Business & Finance Παρασκευή 6/10/2023, 22:44
BUSINESS & FINANCE

Επίσκεψη Σχοινά στο DACC: Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε πηγή για την οικονομία της γνώσης

«Ψάχνουμε ανθρώπους που θα είναι οι ηγέτες της νέας οικονομίας, δηλαδή με γνώσεις σε ψηφιακές δεξιότητες, κυβερνοασφάλεια, διαχείριση των πράσινων τεχνολογιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσκεψη Σχοινά στο DACC: Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε πηγή για την οικονομία της γνώσης

Την ικανοποίησή του για τη σταδιακή μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε πηγή για την οικονομία της γνώσης εξέφρασε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια της επίσκεψή τους στο Deloitte Alexander Competence Center (DACC) με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023.

Ο κ. Σχοινάς παρουσίασε στα στελέχη του DACC το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023, ένα πρόγραμμα που αφορά την αντιμετώπιση του ελλείμματος δεξιοτήτων στην ΕΕ, καθώς και την ανάπτυξη και προώθηση μιας κουλτούρας επανεκπαίδευσης και αναβάθμισή τους, που θα συμβάλλει ώστε οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν τις σωστές δεξιότητες για να διεκδικήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε τη σημαντικότητα της συνεργασίας της Ε.Ε. με τις επιχειρήσεις με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των νέων καθώς και την ανάγκη σύνδεσης των αναγκών των επιχειρήσεων με τις προσδοκίες των πολιτών. Δήλωσε κατά την επίσκεψή του ότι «χρειαζόμαστε στην Ευρώπη περισσότερους και καλύτερα καταρτισμένους εργαζόμενους» και χαρακτήρισε την Deloitte «μηχανή ισχύος παραγωγής δεξιοτήτων». Όσον αφορά τις δεξιότητες, σημείωσε ότι υπάρχουν προτεραιότητες που συνδέονται με τη νέα οικονομία: «Ψάχνουμε ανθρώπους που θα είναι οι ηγέτες της νέας οικονομίας, δηλαδή με γνώσεις σε ψηφιακές δεξιότητες, κυβερνοασφάλεια, διαχείριση των πράσινων τεχνολογιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σχοινάς ανακοίνωσε επίσης και την πρωτοβουλία του για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Πτυχίο σε συνεργασία με 500 πανεπιστήμια στην Ευρώπη, που θα καταστήσει την Ευρώπη εκπαιδευτικό προορισμό. Δήλωσε υπερήφανος για το ότι στη Θεσσαλονίκη, που είναι η πόλη καταγωγής του, υπάρχει εκπαιδευτικός και επενδυτικός βρασμός και η πόλη μετατρέπεται σε πηγή για την οικονομία της γνώσης. Τόνισε τέλος και τη σημασία της ΑΙ για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. θέτει κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την ψηφιακή διακυβέρνηση, με σταθερή την πρόθεση να έχουμε μια ανθρωποκεντρική διαχείριση της πληροφορίας.

Προανήγγειλε επίσης ένα σημαντικό πακέτο νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ, που στόχο έχει να καλύψει τα κενά σε θέσεις εργασίας με δεξιότητες, σε συγκεκριμένους κλάδους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Όπως ανέφερε, αυτές θα επιτρέψουν στην ΕΕ να συνδέσει τις κενές θέσεις εργασίας σε τομείς αιχμής της ευρωπαϊκής αγοράς με την προσφορά -στις απαιτούμενες δεξιότητες και ειδικότητες- από χώρες εκτός Ε.Ε.

Ο κ. Βασίλης Καφάτος, Partner της Deloitte Ελλάδος και Πρόεδρος του Deloitte Competence Center ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Σχοινά αναφερόμενος στην υψηλή προστιθέμενη αξία που έχει προσδώσει η παρουσία του DACC στην τοπική οικονομία και στο ρόλο του για την αξιοποίηση των νέων ταλέντων της χώρας ενώ αναγνώρισε τη σημαντικότητα των πρωτοβουλιών της ΕΕ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων. Με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους στο Competence Center της Θεσσαλονίκης και την προοπτική συνεχούς ανάπτυξης, έχει αναδειχθεί στο σημαντικότερο κέντρο δεξιοτήτων και αριστείας της εταιρείας στην Ευρώπη, ενώ βασική του εστίαση αποτελεί η εξειδίκευση σε τεχνολογίες αιχμής και η οικοδόμηση δεξιοτήτων του μέλλοντος, δήλωσε ο κ. Καφάτος.

Το Deloitte Competence Center ιδρύθηκε το 2018 με στόχο να επενδύσει και να αξιοποιήσει τις δεξιότητες και τις προοπτικές νέων ταλέντων και να αναστρέψει το φαινόμενο της διαρροής του επιστημονικού δυναμικού στην Ελλάδα (brain regain).

Αποτελεί το 1ο πρότυπο κέντρο ανάπτυξης καινοτομίας και δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες, στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά της Θεσσαλονίκης, ενώ απασχολεί περισσότερα από 1000 νέα εξειδικευμένα στελέχη, συμβάλλοντας στην τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στη χώρα. Τα στελέχη αυτά εκπαιδεύονται σε συνεχή βάση σε τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμες υπηρεσίες (όπως AI, digital, analytics & cognitive, cyber risk, cloud & systems engineering, application management, robotics automation, κλπ.) και από τη Θεσσαλονίκη απασχολούνται σε projects του πανευρωπαϊκού δικτύου της Deloitte.

Το Deloitte Competence Center αναπτύσσει συνεργασίες με κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της περιοχής, με άξονες τη μετεκπαίδευση, ενίσχυση δεξιοτήτων (upskilling) και επανακατάρτιση και επανειδίκευσης αποφοίτων (reskilling) και στόχο την ανάπτυξη στελεχών με τις γνώσεις και εξειδικεύσεις σε νέες τεχνολογίες, με βάση τις μελλοντικές ανάγκες της διεθνούς αγοράς. Παρέχει στους ανθρώπους του κέντρου ένα μοναδικό περιβάλλον εργασίας, δια βίου μάθησης, καινοτομίας και συμπερίληψης που ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση και δημιουργικότητα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News