Business & Finance Τρίτη 17/10/2023, 22:00
ΒUSINESS & FINANCE

Big Tech: «Δώρο» 2,4 τρισ.δολαρίων στην κεφαλαιοποίησή τους από την AI

Big Tech: «Δώρο» 2,4 τρισ.δολαρίων στην κεφαλαιοποίησή τους από την AI

Οι κορυφαίοι τεχνολογικοί κολοσσοί προσέθεσαν 2,4 τρισ.δολάρια στην κεφαλαιοποίησή τους σε ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από την φρενήτιδα της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου Accel. 

Στην ετήσια έκθεσή της Euroscape, η αξία των μετοχών των κορυφαίων τεχνολογικών, όπως Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon και Nvidia αυξήθηκε κατά μέσο όρο 36% σε ετήσια βάση. 

Η Nvidia μπήκε στο κλαμπ των εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ.δολαρίων για πρώτη φορά, με τα τσιπ υψηλής απόδοσης της εταιρείας να τροφοδοτούν πολλά προηγμένα μοντέλα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία παράγουν νέο περιεχόμενο από τεράστιους όγκους δεδομένων εκπαίδευσης

The world's biggest technology companies added $2.5 trillion to their market capitalizations in 2023, according to Accel data.

Ο δείκτης Euroscape της Accel, που περιλαμβάνει ονόματα από τον χώρο cloud και SaaS, όπως Salesforce, Palantir και Unity, ενισχύθηκε 29% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έως σήμερα. 

The Euroscape index, which tracks several publicly-listed cloud stocks, is up 29% year-to-date, according to Accel.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σήμερα ο Nasdaq έχει ανακτήσει το 80% του ιστορικού υψηλού του μέσα σε 18 μόλις μήνες, σύμφωνα με την Accel, που σημαίνει ότι η ανάκαμψη είναι πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με την εντυπωσιακή άνοδο που είχε σημειώσει στην φούσκα του dotcom τη δεκαετία του 1990. Τότε, ο Nasdaq χρεάστηκε 14 χρόνια για να φθάσει αυτό το ορόσημο. 

Η Χρονιά της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το AI ήταν η κύρια τεχνολογία που οδήγησε την απόδοση του cloud και του SaaS το 2023, σύμφωνα με την Accel και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί.

Ο κόσμος έχει γεμίσει με συζητήσεις για εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT του OpenAI, το Bard της Google και το Anthropic’s Claude.

«Η Γενετική AI είναι κάτι που πραγματικά επαναπροσδιορίζει το λογισμικό», είπε ο Philippe Botteri, συνεργάτης στην Accel.

Οι ΗΠΑ πρωτοστάτησαν στις συμφωνίες χρηματοδότησης τεχνητής νοημοσύνης, με εταιρείες όπως το OpenAI και το Anthropic να συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια. Το OpenAI συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσό – 10 δισεκατομμύρια δολάρια – και το Inflection ήρθε δεύτερο με 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο αριθμός των εταιρειών unicorn (οι εταιρείες με αξία άνω του 1 δισ.δολαρίων) επανήλθε στα προ-Covid επίπεδα, με την τεχνητή νοημοσύνη να καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στις νέες εταιρείες. Στην Ευρώπη και το Ισραήλ, το 40% των νέων μονόκερων ήταν σε γενετική τεχνητή νοημοσύνη, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν 80%.

The number of Big Tech-led acquisitions declined sharply in 2023 — down from 26 last year.

Ωστόσο, ο αριθμός των εξαγορών από τις Big Tech μειώθηκε σημαντικά το 2023, είναι χαμηλότερος από τις περυσινές 26. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News