Business & Finance Δευτέρα 23/10/2023, 20:53
ΒUSINESS & FINANCE

Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Ο Οκτώβριος ο πιο δραστήριος μήνας σε συμφωνίες από το 2019

Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Ο Οκτώβριος ο πιο δραστήριος μήνας σε συμφωνίες από το 2019

Οι dealmakers ξαφνικά έχουν γίνει ξανά πολύ απασχολημένοι, καθώς η τάση συγκεντρωτισμού συνεχίζεται με αμειωτο ρυθμό στην αγορά ενέργειας, με αποτέλεσμα ο Οκτώβριος να είναι ένας από τους πιο δραστήριους μήνες εδώ και πολλά έτη σε εξαγορές και συγχωνεύσεις στις ΗΠΑ. 

Οι επικεφαλής επιχειρήσεων προωθούν μεγάλες συμφωνίες καθώς επιδεινώνεται η γεωπολιτική αβεβαιότητα και η αγορά φαίνεται να «χωνεύει» την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Σήμερα Δευτέρα, η Chevron ανακοίνωσε την αγορά της Hess Corp στην τιμή των 53 δισ.δολαρίων, ενώ η Vista Equity Partners συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία λογισμικού EngageSmart στην τιμή των 4 δισ.δολαρίων. 

Εξαγορές αξίας άνω των 139 δισ.δολαρίων εισηγμένων αμερικανικών εταιρειών έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πρόκειται για τριπλάσιο ποσό σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σηματοδοτώντας τον υψηλότερο όγκο δραστηριότητας από κάθε άλλο μήνα από τον Ιούνιο του 2019. Τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων που έγιναν φέτος παγκοσμίως έχουν ανακοινωθεί τους τελευταίους δύο μήνες. 

Αύξηση συμφωνιών

Ο Οκτώβριος ο πιο δραστήριος μήνας για εξαγορές αμερικανικών εισηγμένων εταιρειών

Source: Bloomberg

Παρατηρείται έντονη δραστηριότητα και σε άλλες περιοχές, με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche Holding να ανακοινώνει ότι θα καταβάλει 7,1 δισ.δολάρια για μία θεραπείου φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Την ίδια στιγμή, η Reliance Industries του μεγιστάνα Mukesh Ambani βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην εξαγορά των ινδικών δραστηριοτήτων της Walt Disney. 

Η Microsoft ολοκλήρωσε την εξαγορά ύψους 69 δισ.δολαρίων της Activision Blizzard αυτό το τμήνα μετά από μία μάχη δύο ετών με τις ρυθμιστικές αρχές, δίδοντας μήνυμα εμπιστοσύνης και σε άλλες εταιρείες ότι μπορούν να κερδίσουν τη μάχη με τις αντιμονοπωλιακές αρχές. 

Στη μεγαλύτερη ωστόσο εξαγορά του έτους, η ExxonMobil αγόρασε την Pioneer Natural Resources στην τιμή 60 δισ.δολαρίων, μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Περισσότερες συμφωνίες είναι τώρα στα σκαριά, με την Devon Energy Corp να εξετάζει διάφορους στόχους εξαγοράς όπως Marathon Oil προκειμένου να εισέλθει στον χώρο των σχιστολιστικών κοιτασμάτων πετρελαίου, σύμφωνα με πηγές. 

Δραστήριες είναι και οι φαρμακοβιομηχανίες, με τη Bristol Myers Squibb να συμφωνεί αυτό το μήνα να αγοράσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας Mirati Therapeutics. 

Η Goldman Sachs κατέχει την πρώτη θέση ως ανάδοχος σε εξαγορές και συγχωνεύσεις παγκοσμίως από τις αρχές του έτους έως σήμερα με μερίδιο αγοράς 26%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Aκολουθούν η Morgan Stanley με ποσοστό 22% και η JPMorgan Chase & Co με μερίδιο 21%. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Megadeal στην αγορά πετρελαίου: Η Chevron θα αγοράσει την Hess για 53 δισ. δολάρια 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News