Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 22:01
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρακτικά Fed: Όλοι συμφωνούν ότι η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική

Πρακτικά Fed: Όλοι συμφωνούν ότι η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική

Διχασμένες ήταν οι απόψεις των αξιωματούχων της Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για το εάν χρειάζονται περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, παρότι η πλάστιγγα έγειρε προς μία ακόμη αύξηση, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης. 

Παρότι υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, εκφράστηκε ομοφωνία σε ένα σημείο – ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλότερο επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έως ότου οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής πεισθούν ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό. 

«Η πλειονότητα των αξιωματούχων έκρινε ότι χρειάζεται μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων σε μελλοντική συνεδρίαση, ενώ κάποιοι άλλοι υποστήριξαν ότι δεν δικαιολούνται άλλες αυξήσεις», αναφέρουν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της 19ης/20ης Σεπτεμβρίου. 

Επίσης, όλοι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν προσεκτικά όσον αφορά στις μελλοντικές αποφάσεις τους, οι οποίες θα στηρίζονται στα επικείμενα στοιχεία παρά σε κάποιο προδιαγεγραμμένο μονοπάτι. 

Ακόμη ένα σημείο απόλυτης ομοφωνίας ήταν η πεποίθηση ότι η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για αρκετό ακόμη διάστημα έως ότου η κεντρική τράπεζα κρίνει ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά προς το στόχο. 

Οι αξιωματούχοι που τάσσονται υπέρ και άλλων επιτοκιακών αυξήσεων εξέφρασαν σαφώς ανησυχία για τον πληθωρισμό. Πράγματι, τα πρακτικά έδειξαν ότι τα περισσότερα μέλη της νομισματικής επιτροπής της Φέντεραλ Ριζέρβ βλέπουν ανοδικούς κινδύνους στις τιμές σε συνδυασμό με την προοπτική επιβράδυνσης της οικονομίας και υψηλότερης ανεργίας. 

Τα πρακτικά επισημαίνουν επίσης ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να δαπανούν παρότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν ως προς τον αντίκτυπο των πιο αυστηρών πιστωτικών συνθηκών και τα λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Προειδοποιεί για αυξημένους κινδύνους από την αγορά κρατικού χρέους

Jefferson, Fed: Προχωράμε προσεκτικά, με γνώμονα την άνοδο των αποδόσεων

Σάμερς: Οι επιτοκιακές αυξήσεις της Fed δεν είναι πλέον τόσο αποτελεσματικές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News