BUSINESS & FINANCE

Ολοκληρώνεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank

Ολοκληρώνεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank

Χωρίς την εκδήλωση ενδιαφέροντος από άλλο επενδυτή ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τη Eurobank. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται έως τη Δευτέρα με την αποδοχή της πρότασης που υπέβαλε η τράπεζα για την επαναγορά των μετοχών που κατέχει το Ταμείο στο 1,8 ευρώ ανά μετοχή.

H πρόταση αφορά 52.080.673 μετοχές, που αντιστοιχούν στο 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και επικυρώνει την απόφαση της διοίκησης να αποτελέσει την πρώτη τράπεζα χωρίς συμμετοχή του Ταμείου, το οποίο παρά το μικρό ποσοστό που διαθέτει, έχει ως μέτοχος ειδικά δικαιώματα. Οπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Eurobank, η τράπεζα προτίθεται να ακυρώσει τις μετοχές που αποκτά, ενισχύοντας τα κέρδη ανά μετοχή υπέρ των υφιστάμενων μετόχων.

Η προσφερόμενη τιμή προσεγγίζει το ανώτατο όριο που είχε εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank τον περασμένο Ιούλιο, η οποία είχε θέσει ως όριο το 1,90 ευρώ ανά μετοχή. Η τελική προσφερόμενη τιμή προσεγγίζει τη λογιστική αξία της τράπεζας που με βάση τα αποτελέσματα του α΄ 6μήνου του 2023 διαμορφώθηκε στο 1,90 ευρώ ανά μετοχή και είναι υψηλότερη κατά 18,4% από το κλείσιμο στο 1,52 ευρώ την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, οπότε και κατατέθηκε η πρόταση επαναφοράς.

Μέσω της αποδοχής της πρότασης το Ταμείο θα εισπράξει 93,7 εκατ. ευρώ και η συναλλαγή ανοίγει τον δρόμο για το κλείσιμο σταδιακά του κύκλου που άνοιξε με την κρίση χρέους στη χώρα μας και οδήγησε σε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, η πρώτη το 2013, η δεύτερη το 2014 και η τρίτη το 2015 με τη συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», το Ταμείο έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 31,5 δισ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και άλλα 500 εκατ. ευρώ πρόσφατα στην Attica Bank, ενώ σημαντικό ήταν το κόστος για κάλυψη του κενού ρευστότητας που άφησαν πίσω τους οι μικρότερες τράπεζες που έκλεισαν κατά την προηγούμενη δεκαετία. Σε ό,τι αφορά τις συστημικές τράπεζες, η συμμετοχή του Ταμείου έγινε είτε με τη μορφή αγοράς μετοχών είτε με τη συμμετοχή του στην έκδοση Cocos (δυνατότητα που ενεργοποιήθηκε από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς). Συγκεκριμένα, το ΤΧΣ έχει επενδύσει συνολικά:

• 6,3 δισ. ευρώ στη Eurobank, ελέγχοντας μέχρι σήμερα το 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου.

• 11,2 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και ελέγχει το 40,4% του μετοχικού της κεφαλαίου.

• 4 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και ελέγχει το 9% του μετοχικού της κεφαλαίου.

• 9,9 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και ελέγχει το 27% του μετοχικού της κεφαλαίου.

• 500 εκατ. ευρώ στην Attica Bank στην οποία ελέγχει το 69,5% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Με βάση στοιχεία της «Κ» από το σύνολο της επένδυσης των 31,5 δισ. ευρώ, το ΤΧΣ μέχρι σήμερα έχει εισπράξει περί τα 4 δισ. ευρώ κυρίως με την αποπληρωμή ή τη μετατροπή των Cocos και την καταβολή προμηθειών.

Σύμφωνα με τη στρατηγική που έχει εγκριθεί, η πλήρης αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025 και η επόμενη κίνηση θα γίνει εντός του 2023 με την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση του 20% της Εθνικής Τράπεζας.

Διαβάστε επίσης: 

DBRS: Ομαλά θα κυλήσει η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες – Θα εισπράξει 3,1 δισ. ευρώ

Στο 1,80 ευρώ ανά μετοχή η προσφορά της Eurobank για το 1,4%

Πρόταση επαναγοράς των μετοχών του ΤΧΣ καταθέτει η Eurobank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News