«Καρότο και μαστίγιο» στις ρυθμίσεις χρεών μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού
Μεγαλύτερη ευελιξία στις εταιρείες διαχείρισης για πιο μεγάλα «κουρέματα» στις ρυθμίσεις οφειλών του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και πρόστιμα για παραλείψεις στην ενημέρωση των οφειλετών, θα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη.
Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν εκτός από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια με στόχο το άνοιγμα του ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αγορά, αλλά και τη δυνατότητα επενδυτικών κεφαλαίων να κάνουν αναχρηματοδότηση κόκκινων στεγαστικών ή επιχειρηματικών δανείων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το θέμα του ιδιωτικού χρέους.
Συγκεκριμένα:
1. Στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού θα δοθεί η δυνατότητα για μεγαλύτερες διαγραφές δανείων, αποσυνδέοντας το ποσό που μπορεί να ανακτήσει ο πιστωτής από την αξία του ακινήτου. Με βάση ό,τι ισχύει σήμερα, το ποσό της ανάκτησης δεν μπορεί να υπολείπεται της εμπορικής αξίας της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο οφειλέτης, όρος που αποτελεί τροχοπέδη στις ρυθμίσεις που γίνονται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η δυνατότητα για μεγαλύτερες διαγραφές χρέους εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και ως κίνητρο προς τους οφειλέτες να τηρούν τη ρύθμιση. Στο πλαίσιο των βελτιώσεων, εξετάζεται και η δυνατότητα κάποιος οφειλέτης να αποπληρώσει ένα μέρος της οφειλής μέσω προκαταβολής, επιτυγχάνοντας καλύτερη ρύθμιση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται από τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού. Ως «μαστίγιο» το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι η σύμβαση ρύθμισης που υπογράφεται μέσω του εξωδικαστικού θα μπορεί να είναι εκτελεστός τίτλος για τη διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή για πλειστηριασμούς.
2. Στο θέμα των υποχρεώσεων που θα πρέπει να τηρούν οι εταιρείες διαχείρισης, το υπουργείο προωθεί ένα νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων ενημέρωσης και διαφάνειας, με στόχο να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες σε θέματα όπως το σύνολο της οφειλής τους, οι οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Οι υποχρεώσεις σε σχέση με τους νέους κανόνες πληροφόρησης και διαφάνειας θα συνοδεύονται με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.
3. Στο θέμα της διεύρυνσης του ανταγωνισμού στη χορήγηση δανείων, το νομοσχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα σε μη τραπεζικά ιδρύματα να προσφέρουν ενυπόθηκα και εταιρικά δάνεια, διευρύνοντας το φάσμα των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Μη τραπεζικά ιδρύματα είναι οι εταιρείες πιστώσεων, οι οποίες επειδή δεν βασίζονται σε καταθέσεις πελατών, διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία στα κριτήρια χορήγησης και στις δυνατότητες τιμολόγησης ανάλογα με τον κίνδυνο του πελάτη. Η δραστηριοποίησή τους θα δώσει περισσότερες δυνατότητες για πελάτες που είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό είτε λόγω κακού ιστορικού είτε λόγω ανεπαρκών οικονομικών στοιχείων, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ανοίξει τον ανταγωνισμό και στα στεγαστικά δάνεια, εμπλουτίζοντας την αγορά με νέα προϊόντα και πιο ευέλικτα χαρακτηριστικά. Μέσω των εταιρειών πιστώσεων θα προωθηθεί και το μοντέλο αναχρηματοδότησης υφιστάμενων οφειλών που είναι κόκκινες με «κούρεμα» της οφειλής τους για συνεργάσιμους δανειολήπτες. Πρόκειται για την πρακτική της «αποπληρωμής με έκπτωση» (Discount pay off – DPO), που επιτρέπει σε κάποιον που χρωστάει σε μια τράπεζα π.χ. 100.000 ευρώ αλλά η αξία του ακινήτου του είναι 80.000 ευρώ να πάρει από έναν άλλο φορέα δάνειο 50.000-55.000 ευρώ και να αποπληρώσει με σημαντικό «κούρεμα» την οφειλή του στο fund στο οποίο ανήκει το δάνειό του.
Διαβάστε επίσης:
Εξωδικαστικός: Ρυθμίστηκαν οφειλές 3,26 δισ. – Εγκρίθηκε το 76% των αιτήσεων
Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Αυτοί είναι οι λόγοι απόρριψης των ρυθμίσεων από τις τράπεζες
Ενας στους τρεις απορρίπτει τη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News