BUSINESS & FINANCE

BofA: Οι επενδυτές έγιναν «αρκούδες» – Κοντά σε σήμα αγοράς οι μετοχές

BofA: Οι επενδυτές έγιναν «αρκούδες» – Κοντά σε σήμα αγοράς οι μετοχές

Bearish στροφή των μεγάλων χαρτοφυλακίων στις αγορές διαπιστώνει η Bank of America, έπειτα από τη μηνιαία δημοσκόπησή της, η οποία έγινε με τη συμμετοχή 295 επαγγελματιών επενδυτών που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια 736 δισ. δολαρίων. Οι δείκτες τους οποίους παρακολουθεί ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος είτε δίνουν σήμα αγοράς είτε βρίσκονται κοντά σε αυτό, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο S&P 500 δεν θα πέσει κάτω από τις 4.200 μονάδες το τέταρτο τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το μέσο χαρτοφυλάκιο αύξησε τις θέσεις του στα μετρητά από το 4,9% τον Σεπτέμβριο στο 5,3% τον Οκτώβριο. Η εξέλιξη αυτή ενεργοποιεί το σήμα αγοράς της BofA σε σχέση με τον συγκεκριμένο δείκτη. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, η ενεργοποίηση του σχετικού σήματος αγοράς, από το 2011 και μετά, είδε τον S&P 500 να δίνει κέρδη 2% στους πρώτους δύο μήνες, 4% στους 3 πρώτους μήνες και 7% στους 6 πρώτους μήνες.

BofA: Οι επενδυτές έγιναν «αρκούδες» – Κοντά σε σήμα αγοράς οι μετοχές-1

Οι εκτιμήσεις των fund managers για την ανάπτυξη παραμένουν απαισιόδοξες, καθώς καθαρό ποσοστό 50% των συμμετεχόντων εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα είναι ασθενέστερη τους επόμενους 12 μήνες. Οι ανησυχίες για μια «απότομη προσγείωση» ενισχύονται, αφού  το ποσοστό που περιμένει μια τέτοια εξέλιξη αυξήθηκε στο 30%, από 21% τον προηγούμενο μήνα. Πάντως, 1 στους 4 ερωτηθέντες πιστεύει ότι δεν θα σημειωθεί ύφεση τους επόμενους 18 μήνες.

Η δημοσκόπηση της BofA καταγράφει βελτίωση των προσδοκιών για τα εταιρικά κέρδη, με την λιγότερο απαισιόδοξη άποψη που έχει διαπιστωθεί από τον Φεβρουάριο του 2022, κυρίως λόγω της αισιοδοξίας για ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας.

BofA: Οι επενδυτές έγιναν «αρκούδες» – Κοντά σε σήμα αγοράς οι μετοχές-2

Άλλωστε, το 80% περιμένει μείωση του πληθωρισμού και το 73% μείωση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Καθώς 6 στους 10 fund managers πιστεύουν ότι η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων, το 56% περιμένει μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Αριθμός-ρεκόρ των διαχειριστών πιστεύει ότι η νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά σφικτή και η δημοσιονομική πολιτική υπερβολικά χαλαρή και ένας στους δύο θεωρεί το sell-off στα ομόλογα αποτέλεσμα των υψηλών ελλειμμάτων και χρεών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι fund managers παραμένουν ουδέτεροι απέναντι στις μετοχές, με την BofA να θεωρεί ότι ο S&P 500 δεν θα πέσει κάτω από τις 4.200 μονάδες το δ΄ τρίμηνο, εφόσον οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δεν ξεπεράσουν το 5%. Άλλωστε, 2 στους 3 fund managers περιμένουν ένα year-end rally.

BofA: Οι επενδυτές έγιναν «αρκούδες» – Κοντά σε σήμα αγοράς οι μετοχές-3

Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια στράφηκαν από τις ευρωπαϊκές αγορές προς τη Wall Street τον Οκτώβριο και αύξησαν τις θέσεις τους στην Ιαπωνία. Σε επίπεδο κλάδων, άφησαν τα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας για τα εμπορεύματα και την ενέργεια, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

BofA: Οι επενδυτές έγιναν «αρκούδες» – Κοντά σε σήμα αγοράς οι μετοχές-4

Οι επαγγελματίες των αγορών  θεωρούν ότι το πιο «πολυ-παιγμένο» trade είναι το long στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Επέστρεψαν οι «τιμωροί των ομολόγων»; Τι βλέπει για τις αγορές

Bullish στροφή από την Deutsche Bank – Βλέπει ανάκαμψη των αγορών, αγοράζει μετοχές

Marko Kolanovic (JP Morgan): Ο S&P 500 μπορεί να πέσει 20%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News