Business & Finance Τετάρτη 18/10/2023, 11:45
BUSINESS & FINANCE

Αναβιώνουν και ψηφιοποιούνται τα «πρόσθετα βιβλία» – Πώς δουλεύουν

Αναβιώνουν και ψηφιοποιούνται τα «πρόσθετα βιβλία» –  Πώς δουλεύουν

Μπορεί η κυβέρνηση να αποκλείει το ενδεχόμενο αλλαγής στους συντελεστής φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων προκειμένου να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα των πολύ χαμηλών δηλωθέντων εισοδημάτων, από την άλλη όμως δεν φαίνεται να διστάζει στο να επιβληθούν μέτρα ασφυκτικού pressing όσον αφορά στην καταγραφή της οικονομικής δραστηριότητας και των συναλλαγών. Το σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής ουσιαστικά είναι η αναβίωσης μιας γραφειοκρατικής υποχρέωσης του παρελθόντος με «ψηφιακό μανδύα». 

Επί σειρά ετών, οι επαγγελματίες ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν τα λεγόμενα «πρόσθετα βιβλία». Για παράδειγμα, η εταιρεία οργάνωσης δεξιώσεων ήταν υποχρεωμένη να γράφει τον αριθμό των συμμετεχόντων στην δεξίωση, ο γιατρός τον αριθμό των ασθενών  που θα επισκέπτονταν το ιατρείο κλπ. Το νόημα ήταν να γίνεται διασταύρωση είτε με την αξία είτε με τον αριθμό των αποδείξεων και να γίνεται καλύτερη προσέγγιση του πραγματικού εισοδήματος.

Το μέτρο δεν απέδωσε καθώς η χειρόγραφη τήρηση προϋπέθετε επίσκεψη του ελεγκτή στην έδρα προκειμένου να γίνει ο έλεγχος. Σε αυτή τη φάση όμως, οι αρχές ποντάρουν στις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία. 

Αν το «πρόσθετο βιβλίο» γίνει ψηφιακό και διασυνδεθεί με την ΑΑΔΕ, τα δεδομένα αλλάζουν. Για παράδειγμα, αυτό που οραματίζονται στην ΑΑΔΕ είναι ότι η εταιρεία των δεξιώσεων θα προδηλώνει ότι το επόμενο Σάββατο θα γίνει δεξίωση γάμου με 80 καλεσμένους. Αν αυτό φανεί ύποπτο και ο ελεγκτής κάνει επιτόπιο έλεγχο διαπιστώνοντας 1000 παρευρισκόμενους, ο διοργανωτής της δεξίωσης θα μένει εκτεθειμένος.

Η ηλεκτρονική τήρηση των πρόσθετων βιβλίων αυξάνει την ηλεκτρονική γραφειοκρατία: ηλεκτρονικό τιμολόγιο, ηλεκτρονική φορτωτική και δελτίο αποστολής, ηλεκτρονικό πρόσθετο βιβλίο, ηλεκτρονική ταμειακή και POS.  

Από την άλλη όμως, εκτιμάται ότι η απόδοση αυτών των μέτρων μπορεί να φέρει την πρόσθετη ελάφρυνση αρχής γενομένης από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος τουλάχιστον για τους νομοταγείς. 

Διαβάστε επίσης: 

Τετραήμερο λουκέτο σε beach bar στο Καβούρι – Το κόλπο με το κουμπί πανικού

Φοροδιαφυγή: Με QR code οι αποδείξεις – Με scanners οι ελεγκτές

Εφορία: Μπαράζ ελέγχων για αδήλωτα εισοδήματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News