
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Πώς επηρεάζουν οι απεργίες στις αυτοκινητοβιομηχανίες τα στοιχεία για την εργασία

ΗΠΑ: Πώς επηρεάζουν οι απεργίες στις αυτοκινητοβιομηχανίες τα στοιχεία για την εργασία

Οι απεργίες των εργαζομένων- μελών του συνδικάτου United Auto Workers (UAW) κατά των τριών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ θα μπορούσαν να αφαιρέσουν τουλάχιστον 29.000 θέσεις εργασίας από τις μισθοδοσίες των μη αγροτικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, όπως δείχνουν κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Η μηνιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας για τις απεργίες έδειξε ότι 25.300 εργαζόμενοι ήταν εκτός εργασίας στα εργοστάσια συναρμολόγησης που ανήκουν στις εταιρείες Ford Motor, General Motors και Chrysler μητρική Stellantis σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της περιόδου σύνταξης των μισθολογικών καταστάσεων του Οκτωβρίου.

Άλλα 4.000 μέλη της UAW απεργούσαν στα εργοστάσια της Mack Trucks στη Φλόριντα, το Μέριλαντ και την Πενσυλβάνια κατά τη διάρκεια της περιόδου καταμέτρησης στα μέσα Οκτωβρίου. Περίπου 1.100 άλλα μέλη της UAW αποχώρησαν από την εργασία στην Blue Cross Blue Shield στο Μίσιγκαν κατά την ίδια περίοδο.

Δεν είναι σαφές αν οι εργαζόμενοι αυτοί που ήταν άμεσα ασφαλισμένοι ήταν μέρος της ευρύτερης απεργιακής δράσης της UAW κατά των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Οι απεργοί εργαζόμενοι, οι οποίοι ήταν εκτός μισθοδοσίας, κατά την περίοδο που η κυβέρνηση διεξάγει έρευνες στις επιχειρήσεις για την έκθεση απασχόλησης αντιμετωπίζονται ως άνεργοι.

Η UAW ξεκίνησε περιορισμένες απεργίες στις 15 Σεπτεμβρίου, οι οποίες επεκτάθηκαν τον Οκτώβριο. Οι στάσεις εργασίας έχουν επηρεάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, με αποτέλεσμα οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες να θέσουν σε διαθεσιμότητα και να απολύσουν χιλιάδες μη απεργούς εργαζόμενους.

Ο αντίκτυπος από την απεργία θα προέλθει πιθανότατα από τη μείωση της απασχόλησης στη μεταποίηση, όπου οι μισθοδοσίες αυξάνονταν μέτρια. Η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει την προσεκτικά εποπτευόμενη έκθεση απασχόλησης για τον Οκτώβριο την επόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, οι θέσεις εργασίες εκτός της γεωργίας πιθανότατα αυξήθηκαν κατά 172.000 τον περασμένο μήνα. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη μείωση σε σχέση με τις 336.000 θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Σεπτέμβριο, τις περισσότερες εδώ και οκτώ μήνες.

Παρόλα αυτά, η αύξηση των θέσεων εργασίας θα υπερέβαινε τις περίπου 100.000 θέσεις εργασίας που απαιτούνται ανά μήνα για να συμβαδίσουν με την αύξηση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, απόδειξη της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας παρά τις μαζικές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve για τη μείωση της ζήτησης στην οικονομία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ford και η UAW κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Η General Motors και η UAW ήταν σε συνεχείς συζητήσεις την Παρασκευή για την επίτευξη συμφωνίας. Οι συνομιλίες με την Stellantis επρόκειτο να επανεκκινήσουν σύντομα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News