Business & Finance Πέμπτη 12/10/2023, 21:12
ΑΓΟΡΕΣ

Moody’s: Βλέπει προβλήματα σε ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 1 τρισ.δολαρίων

Moody’s: Βλέπει προβλήματα σε ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 1 τρισ.δολαρίων

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένους κινδύνους αναχρηματοδότησης και στάσεις πληρωμών χρέους εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και περιορισμένης πρόσβασης στην αγορά, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s. 

Oι επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου βρίσκονται αντιμέτωπες με χρέος ύψους 1,87 τρισ.δολαρίων το διάστημα 2024 και 2028. Αυτό σηματοδοτεί μία αύξηση 27% από τα 1,47 τρισ.δολάρια που αναμένονταν την περίοδο 2023 – 2027, με βάση την περυσινή έκθεση του οίκου. 

«Η αύξηση αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω εξασθενημένων μακροοικονομικών και πιστωτικών συνθηκών, εξέλιξη που αυξάνει τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης του χρέους και στάσης πληρωμών χρέους», σύμφωνα με αναλυτές του οίκου. 

Το κύμα στάσης πληρωμών χρέους μεταξύ δανειοληπτών υψηλού ρίσκου αποτελεί τη βασική ανησυχία αναλυτών και επενδυτών αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ εισήλθε σε έναν επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων της Φέντεραλ Ριζέρβ, έχοντας αυξήσει τα επιτόκια 11 φορές μέχρι στιγμής. Η Moody’s αναμένει ότι το ποσοστό στάσης πληρωμών χρέους στις επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο 5,6% τον Ιανουάριο του 2024 προτού υποχωρήσει στο 4,6% έως τον Αύγουστο. 

Οι επιχειρήσεις που αξιολογούνται στη βαθμίδα Β2 και χαμηλότερα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν χρέος ύψους 206 δισ.δολαρίων που λήγει το 2024 και 2025, σύμφωνα με τη Moody’s. Το ποσοστό αυτό μπορεί να διογκωθεί στα 1,1 τρισ.δολάρια την περίοδο 2024 – 2028. 

«Το υψηλότερο κόστος δανεισμού, η επιβράδυνση της οικονομίας και οι πιο αυστηρές συνθήκες δανεισμού καθιστούν τις επιχειρήσεις ευάλωτες σε υποβαθμίσεις και αναδιάρθρωση». 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News