Business & Finance Δευτέρα 23/10/2023, 12:12
BUSINESS & FINANCE

Bloomberg: Γιατί ενδιαφέρθηκε για την Alpha Bank η ιταλική UniCredit

Bloomberg: Γιατί ενδιαφέρθηκε για την Alpha Bank η ιταλική UniCredit

Να επιβεβαιώσει τον ρόλο της, ως ενός εκ των μεγαλύτερων παικτών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, επιδιώκει η UniCredit, υπό τον CEO Andrea Orcel, σημειώνει το Bloomberg, έπειτα από τη συμφωνία της ιταλικής τράπεζας με την Alpha Bank, η οποία προβλέπει συγχώνευση των θυγατρικών των δύο τραπεζών στο εξωτερικό, αλλά και πρόταση για την εξαγορά του 9% της Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ.

Όπως ανακοινώθηκε από την Alpha Bank, η συμφωνία προβλέπει:

• Συγχώνευση των θυγατρικών των δύο τραπεζών στη Ρουμανία και δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στη ρουμάνικη τραπεζική αγορά βάσει συνόλου ενεργητικού, ενισχύοντας την παρουσία της UniCredit σε μία κύρια και αναπτυσσόμενη αγορά. Η Alpha Bank διατηρεί ποσοστό 9,9% στο νέο σχήμα.

• Διαμόρφωση πλαισίου εμπορικής συμφωνίας στην Ελλάδα για τη διάθεση των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής, που συνδέονται με μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων (unit linked) της UniCredit, στους 3,5 εκατομμύρια Πελάτες της Alpha Bank, και δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος για την πώληση συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προϊόντων, μέσω της απόκτησης του 51% της AlphaLife από την UniCredit.

• Υποβολή προσφοράς από την UniCredit προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το σύνολο των μετοχών που σήμερα κατέχει στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η UniCredit  αναζητούσε μικρής κλίμακας εξαγορές στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας.  Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει το timing του deal, που έρχεται αμέσως μετά από  την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι η προσφορά της UniCredit για το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank δεν έχει γίνει γνωστή, όμως με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής της τράπεζας, το ποσοστό αξίζει περίπου 269 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank θα λάβει 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά στο πλαίσιο του deal για την μονάδα της στη Ρουμανία, ενώ θα διατηρήσει το 9,9% της συγχωνευμένης τράπεζας.

Για την UniCredit, η συμφωνία αυτή αποτελεί την καλύτερη χρήση των κεφαλαίων της τράπεζας, είπε ο Orcel σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.  Και τόνισε την αξία του ανοίγματος μιας νέας αγοράς για τη διανομή των προϊόντων και την επέκταση των δραστηριοτήτων της τράπεζας που δεν έχουν μεγάλες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Κατόπιν του deal, η UniCredit ξεπερνά τη μονάδα της Societe Generale,  BRD, για  να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα σε ενεργητικό στη Ρουμανία, έπειτα από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της.

Η UniCredit ήταν ανάμεσα στις τράπεζες που ενδιαφέρθηκαν για την εξαγορά της ρουμανικής μονάδας της OTP Bank, ενώ εξέτασε και την First Bank πέρυσι, αναφέρει τo Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το 9% του ΤΧΣ στην Alpha Bank προτείνει να αγοράσει η UniCredit

ΤΧΣ: Καλωσορίζει τη συμφωνία Alpha Bank-UniCredit – Θα γίνει διαγωνιστική διαδικασία

Κ. Χατζηδάκης: Μετά από χρόνια μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει και πάλι στην Ελλάδα

Γ. Στουρνάρας: Η συμφωνία Alpha-UniCredit δείχνει την πρόοδο που έχουν κάνει οι τράπεζες

Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Alpha Bank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News