Business & Finance Τετάρτη 18/10/2023, 21:15
ΒUSINESS & FINANCE

Ισραήλ: Από πού θα προμηθεύεται τα 220.000 βαρέλια αργού ημερησίως;

Ισραήλ: Από πού θα προμηθεύεται τα 220.000 βαρέλια αργού ημερησίως;

Το Ιράν ζήτησε από τους Μουσουλμανικές χώρες να επιβάλουν πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ισραήλ. 

Η πραγματικότητα είναι ότι οι αγορές πετρελαίου είναι παγκόσμιες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ισραήλ έχει μεγάλα περιθώρια για να ξεπεράσει μία τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο, για να μπορέσει ένα τέτοιο μέτρο – εάν τελικά εφαρμοστεί – να έχει αντίκτυπο, θα πρέπει να συμμετάσχει το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν. 

Από τα μέσα Μαίου, το Ισραήλ έχει εισαγάγει περί τα 200.000 βαρέλια ημερησίως αργού, εκ των οποίων το 60% έχει προέλθει από τις δύο παραπάνω χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Kpler. Άλλοι μεγάλοι προμηθευτές του Ισραήλ είναι επίσης παραγωγοί της Δυτικής Αφρικής, ειδικά η Γκαμπόν. 

Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ θα έχει πληθώρα εναλλακτικών λύσεων για την προμήθειά του εάν υπάρξει ένα εμπάργκο από τις Μουσουλμανικές χώρες. Οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ήταν ο μεγαλύτερος επιπλέον προμηθευτής αργού στην παγκόσμια θαλάσσια αγορά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Οι εξαγωγές από Βραζιλία, η οποία επίσης είχε προμηθεύσει το Ισραήλ για αρκετούς μήνες στο παρελθόν, έχουν αυξηθεί αντίστοιχα. 

Εισαγωγές αργού του Ισραήλ 

Το Ισραήλ εισήγαγε 220.000 βαρέλια ημερησίως αργό για τα διυλιστήριά του

Source: Kpler

Ένα πιο πιεστικό ζήτημα για το Ισραήλ είναι να διασφαλίσει την ασφαλή πρόσβαση στα λιμάνια ούτε ώστε να φθάνουν εκεί με ασφάλεια οι εισαγωγές. Έχει τρία βασικά τέρμιναλ για τις εισαγωγές αργού:  Άσκελον και Χάιφα στη Μεσόγειο και Ειλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Το Άσκελον, το πιο σημαντικό απο τα τέρμιναλ πετρελαίου, διαχειρίζεται περίπου 180.000 βαρέλια ημερησίως. Βρίσκεται κοντά στη Γάζα και έκλεισε για λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Από το 2020 δεν εισάγεται αργό μέσω του τέρμιναλ στο Ειλάτ της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler, ενώ οι ροές στο τέρμιναλ της Χάιφα κυμαίνονται στα 40.000 βαρέλια ημερησίως. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Middle East producers account for a very small portion of Israel’s crude supplies, and Iran none.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News