Business & Finance Παρασκευή 13/10/2023, 16:00
BUSINESS & FINANCE

Στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας για 2,5 εκατ. Έλληνες

Στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας για 2,5 εκατ. Έλληνες

Ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. οι πολίτες που διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας είτε μέσω ατομικών προγραμμάτων είτε μέσω ομαδικών προγραμμάτων που παρέχουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενούς τους. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με βάση τα οποία το 2022 οι ασφαλισμένοι μέσω ατομικών προγραμμάτων ξεπέρασαν το 1,1 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 5% και οι ασφαλισμένοι των ομαδικών ασφαλίσεων προσέγγισαν το 1,5 εκατομμύριο, που ισούται με αύξηση 13% σε σχέση με το 2021.

Ανάλογη υπήρξε το 2022 η αύξηση των ενεργών ατομικών συμβολαίων υγείας που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης προσέγγισαν τις 922 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ο αριθμός των ομαδικών συμβολαίων υγείας, έφτασε το 2022 έφθασε τα 6.025.
Η έρευνα του 2022 βασίζεται σε στοιχεία 16 ασφαλιστικών επιχειρήσεων, οι οποίες συνεισέφεραν το 93,2% του κλάδου Συμπληρωματικών Ασφαλίσεων Ζωής και το 99,4% του κλάδου Ασθένειες των Ασφαλίσεων κατά Ζημιών.

Η στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση υγείας εκδηλώθηκε με ένταση τα χρόνια της πανδημίας, που ανέδειξε και τα τρωτά σημεία του δημόσιου συστήματος, οδηγώντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης και είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το 2018 η αύξηση των ενεργών ασφαλισμένων ξεπερνά το 50% καθώς από 1,7 εκατ. ανήλθαν σε 2,5 εκατ.

Η άνοδος των ενεργών συμβολαίων παρατηρήθηκε παρά τις ακυρώσεις που έγιναν την ίδια περίοδο, οι οποίες σε ότι αφορά τα ατομικά συμβόλαια, αυξήθηκαν κατά 3%, οδηγώντας σε συνδυασμό με την αύξηση των ενεργών συμβολαίων σε οριακή μείωση της ακυρωσιμότητας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2022 σε σχέση με το 2021, φθάνοντας, δηλαδή, στο 12,5%. Σε ότι αφορά τα ομαδικά συμβόλαια το πλήθος των ακυρωθέντων ανήλθε σε 801, μέγεθος που είναι αυξημένο κατά 58%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και σε συνδυασμό με την αύξηση των ενεργών συμβολαίων οδήγησε στην αύξηση της ακυρωσιμότητας των εν λόγω συμβολαίων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας, δηλαδή, στο 13%. Εντούτοις όπως παρατηρεί η ΕΑΕΕ οι ομαδικές ασφαλίσεις συνεχίζουν να σημειώνουν μεγαλύτερη διείσδυση στην ελληνική κοινωνία (56% του αθροίσματος των ενεργών ασφαλισμένων) σε σχέση με τις ατομικές (44% του συνόλου).

Οι συνολικές αποζημιώσεις υγείας (ατομικών και ομαδικών ασφαλίσεων, τόσο για εξω-νοσοκομειακές όσο και νοσοκομειακές καλύψεις, που κατέβαλαν το 2022 οι εταιρίες προσέγγισαν τα 610,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν τόσο οι ατομικές ασφαλίσεις, οι αποζημιώσεις των οποίων ανήλθαν σε 417 εκατ. ευρώ (σημείωσαν αύξηση 2%) και αποτελώντας το 68% του συνόλου των αποζημιώσεων. Αντίστοιχα οι αποζημιώσεις στις ομαδικές ασφαλίσεις, σημείωσαν αύξηση 8% και ανήλθαν στα 194 εκατ. ευρώ το 2022.

Από το ποσό των 610,5 εκατ. ευρώ των συνολικών αποζημιώσεων του 2022, το 90%, δηλαδή 551 εκατ. ευρώ, αφορούσε αμιγώς σε νοσοκομειακές καλύψεις των ατομικών και των ομαδικών (αθροιστικά) ασφαλίσεων υγείας. Σε σχέση με το 2021, οι συνολικά πληρωθείσες νοσοκομειακές αποζημιώσεις σημείωσαν οριακή αύξηση σχεδόν 1,5%.

Συνεπώς, μόλις 10% του συνόλου των πληρωθεισών αποζημιώσεων, που ισούται με 60 εκατ. ευρώ, αφορούσε σε εξω-νοσοκομειακές καλύψεις (ατομικές και ομαδικές). Το ύψος, ωστόσο, των συνολικά πληρωθεισών εξω-νοσοκομειακών αποζημιώσεων σημείωσε σημαντική αύξηση 31% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Από την περαιτέρω ανάλυση των συνολικών (άθροισμα ατομικών και ομαδικών) νοσοκομειακών αποζημιώσεων του 2022 που αφορούν σε έξοδα (εξαιρουμένων, δηλαδή, των επιδοματικών αποζημιώσεων), προκύπτει ότι αυτές επιμερίζονται κατά ποσοστό 30% σε αμοιβές ιατρών και κατά 70% στις λοιπές δαπάνες νοσηλείας.

Διαβάστε επίσης: 

Eλληνικές ασφαλιστικές: Πώς μπορούν να αναλάβουν τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές

Υποχρεωτική ασφάλιση για 16.268 επιχειρήσεις – Εναντι πλημμύρας, σεισμού, πυρκαγιάς

Ασφαλιστικές: Αποζημιώσεις 1,13 εκατ. το 2022 για ασφαλίσεις εμπορευμάτων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News