Business & Finance Παρασκευή 27/10/2023, 08:27
BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Όχι πια PIGS – Πώς η Ελλάδα άφησε πίσω της την Ιταλία

Capital Economics: Όχι πια PIGS – Πώς η Ελλάδα άφησε πίσω της την Ιταλία

Το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα μειωθεί και η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία, καθώς η ασυνήθιστη απόκλιση στα spreads της περιφέρειας δεν πρόκειται να αντιστραφεί σύντομα, εκτιμά η Capital Economics, έπειτα και τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία επιβεβαίωσε την άποψή της ότι τα επιτόκια έχουν κορυφώσει.

O οίκος αναλύσεων χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσες τις τελευταίες εξελίξεις στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς θυμίζει ότι Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία είχαν μπει στο ίδιο «τσουβάλι» κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Μάλιστα, τους είχαν δώσει το παρατσούκλι «PIGS» (από τα αρχικά των ονομάτων τους), το οποίο μαρτυρούσε ότι οι οικονομίες τους ήταν ευάλωτες και τα χρέη τους αντιμετώπιζαν ρίσκα βιωσιμότητας.

«Ωστόσο, πολλά έχουν αλλάξει από τότε και τα spreads των 10ετών ομολόγων τους με τα γερμανικά bunds τώρα σχηματίζουν τέσσερις πολύ διαφορετικές εικόνες», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.

Στις αρχές του έτους, το spread της Ιταλίας ήταν πολύ κοντά με εκείνο της Ελλάδας και αντίστοιχα το spread της Ισπανίας ήταν πολύ κοντά με εκείνο της Πορτογαλίας. Όμως έκτοτε, τα δύο ζευγάρια «έσπασαν».

Capital Economics: Όχι πια PIGS – Πώς η Ελλάδα άφησε πίσω της την Ιταλία-1

Σήμερα, το spread της Ελλάδας είναι σχεδόν 70 μονάδες βάσης χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας. «Αυτό αντανακλά την περαιτέρω πρόοδο της Ελλάδας προς πιο υγιή δημόσια οικονομικά», τονίζει η Capital Economics.

Όπως επισημαίνει, το δεύτερο τρίμηνο, το ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ ήταν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι ήταν το 2019, παρά την πανδημία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμεινε πρωθυπουργός, αφότου το μεταρρυθμιστικό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις κόμμα του κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Ως αποτέλεσμα, η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, την πρώτη φορά που ένας από τους τρεις μεγάλους οίκους δίνει τέτοια αξιολόγηση στη χώρα εδώ και μία δεκαετία.

Capital Economics: Όχι πια PIGS – Πώς η Ελλάδα άφησε πίσω της την Ιταλία-2

Αντίθετα, η Ιταλία ανέβασε την πρόβλεψή της για το έλλειμμα αυτό τον μήνα, σημειώνει η Capital Economics και προσθέτει ότι οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της, που εκφράζονται μέσω της διεύρυνσης του spread, είναι τουλάχιστον εν μέρει δικαιολογημένες, καθώς τα μακροπρόθεσμα ρίσκα αυξάνονται.

Ο οίκος εκτιμά ότι τα spreads της περιφέρειας θα υποχωρήσουν το επόμενο διάστημα και δεν βλέπει λόγους για τους οποίους το χάσμα μεταξύ ιταλικών-ελληνικών ή πορτογαλικών-ισπανικών ομολόγων θα συρρικνωθεί σύντομα.

Ακόμα και εάν ο ρυθμός της ποσοτικής σύσφιγξης της ΕΚΤ επιταχυνθεί και οι επενδυτές αρχίσουν να τιμολογούν πιο πιστά τα δημοσιονομικά ρίσκα, αυτό δεν θα πλήξει τα ελληνικά ή τα πορτογαλικά ομόλογα περισσότερο, εκτιμούν οι αναλυτές. Αλλά από την άλλη, περαιτέρω διεύρυνση του spread με την Ιταλία χαρακτηρίζεται απίθανη, με δεδομένο ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη προεξοφλήσει πολλά θετικά νέα.

Διαβάστε επίσης: 

DZ Bank για Ελλάδα: Η «επιστροφή στον Oλυμπο» και η επόμενη ημέρα της αναβάθμισης

S&P: Έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα

Γιατί αναβάθμισε την Ελλάδα η S&P – Πώς μπήκε το χρέος σε τροχιά μείωσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News