Χρηματιστήριο: «Μάζεψαν» στο τέλος οι απώλειες
Στο +3% η Jumbo, στο -2% η Aegean
Με ήπιες απώλειες έκλεισε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έβγαλε αντίδραση στο τελευταίο διώρο –χάρη και στις προσδοκίες για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου– περιορίζοντας κατά το ήμισυ τις αρχικές ρευστοποιήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε απώλειες της τάξης του 0,49% και διαμορφώθηκε στις 790,14 μονάδες, χάνοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (794 μονάδες), παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά «δοκίμασε» τις αντιστάσεις των 785 μονάδων.
Το τόξο των διακυμάνσεων ανήλθε σε οκτώ μονάδες, από 784 έως 792 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 65 εκατ. ευρώ, δείγμα της αδιαφορίας κυρίως των ξένων επενδυτών, οι οποίοι παραμένουν μακριά από την ελληνική αγορά.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σωρευτικές απώλειες της τάξης άνω του 3%, ενώ πέριξ του 3% διαμορφώθηκε η πτώση και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι τράπεζες δε, «έχασαν» περίπου 5%.
Σε κάθε περίπτωση, η απουσία νέων καυσίμων, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες οικονομικές εκτιμήσεις για το α’ τρίμηνο του 2021, λόγω και της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, έχουν επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, με αποτέλεσμα την επικράτηση των πωλητών.
Αυτή η «εικόνα», μάλιστα, όπως παραδέχονται αρκετοί αναλυτές, δεν αποκλείεται να διατηρηθεί έως τουλάχιστον τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, όταν και το κλίμα στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί, χάρη στην άρση των περιορισμών και την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα.
«Γύρισαν» στο τέλος οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, οι οποίες έφθασαν έως και το 1,50%, κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, προσεγγίζοντας εκ νέου το όριο των 480 μονάδες και καταγράφοντας άνοδο κατά 0,35%.
Το σύνθημα της «αντεπίθεσης» δόθηκε από τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία απορρόφησε τις ρευστοποιήσεις και έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1,10%, κοντά στο όριο των 2 ευρώ. Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank.
- Alpha Bank +0,35% 0,863 ευρώ
- Attica Bank -0,23% 0,218 ευρώ
- Eurobank +0,41% 0,5814 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +1,10% 1,936
- Τρ. Πειραιώς -2,22% 1,124 ευρώ
-2% η Aegean, +3% η Jumbo
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές έκαναν την εμφάνισή τους προς το τέλος της ημέρας, περιορίζοντας τον όγκο και το εύρος των εντολών πώλησης, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ευρύτερης εικόνας στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Οι υψηλότερες πιέσεις καταγράφηκαν στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία υποχώρησε κοντά στο 2,50%, ενώ στο -2% διαμορφώθηκε και η πτώση για τη μετοχή της Aegean, δίνοντας συνέχεια στο πτωτικό σερί. ΔΕΗ και ΕΧΑΕ έχασαν από 1,93% και 1,83%, αντίστοιχα.
Η μετοχή της Ελλάκτωρ, παράλληλα, παρουσίασε απώλειες της τάξης του 1,30%, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στον «πόλεμο» των μετόχων, ο οποίος λαμβάνει χώρα εν όψει της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης της 21ης Ιανουαρίου.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco εμφάνισε σημαντικά κέρδη, κλείνοντας με άνοδο της τάξης άνω του 2,90%, ενώ στο +3% διαμορφώθηκε η μετοχή της Jumbo, βάζοντας προσωρινό τέλος στο μπαράζ πωλήσεων, ως απόρροια των προσδοκιών για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.
Συνολικά, 31 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 76 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ 17 παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 53,2 δισ. ευρώ.
Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο
- ΟΠΑΠ -2,42% 7,1 εκατ. ευρώ
- Alpha Bank +0,35% 6,8 εκατ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +1,10% 6,3 εκατ. ευρώ
- ΟΤΕ -0,76% 5,8 εκατ. ευρώ
- Jumbo +2,98% 4,2 εκατ. ευρώ
Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο
- Alpha Bank +0,35% 8 εκατ. τεμάχια
- Eurobank +0,41% 3,7 εκατ. τεμάχια
- Εθνική Τράπεζα +1,10% 3,3 εκατ. τεμάχια
- ΜΙΓ 0% 2,6 εκατ. τεμάχια
- Intralot +5,21% 1,9 εκατ. τεμάχια
Μεσοπρόθεσμη στασιμότητα
To ελληνικό χρηματιστήριο, όπως έχει διαφανεί κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2021, χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα, μην μπορώντας να διατηρήσει τα επίπεδα των 800 – 820 μονάδων, τα οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα του επέτρεπαν να «δει» και υψηλότερα.
Οι επενδυτές, ελλείψει καυσίμων και θετικών ειδήσεων, επιλέγουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κερδών του τελευταίου διμήνου του 2020, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ακολουθεί τη διεθνή τάση για διόρθωση, με τις 765 – 750 μονάδες να αποτελούν τα επόμενα ισχυρά στηρίγματα.
Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι αυτή η στασιμότητα – μεταβλητότητα δύναται να διατηρηθεί στην ελληνική αγορά έως τουλάχιστον τον Φεβρουάριο – Μάρτιο. Η παράταση των περιοριστικών μέτρων και ο φόβος για νέα ύφεση στο α’ τρίμηνο αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι ενισχύουν αυτό το δυσοίωνο σενάριο.
Βέβαια, αποτελεί κοινή ομολογία ότι η «εικόνα» του Γενικού Δείκτη θα αλλάξει άρδην, μετά την έναρξη της σταδιακής επιστροφής στην ομαλότητα, η οποία θα επιτρέψει στους ξένους θεσμικούς να εμπιστευτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας, και κυρίως να αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Έως τότε, επομένως, χρειάζεται υπομονή και προσοχή, προκειμένου αφενός να μην χαθεί η όποια ανάκαμψη σημειώθηκε κατά τους τελευταίους μήνες του 2020, αφετέρου να καλλιεργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν οι ξένοι επενδυτές.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News