Business & Finance Σάββατο 14/10/2023, 19:40
BUSINESS & FINANCE

Κρ. Λαγκάρντ: Ο βασικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παραμένει αυξημένος

Κρ. Λαγκάρντ: Ο βασικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παραμένει αυξημένος

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός στην ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι ισχυρός και η αύξηση των μισθών είναι «ιστορικά υψηλή».

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην πόλη Μαρακές του Μαρόκου, επανέλαβε σε μεγάλο βαθμό την εκτίμηση του περασμένου μήνα για την οικονομία, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη για την τιθάσευση των τιμών καταναλωτή. 

«Ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας το γεγονός ότι ο εξασθενημένος αντίκτυπος της προηγούμενης αύξησης του κόστους εισροών αντισταθμίζεται από την αύξηση του κόστους εργασίας», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Πράγματι, η απαίτηση των εργαζομένων να αντισταθμίσουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης εν μέσω στενών αγορών εργασίας έχει οδηγήσει σε ιστορικά υψηλή αύξηση των μισθών».

Ο πληθωρισμός θα πρέπει ακόμη να επιβραδυνθεί στο στόχο του 2% το 2025, παρατήρησε η ίδια, επαναλαμβάνοντας τη συλλογική πρόβλεψη των αξιωματούχων στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου. Σε εκείνη τη συνάντηση ελήφθη με μικρή διαφορά η απόφαση να αυξηθούν τα επιτόκια για 10η συνεχή φορά, με τη δέσμευση να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και να μην αποκλείονται περαιτέρω αυξήσεις.

«Η αύξηση των μισθών αναμένεται να μειωθεί σταδιακά, αν και θα παραμείνει υψηλή κατά τη διάρκεια του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος, εξαιτίας των αυξήσεων των κατώτατων μισθών και των αντισταθμίσεων λόγω πληθωρισμού», είπε. 

Επανερχόμενη σε ένα θέμα που θίχτηκε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ την Παρασκευή, η Λαγκάρντ πρότεινε ότι η αξιολόγηση των επιπτώσεων των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων παραμένει ζωτικής σημασίας.

«Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι πιο αργή αν οι επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν πιο ισχυρές από ό,τι αναμενόταν ή αν η παγκόσμια οικονομία αποδυναμωθεί περαιτέρω και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ενταθούν», είπε. «Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να είναι υψηλότερη από ό,τι προβλέπεται, εάν η ισχυρή αγορά εργασίας, η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και η υποχώρηση της αβεβαιότητας ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και τους οδηγήσουν σε περισσότερες δαπάνες».

Μιλώντας αργότερα σε ένα ακροατήριο κεντρικών τραπεζιτών που φιλοξένησε η Ομάδα των 30, η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει φτάσει ακόμη στη στιγμή που μπορεί να δηλώσει ότι η αποστολή της ολοκληρώθηκε. 

«Δεν είναι θέμα αν θα ακολουθούμε ή όχι μια πιο επιθετική πολιτική, αλλά απαιτείται από εμάς σε αυτή τη χρονική στιγμή να είμαστε υπομονετικοί, καθώς τα σοκ της προσφοράς αντιστρέφονται και νέα σοκ καταφθάνουν, και να είμαστε προσεκτικοί για να διασφαλίσουμε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερές», είπε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News