Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 18:03
BUSINESS & FINANCE

Θεσσαλία: 100% κάλυψη για τα ζώα που χάθηκαν στις πλημμύρες

Θεσσαλία: 100% κάλυψη για τα ζώα που χάθηκαν στις πλημμύρες

Την κάλυψη σε ποσοστό 100% των δαπανών για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Μιλώντας από το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως οι δαπάνες θα καλυφθούν από πόρους της Ε.Ε. με την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς ίδιους πόρους των πληγέντων. «Στόχος μας είναι να μείνουν οι αγρότες στη γη τους», σημείωσε. 

«Εχουν διατεθεί ήδη περί τα 50 εκατ. ευρώ προς τους πληγέντες. Για πρώτη φορά γεωργοί και κτηνοτρόφοι εντάχθηκαν στο πλαίσιο αρωγής», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ο υπουργός ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, τον στρατό και δεκάδες εθελοντές, για την αποτροπή της υγειονομικής βόμβας των νεκρών ζώων.

«Τα δεκάδες χιλιάδες νεκρά ζώα περισυνελέγησαν. Αλλα ετάφησαν και άλλα αποτεφρώθηκαν και ο υγειονομικός κίνδυνος απετράπη», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην κάλυψη της φυτικής παραγωγής από τις πλημμύρες (1.112.000 στρέμματα στη Θεσσαλία) για βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα, μηδική, μήλα κ.λπ.

Εκανε λόγο για προκαταβολή για το βαμβάκι 140 ευρώ ανά στρέμμα για όσες καλλιέργειες επλήγησαν από 80 έως 100% και 110 ευρώ για ζημιές άνω του 40%. Για το καλαμπόκι οι αποζημιώσεις ανέρχονται σε 110 ευρώ ανά στρέμμα για όσες καλλιέργειες επλήγησαν από 80 έως 100% και και 70 ευρώ για ζημιές από 40% και πάνω.

Για τη βιομηχανική ντομάτα η προκαταβολή για τις ζημιές ορίζεται σε 500 ευρώ ανά στρέμμα για ζημιές από 80% και άνω και 300 ευρώ το στρέμμα για ζημιές από 40% και άνω.

Σημείωσε δε πως για τις αποζημιώσεις θα προβλέπεται ακατάσχετο, ενώ θα υπάρξουν και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News