Τι είδε η Λαγκάρντ στην Αθήνα: Εύσημα για την οικονομία – Απαιτείται συνεχής πειθαρχία
Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία απηύθυνε στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα, για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς όμως να κρύψει και τις δύσκολες αλήθειες: ότι απαιτείται συνεχής πειθαρχία, ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να προχωρήσουν κι άλλο σε τομείς όπως το δικαστικό σύστημα και ακόμη ότι ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει, αλλά οι τιμές δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν αρχίσει η ανηφορική τους πορεία.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η κ. Λαγκάρντ ήταν ολοφάνερα εντυπωσιασμένη από την εικόνα της Αθήνας και της Ελλάδας που αντίκρισε τις προηγούμενες ημέρες εδώ, αλλά και από τα στοιχεία για τις επιδόσεις της οικονομίας, κάνοντας τη σύγκριση με το παρελθόν των μνημονίων που έζησε από πρώτο χέρι.
Στο χθεσινό δείπνο που παρέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μίλησε για το «δύσκολο ταξίδι» των Ελλήνων πολιτών, προκειμένου να βγουν από την κρίση, κάνοντας παραλληλισμό με την «Ιθάκη» του Καβάφη. Ποτέ δεν έχασαν τον στόχο και πολλά κερδήθηκαν στη διαδρομή, είπε, τονίζοντας ότι το κόστος που πλήρωσαν ήταν ακριβό. Μίλησε ακόμη για τις δοκιμασίες της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής, όπως εκδηλώθηκε φέτος το καλοκαίρι και της μεταναστευτικής κρίσης. «Ωστόσο, η ανθεκτικότητα της χώρας υπήρξε αξιοσημείωτη», σχολίασε. Το ΑΕΠ της είναι σχεδόν 10% πάνω από το επίπεδο προ πανδημίας, η ανεργία υποχώρησε στο 10,9% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2009, το χρέος της υποχώρησε κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωσή του, στο 206% του ΑΕΠ το 2020 και δύο οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν τα ομόλογά της σε επενδυτική βαθμίδα.
Η κ. Λαγκάρντ εξήρε επίσης την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού, κάνοντας έμμεση αναφορά στην κρίσιμη περίοδο κατά την οποία κινδύνευσε η χώρα να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. «Υπήρχαν φορές που θα μπορούσαν να είχαν διαλέξει ένα διαφορετικό μονοπάτι, ωστόσο παρέμειναν προσηλωμένοι στην παραμονή στην καρδιά της Ευρώπης, ακόμη και στους πιο δύσκολους καιρούς». Σχολίασε μάλιστα ότι η υποστήριξη στο ευρώ αυξήθηκε κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία δεκαετία. «Είναι παράδειγμα της σημασίας του να αποτελείς μέρος ενός μεγαλύτερου αγαθού, της κοινής ευρωπαϊκής μας μοίρας», είπε.
Απευθυνόμενος στην κ. Λαγκάρντ και τους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «αν περπατήσετε σήμερα στην Αθήνα, θα μπορέσετε να νιώσετε τον παλμό μιας χώρας που ανθεί, προσελκύοντας επενδυτές σε όλους τους τομείς. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους σημαντικούς πόρους που λαμβάνουμε στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, μας έχει δώσει τις βάσεις που απαιτούνται για να κάνουμε κάτι το εξαιρετικό, να επαναλάβουμε ουσιαστικά το οικονομικό θαύμα που πέτυχε η Ελλάδα στις δεκαετίες του 1950 και 1960. Και να υλοποιήσουμε τον κύριο στόχο μου: να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο μέσω υψηλότερων πραγματικών μισθών, που προέρχονται από την ανάπτυξη κι όχι από τον δανεισμό. Η κυβέρνησή μου έχει αναλάβει να αξιοποιήσει πλήρως αυτή την ιστορική ευκαιρία. Και οπωσδήποτε θα φέρουμε εις πέρας την αποστολή αυτή». Πολιτικά, είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα έχει ένα θετικό μήνυμα και για την Ευρώπη. «Αν θέλατε απόδειξη ότι κεντρώοι πολιτικοί μπορούν να κερδίζουν και πράγματι κερδίζουν εκλογές ενάντια στον λαϊκισμό, πάρτε εμάς ως παράδειγμα. Για δύο διαδοχικές θητείες ο ελληνικός λαός επέλεξε τον δρόμο της σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων αντί του δρόμου του χάους και του λαϊκισμού».
Μιλώντας στην ΕΡΤ για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η κ. Λαγκάρντ σχολίασε ότι «αυτά θα πρέπει να συντηρηθούν, να διατηρηθούν και βέβαια απαιτείται συνεχής πειθαρχία. Την έκφραση εμπιστοσύνης πρέπει να την αξίζεις. Επομένως είμαι σίγουρη ότι σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, οι Ελληνες πολίτες και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν». «Υπάρχει πάντα δουλειά που πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί το επίπεδο εμπιστοσύνης που έχει επιστρέψει», είπε σε ανάλογο τόνο στον ΑΝΤ1 και ανέφερε συγκεκριμένα την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για νέους και γυναίκες, τη στέγαση και το δικαστικό σύστημα.
Για τις τιμές, είπε στον ΣΚΑΪ ότι δεν θα επιστρέψουν στα προ κορωνοϊού επίπεδα και ότι έχουμε περάσει σε μια διαφορετική περίοδο. Ξεκάθαρο δείγμα εμπιστοσύνης χαρακτήρισε την προσφορά της Unicredit για την Alpha Bank, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι προς όφελος των επενδυτών να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης:
Κριστίν Λαγκάντ: Εντυπωσιακή η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας
Μητσοτάκης: Εχουμε τις βάσεις για να επαναλάβουμε το οικονομικό θαύμα του 1950 και 1960
Γ. Στουρνάρας: Σήμερα είμαστε σοφότεροι, πιο δυνατοί, πιο Ευρωπαίοι
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News