BUSINESS & FINANCE

Καλή χρονιά το 2023 για τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής

Καλή χρονιά το 2023 για τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής

Με βελτιωμένα μεγέθη εκτιμούν οι εταιρείες πληροφορικής ότι θα ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά, με την πλειονότητα των εταιρειών του κλάδου, με τζίρο 5 εκατ. ευρώ και άνω, να έχει εμφανίσει το β΄ εξάμηνο υψηλό ποσοστό ανόδου κερδοφορίας, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας και πληροφορικής στηρίζουν τις βελτιωμένες προσδοκίες τους στα ενισχυμένα έσοδα από έργα που υλοποιούν, στην ανάληψη νέων projects, όπως και σε αυξημένες πωλήσεις λογισμικού λόγω της περαιτέρω ψηφιοποίησης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Με τα δεδομένα αυτά, η Unisystems που εμφάνισε το α΄ εξάμηνο, σε ετήσια βάση, ενισχυμένα κατά 20,5% έσοδα, σε 102 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη (Ebitda) της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ (+5,2%) προβλέπει για το δεύτερο εξάμηνο αντίστοιχο ρυθμό αύξησης εσόδων και υψηλότερο ρυθμό ανόδου κερδών. Κι αυτό λόγω της δραστηριότητας του εξωτερικού, της έναρξης υλοποίησης μεγάλων έργων του Δημοσίου (RRF, ΕΣΠΑ) και νέων συμβάσεων για λογαριασμό τραπεζών.

Ο τομέας πληροφορικής του ομίλου Ideal, που εμφάνισε το α΄ εξάμηνο κύκλο εργασιών 48 εκατ. ευρώ, προβλέπει ενίσχυση πωλήσεων λόγω και της ισχυροποίησης της ζήτησης για λύσεις κυβερνοασφάλειας, οι οποίες αποτελούν επιτακτική ανάγκη λόγω της στροφής των επιχειρήσεων στο ψηφιακό νέφος, όπως και εξαιτίας της περαιτέρω ψηφιοποίησής τους.

Η Space Hellas, που κατά το β΄ τρίμηνο ενίσχυσε σε επίπεδο ομίλου τον κύκλο εργασιών κατά 17,5%, σε 62,3 εκατ. ευρώ και κατά 123,3% τα Ebitda, σε 9,3 εκατ. ευρώ, εντοπίζει ως αντίρροπες δυνάμεις την αύξηση του κόστους δανεισμού, τον πληθωρισμό, τις καθυστερήσεις σε παραδόσεις εξοπλισμού, οι οποίες σε συνδυασμό με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού επηρεάζουν τα χρονοδιαγράμματα των υπό εκτέλεση έργων, πιέζοντας την κερδοφορία. Ωστόσο, η εισηγμένη, λόγω του ανεκτέλεστού της, αναμένει εξομάλυνση των ταμειακών ροών μέσα στη χρονιά μέσω σημαντικών εισπράξεων υπαρχόντων έργων. Κατά το α΄ εξάμηνο, οι ταμειακές ροές από τη λειτουργία υπήρξαν αρνητικές (-36 εκατ. ευρώ) λόγω και της αύξησης της συμμετοχής στον ενοποιημένο τζίρο σύνθετων έργων δημοσίου μεγαλύτερου χρονικού ορίζοντα υλοποίησης. «Οσο και από την προσπάθεια του ομίλου να διασφαλίσει καλύτερες τιμές αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών σταθερά, μέσα σε ένα περιβάλλον καθυστερήσεων παραδόσεων, αλλά και αυξήσεων του μεταφορικού κόστους παγκοσμίως», όπως αναφέρει η διοίκηση της Space Hellas.

H Epsilon Net, που ενίσχυσε κατά 35% και 32% τον κύκλο εργασιών και τα αναπροσαρμοσμένα Ebitda σε 42 εκατ. ευρώ και 14 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, προβλέπει για το 2025 διπλάσιες πωλήσεις, συγκριτικά με το 2022, των οποίων το ύψος τοποθετείται σε 150 εκατ. ευρώ και περιθώριο λειτουργικού κέρδους άνω του 30%.

Η Performance Technologies το α΄ εξάμηνο αύξησε τον κύκλο εργασιών κατά 40%, σε 24,4 εκατ. ευρώ και διατήρησε σταθερά τα λειτουργικά κέρδη, σε 2,9 εκατ. ευρώ. Η διοίκησή της εκτιμά ότι θα εμφανίσει τη φετινή χρονιά ιστορικό ρεκόρ εσόδων και μεικτού περιθωρίου κέρδους, λόγω και της αύξησης των πωλήσεων λογισμικού και της ωρίμανσης των υφιστάμενων έργων.

Διαβάστε επίσης: 

Νέο σερί εξαγορών στην Πληροφορική 

Πληροφορική: Διπλασιάστηκε η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών εταιρειών από το 2020

Υψηλή ανάπτυξη για τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News