Business & Finance Παρασκευή 13/10/2023, 20:57
ΒUSINESS & FINANCE

Ελον Μασκ: Η Starlink γίνεται και πάροχος κινητής τηλεφωνίας

Ελον Μασκ: Η Starlink γίνεται και πάροχος κινητής τηλεφωνίας

Παγκόσμιος πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ετοιμάζεται να γίνει η Starlink του Έλον Μασκ. Και αυτό, καθώς μόλις πριν από μερικούς μήνες, η SpaceX και η T-Mobile είχαν ανακοινώσει τα σχέδιά τους για μεταφορά δεδομένων από δορυφόρους σε κινητά τηλέφωνα. 

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η Starlink θα εμπορεύεται πακέτα ομιλίας, γραπτών μηνυμάτων και πλοήγησης στο διαδίκτυο, με κάλυψη που θα πιάνει όμως όλο τον πλανήτη, ακόμη και ακατοίκητες περιοχές, αφού το σήμα θα έρχεται από τους δορυφόρους της SpaceX.

Η Starlink στοχεύει να καλύψει γεωγραφικά όλες τις περιοχές, ακόμη κι αν κάποιος βρίσκεται στο μέσο του Ωκεανού. Προς το παρόν δεν γνωρίζει κανείς αν θα υπάρχουν χρεώσεις για έξτρα υπηρεσίες όπως το roaming ή τι τιμές θα προσφέρονται για όλα αυτά τα πακέτα. Η εταιρεία του Έλον Μασκ αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες τους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Starlink έχει ήδη υπογράψει συνεργασία με πολλαπλά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, όπως οι Optus (Αυστραλία), Rogers (Καναδά), KDDI (Ιαπωνία), One NZ (Νέα Ζηλανδία), Salt (Ελβετία) και T-Mobile (ΗΠΑ), ενώ στη συνέχεια θα συνάψει και άλλες αντίστοιχες με εταιρείες που καλύπτουν άλλες αγορές του πλανήτη.

Αυτό που σχεδιάζει να κάνει είναι ότι μέσα στο 2024 θα αρχίσουν να υποστηρίζονται τα γραπτά μηνύματα και θα γίνουν οι τελικές δοκιμές για το επόμενο στάδιο. Στο 2025, η Starlink φιλοδοξεί να προσφέρει υπηρεσίες φωνής και δεδομένων, καθώς και λειτουργίες IoT.

Η σύνδεση θα επιτυγχάνεται μέσω LTE και οι υπάρχουσες συσκευές θα είναι αυτόματα συμβατές με το νέο δίκτυο. Η υπηρεσία θα ονομάζεται Direct to Cell και θα υποστηρίζει όλα τα υπάρχοντα applications για αυτές τις λειτουργίες, όπως Whatsapp, Skype, iMessage.

Η επικοινωνία κινητών με δορυφόρους άρχισε να μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι τα τελευταία χρόνια. H Apple πρόσθεσε τη λειτουργία Emergency SOS στα τηλέφωνά της από τα iPhone 14 κι έπειτα και επιτρέπει την άμεση επικοινωνία με αριθμούς έκτακτης ανάγκης, ακόμη κι αν ο χρήστης των τηλεφώνων της δεν βρίσκεται εντός εμβέλειας κάποιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας.

 

Πηγή: ET Telecom

 

Διαβάστε επίσης:

Χτύπημα του Elon Musk στα media – Έκοψε τους τίτλους των άρθρων στο X

Πράσινο φως στη Neuralink του Ελον Μασκ: Ξεκινά τη «στρατολόγηση» ανθρώπων για εμφύτευση εγκεφαλικών τσιπ

Βόμβα από Elon Musk: Θέλει να βάλει συνδρομή για όλους τους χρήστες του X

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News