BUSINESS & FINANCE

Ξένες επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ στην αγορά ακινήτων

Ξένες επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ στην αγορά ακινήτων

«Πρόσω ολοταχώς» για νέο ιστορικό υψηλό οδεύουν φέτος οι ξένες επενδύσεις για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο εισέρρευσε στη χώρα 1,1 δισ. ευρώ από το εξωτερικό, με κατεύθυνση την αγορά ακινήτων. Πρόκειται για αύξηση 39,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν οι ξένες επενδύσεις είχαν διαμορφωθεί σε 788 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο ρυθμός αύξησης σημείωσε επιτάχυνση κατά το δεύτερο τρίμηνο, όταν επενδύθηκαν 605,8 εκατ. ευρώ, ποσό που ήταν αυξημένο κατά 46,2% σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά το 2022 είχαν εισρεύσει στην ελληνική αγορά ακινήτων κεφάλαια της τάξης των 2 δισ. ευρώ – αύξηση 68% έναντι του 2021.

Οι λόγοι για τη διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό και το 2023 είναι η απήχηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, η ζήτηση για άδειες παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», αλλά και το γεγονός ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα είναι αισθητά φθηνότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του εξωτερικού. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, όταν οι τιμές στην ελληνική αγορά υποχωρούσαν, στην υπόλοιπη Ευρώπη κατέγραφαν μεγάλες αυξήσεις. Παρόλο που η εικόνα αυτή έχει αντιστραφεί πλήρως σήμερα, με τα ελληνικά ακίνητα να αυξάνονται και τα αντίστοιχα στην Ευρώπη να καταγράφουν απώλειες, οι διαφορές παραμένουν σημαντικές.

Αντίστοιχα, το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» επίσης καταγράφει διαδοχικά ρεκόρ, λόγω της απότομης αύξησης της ζήτησης που παρατηρήθηκε ειδικά φέτος. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του ορίου του ελάχιστου απαιτούμενου ύψους επένδυσης (για την εξασφάλιση της άδειας), από τα 250.000 στα 500.000 ευρώ. Ο διπλασιασμός αυτός θεσπίστηκε στο τέλος του 2022 και ξεκίνησε να ισχύει από την 1η Αυγούστου, πυροδοτώντας την «έκρηξη» των αγοραπωλησιών στις περιοχές που επηρεάζονται από την αύξηση του ορίου, δηλαδή στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και τα νότια προάστια.

Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτων, κατάλληλων για εκμετάλλευση μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σε πρόσφατη ανάλυσή της η Alpha Bank σημείωσε ότι με βάση σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 41,5% των ακινήτων που είναι αναρτημένα στις πλατφόρμες έχουν αποκτηθεί ακριβώς για τον σκοπό αυτό, ήτοι της επενδυτικής τους αξιοποίησης. Το ποσοστό αυτό επιμερίζεται σε 30,2% μεταξύ όσων έχουν τουλάχιστον δύο ακίνητα υπό τον έλεγχό τους και σε 11,3% για όσους έχουν ένα ακίνητο. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. δεν ξεπερνούν το 5,7% και 12,8% αντίστοιχα, δηλαδή δεν ξεπερνούν αθροιστικά το 18,5%. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, «συνάδει με την άνοδο των ξένων άμεσων επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα και αποτελεί έναν από τους παράγοντες αύξησης της ζήτησης».

Διαβάστε επίσης: 

Φθηνά για τους ξένους τα ακίνητα στην Ελλάδα

Χρυσή Βίζα: Σε φθηνότερες περιοχές στρέφονται οι επενδυτές

Κρατάει το ράλι στα ακίνητα: Οι ακριβότερες και οι οικονομικότερες περιοχές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News