Business & Finance Δευτέρα 23/10/2023, 15:34
BUSINESS & FINANCE

Alpha Bank: Τι σημαίνει το deal με UniCredit – Πρώτο βήμα για πλήρη εξαγορά;

Alpha Bank:  Τι σημαίνει το deal με UniCredit – Πρώτο βήμα για πλήρη εξαγορά;

Θετικά αποτιμούν οι αναλυτές τη συμφωνία της Alpha Bank με τη UniCredit, η οποία, σημειωτέον, ενισχύει τα κεφαλαιακά αποθέματα της ελληνικής τράπεζας κατά 100 μονάδες βάσης και την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE)  κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης.

«Τα νέα είναι θετικά, κατά την άποψή μας, με την Alpha Bank να αντιμετωπίζει τις σχετικά μικρές σε κλίμακα δραστηριότητές της στην Ρουμανία και να φέρνει έναν αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο για τις εγχώριες δραστηριότητές της», σημειώνουν οι αναλυτές της Euroxx.

Σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση των ξένων θυγατρικών των δύο τραπεζών, η Euroxx επισημαίνει ότι το συγχωνευμένο σχήμα θα έχει την κλίμακα που χρειάζεται για να ανταγωνιστεί τις κορυφαίες ρουμανικές τράπεζες. Με βάση τους υπολογισμούς της χρηματιστηριακής, η συναλλαγή πραγματοποιείται περίπου στις 1,2 φορές τη λογιστική αξία.

Αναφορικά με την πρόταση της UniCredit για εξαγορά του 9% της Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ, η Euroxx σημειώνει ότι η Alpha Bank διαπραγματεύεται στις 0,47 φορές τη λογιστική της αξία και η Unicredit κοντά στις 0,65 φορές. «Επομένως, πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για premium έναντι των σημερινών επιπέδων της μετοχής, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές προς το ΤΧΣ», σημειώνουν οι αναλυτές, σε σχέση με το τίμημα.

Είναι αυτό το πρώτο βήμα για την πλήρη εξαγορά της Alpha Bank;

Όπως σημειώνει η ανάλυση της Euroxx, οι συζητήσεις ανάμεσα στην Alpha Bank και τη UniCredit ξεκίνησαν με τη Ρουμανία, αλλά επεκτάθηκαν, με αποτέλεσμα να προκύψει η προσφορά για το 9% του ΤΧΣ, που θα επιτρέψει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

«Επομένως, αυτό είναι το βασικό σημείο του deal σε βραχυπρόθεσμο με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», σημειώνουν οι αναλυτές. «Από την άλλη, πιστεύουμε ότι η συνεργασία προσφέρει πράγματι μια στρατηγική ευελιξία στην UniCredit, για περαιτέρω μελλοντική συνεργασία, εάν το deal αποδειχθεί επιτυχημένο», καταλήγουν.

Γιατί ενδιαφέρθηκε για την Alpha Bank η ιταλική UniCredit

Να επιβεβαιώσει τον ρόλο της, ως ενός εκ των μεγαλύτερων παικτών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, επιδιώκει η UniCredit, υπό τον CEO Andrea Orcel, σημειώνει το Bloomberg.

Η UniCredit  αναζητούσε μικρής κλίμακας εξαγορές στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας.  Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει το timing του deal, που έρχεται αμέσως μετά από  την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι η προσφορά της UniCredit για το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank δεν έχει γίνει γνωστή, όμως με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής της τράπεζας, το ποσοστό αξίζει περίπου 269 εκατ. ευρώ.

Για την UniCredit, η συμφωνία αυτή αποτελεί την καλύτερη χρήση των κεφαλαίων της τράπεζας, είπε ο Orcel σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.  Και τόνισε την αξία του ανοίγματος μιας νέας αγοράς για τη διανομή των προϊόντων και την επέκταση των δραστηριοτήτων της τράπεζας που δεν έχουν μεγάλες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το 9% του ΤΧΣ στην Alpha Bank προτείνει να αγοράσει η UniCredit

ΤΧΣ: Καλωσορίζει τη συμφωνία Alpha Bank-UniCredit – Θα γίνει διαγωνιστική διαδικασία

Κ. Χατζηδάκης: Μετά από χρόνια μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει και πάλι στην Ελλάδα

Γ. Στουρνάρας: Η συμφωνία Alpha-UniCredit δείχνει την πρόοδο που έχουν κάνει οι τράπεζες

Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Alpha Bank

Bloomberg: Γιατί ενδιαφέρθηκε για την Alpha Bank η ιταλική UniCredit

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News